27 september 2020

 

Nul empathie

 photo 9789057123436_S_zpsab3zjgz6.jpg

Waarom zijn sommige mensen kwaadaardig, gewelddadig of wreed? Simon Baron-Cohen toont aan dat dit komt door een gebrek aan empathie, een breindefect waardoor mensen zich niet in anderen kunnen verplaatsen – en anderen niet beschouwen als volwaardige individuen met eigen gedachten en gevoelens.

Bij verschillende stoornissen speelt gebrekkige empathie een rol, zoals bij borderline-persoonlijkheidsstoornis, narcistische persoonlijkheidsstoornis, psychopathie en autisme. Sommige mensen hebben daardoor problemen in de omgang met anderen en vermijden sociale gebeurtenissen. Anderen zijn ronduit manipulatief of zelfs levensgevaarlijk.

Simon Baron-Cohen bepleit een drastische herziening van het psychologisch inzicht in menselijke wreedheid, en de diagnose en behandeling van bepaalde stoornissen.

 

In Nul empathie is een vragenlijst opgenomen waarmee het empathiequotiënt (EQ) te berekenen is. Deze vragenlijst is bovendien gratis te downloaden via het tabje [downloads] hierboven.

https://www.nieuwezijds.nl/Boek/9789057123436/Nul-empathie/

Lees ook:   Het gevaar van een ideaal lichaam willen hebben

Gerelateerde berichten