web analytics
...

Remco strijdt tegen Big Pharma en maakt zelf zijn (veel goedkopere) MS-pillen

Vier jaar geleden kreeg Remco van Wijk (41) de diagnose MS. Tegen het advies van zijn artsen in vliegt hij deze week naar Mexico voor een alternatieve behandeling. Het typeert Remco als ietwat eigenzinnig, net zoals zijn statement tegen Big Pharma om zijn eigen medicijnen te maken, in een bunker vlak bij zijn huis. “Knap werk, maar don’t try this at home.”

Zelf pillen maken: het lijkt op iets uit een film. De vergelijking met de Amerikaanse tv-serie Breaking Bad is dan ook snel gemaakt.

Remco strijdt al lang niet meer alleen tegen zijn eigen ziekte; het is in de loop der jaren uitgegroeid tot een strijd tegen de farmaceutische industrie. “Waarom zou je 22,20 euro per pil betalen als je ze ook zelf kunt maken?”, zegt Remco. “Ik ben een uurtje bezig en dan heb ik voor drie maanden medicijnen. Ik zou het nu zelfs in mijn eigen keuken kunnen doen.”

Dat radicale plan kwam niet in één dag tot stand. Het begon allemaal bij zijn MS-diagnose. Die kwam in 2018. Remco was fit en sportte veel. In juni van dat jaar fietste hij een etappe van 600 kilometer.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5297267/medicijnen-ms-big-pharma-mexico-farmaceuten-pillen-geneeskunde

Wauw wat een geweldig mens!

Alternatieve behandeling

De club keek ook naar een behandeling voor MS die in Mexico wordt uitgevoerd: hematopoïetische stamceltransplantatie (HSCT). Kort gezegd: stamcellen worden uit je lichaam gehaald, je krijgt chemotherapie om je immuunsysteem plat te leggen en daarna worden de stamcellen weer teruggeplaatst. Het idee erachter is dat je uit je teruggeplaatste stamcellen opnieuw je immuunsysteem opbouwt.

Lees ook:   Rusland lanceert McDonald's-alternatief "Uncle Vanya's", keert gouden bogen zijwaarts

Het risico is dat de patiënt een periode heel kwetsbaar is, omdat het bestaande immuunsysteem volledig wordt afgebroken. “Daarom moet ik twee weken in quarantaine. De hele behandeling duurt een maand. Daarna ben ik als het ware gereset en kan ik er hopelijk weer een hele lange periode tegenaan.”

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

Whitelist deze website aub, want van de advertenties betalen wij het onderhoud en de server voor deze website. Dank hiervoor!