01 oktober 2020

 

Deze regering ontwricht gezinnen, kweekt haat, tweedracht en afgunst in de maatschappij

Deze regering ontwricht gezinnen, kweekt haat, tweedracht en afgunst in de maatschappij

Door: Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten

https://www.amsterdampost.nl/wp-content/uploads/2013/07/rutte-ruzie.jpg
Laten we het even duidelijk stellen, mensen. Ja, de regeringen van de afgelopen jaren zijn verantwoordelijk voor de crisis. Ze hebben niet geluisterd naar de bevolking toen ze “Nee” zei tegen de Europese Unie. Ze hebben u niets gevraagd toen de Euro werd ingevoerd. En tegen welke absurde wisselkoers. Ze hebben u niet gevraagd, bij geen enkele verkiezing, of u het huidige afbraaksysteem wilde. Nee, van alles wat ze beloofden deden het minimale, het omgekeerde, het verkeerde of gewoon helemaal niets. Ze deden niets om dit land en haar bevolking te behoeden voor de situatie waarin we nu verkeren. Zelfs een blinde kan constateren dat deze mensen alleen zichzelf vertegenwoordigen en niet het volk zoals het hoort. Enkel hun eigen belangen gelden en niet die van u. Deze recessie, deze krimp van de economie, wordt in kille cijfers uitgedrukt. Meer dan 650.000 werklozen. De vele ZZP-ers worden niet genoemd in het Journaal of in de statistieken. De lawine aan faillisementen. Bijna 5000 het afgelopen half jaar. Een absoluut record. Of zullen we het maar noemen wat het is? Een dieptepunt.

Ik lees die cijfers en hoor het aan, zoals iedereen, en heb er zelf ook mee te maken. Onder je niveau werken in een part time baantje zodat je maar iets binnenschraapt om, jawel, ETEN te kunnen kopen. Op vrijdagavond met nog twee tientjes zitten en op de 26ste van de maand je energienota nog niet kunnen betalen met je gat op een gasbel als Nederlander. Die drie halogeenlampjes in de gang waarvan er al weken één stuk is en die je maar niet vervangt omdat er nog licht is van de andere twee en omdat je die centen wel beter gebruiken kunt. Dat je die drie tientjes, die de gemeente vraagt voor een Verklaring Omtrent het Goed Gedrag voor dat baantje van je, niet kan voorschieten omdat je ook vreten moet. Keuzes moeten maken in facturen en de meest essentiële voorrang geven. De rest bekijkt het maar even voorlopig. Ga maar naar de rechter dan. Er valt toch niks meer te halen. Misschien is tussentijds het tij gekeerd. De gepeperde brief waarvan je, zonder ‘m te openen, al weet dat het de man met de hamer is. En dan een lichamelijke beperking hebben. Of te oud zijn. De verkeerde kleur hebben. Of de verkeerde naam. Schuldig zijn aan het niet bezitten van de vereiste auto voor de baan. Al die onbeantwoorde sollicitatiebrieven. Je bent te dit. Je bent te dat. Áls ze antwoorden. En ondertussen stroomt die brievenbus maar vol met steeds meer eisende brieven. “Onmiddelijk openen”. “Dit is geen reclame! Direct openen! Voorkom afsluiting”. In vet gedrukte letters boven je naam en adres. Zodat de buren in je portiekwoning dat ook effe zien. Ik bezorg ze drie keer in de week bij de mensen. De blauwe en incassobrieven in de tussenstraatjes en de winkels en de VARA- en VPRO-gidsen bij de afbetaalde koophuizen aan de kades en de benedenwoningen met tuintje. Overleven als opgejaagd wild in Nederland. Honderdduizenden mensen weten inmiddels wat het is om zo te moeten leven.

Maar het gaat veel verder dan dat. Iets wat mensen in betere omstandigheden, zoals Rutte en Samsom, zich helemaal niet realiseren. Het stelt relaties op de proef, ontneemt mensen hun sociale contacten omdat dat treinkaartje naar pa, moe of tante Agaat er niet meer af kan, het ontwricht gezinnen door financiële problemen en veroorzaakt een situatie van moreel verval omdat mensen een paar treden lager op de ladder zijn gezet. Mensen die voorheen een normaal sociaal leven hadden krijgen een vijandbeeld. Ze deden hun best, leefden volgens de afgesproken regels, zoals ze dat altijd deden, om hun eigen broek op te houden, toch? Ze waren toch nooit iemand tot last en droegen alleen maar bij aan de maatschappij? En nu zijn ze een paria geworden. En “wanbetaler” en een “werkloze”. Schuldenaar! Schuldig! Een crimineel!

Lees ook:   Minimum loon voor jongeren moet omhoog

Als kostwinner gedegradeerd tot zondebok in huis. Als je dat huis nog deels bezit als slaaf van de bank. Met op vrijdagavond enkel slechts twintig Euro op zak want het geld is op. Het gas wat nog niet betaald is op de 26ste van de maand. Of dat de bank je er uitbonjouren wil omdat je de hypotheek niet meer kan opbrengen. Of dat je hond ziek werd, die je al 14 jaar hebt en even 160 Euro kost, en die je niet wil laten lijden. Je laatste centen met wat lenen van vrienden. En dan ga je ruzies krijgen in Huize Doorsnee. “Ja, maar jij hebt afgelopen winter dat straalkacheltje bij de Blokker gekocht voor in de slaapkamer toen we nog wat geld hadden! Terwijl er een deken in de kast lag! Die 15 Euro hadden we nu nog gehad als je naar me geluisterd had!”. Of:”Ik heb verdomme álles gedaan en betaald hier! En nu gaan lopen klagen en eisen? Terwijl IK hier niet om gevraagd heb? Laat ze die buitenlanders er maar uit sodemieteren! Met die regering er achteraan!” -“Nee! Het is jouw schuld! Jij had toen niet bij dat distributiecentrum moeten weggaan! Dan had je nu nog een baan!”
Ja, het klinkt absurd, maar zulke discussies heb je nu in vele Nederlandse huishoudens. Nee, dat haalt de krant niet. Deze krant wel. Omdat wij wel naar de mensen luisteren.

De door deze regering veroorzaakte crisis zet mensen zwaar onder spanning en doet menig relatie dusdanig op de proef stellen dat er niets anders op zit dan afscheid te nemen van elkaar tegen wil en dank. Iets waar het vaak financieel niet beter van wordt. Deze sociale slow motion bom in de maatschappij gaat al enige tijd af en steeds meer mensen krijgen er mee te maken. Het is net als wel of niet failliet gaan: Heeft je bedrijf nog voldoende liquide middelen (geld) of is je relatie voldoende emotioneel bestand tegen deze kolosale druk die wordt opgelegd? Hier worden de jongens van de mannen gescheiden. En dat is hard. Keihard en destructief in dit geval. Onwenselijk en onnodig bovendien. Want het is geen kwestie meer dat slechte ondernemers, die er met de pet naar gooien, op de fles gaan. Of dat slechte huwelijken nu maar op de klippen moeten lopen omdat zulks de zaak opschoont. Die bedrijven, huwelijken en relaties waren gebouwd op een fundament. Een economische basis die aan minimale vereisten voldeed om niet tot een lone survivor te verworden als mens. Een mens die gedwongen afscheid moet nemen van zijn waarden en normen om zelf te overleven. Die gefrustreerd in het leven en de overheid de wet vaarwel zegt en het wel op zijn eigen manier opknapt. Of die hiertegen niet bestand is en lijdzaam verzwolgen wordt door die overheid en haar machinerie.

Wat deze regering aan het doen is gaat veel verder dan mensen aan de bedelstaf te brengen. Het zet mensen tegen mekaar op. Deze regering is verantwoordelijk voor sociale onrust en spanningen in huishoudens en de maatschappij. Dit is crimineel. Vijandig en destructief.
Deze regering ontwricht gezinnen, kweekt haat, zaait tweedracht en afgunst in de maatschappij. Alles waar ze Geert Wilders jarenlang van hebben beschuldigd en zelfs vervolgd.

https://vanfrikschoten.nl/adam-post-archief/adam_posts/1006-Deze-regering-ontwricht-gez.html

Gerelateerde berichten