...

01 december 2021

 

Wat Is Tapping-Hoe Werkt Het?

Tapping, tappen, kloppen, acupressuur punten, drukpunten, er zijn vele benamingen voor het toepassen van deze krachtige techniek. Inmiddels neemt de populariteit en bekendheid van Tapping toe en wordt deze techniek wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt als zelfhulp techniek of onder begeleiding. Tapping wordt als term gebruikt bij het toepassen van Emotional Freedom Technique, ook wel bekend als EFT.

Tapping is een eenvoudige en effectieve methode om negatieve emoties te neutraliseren.

Deze techniek bestaat uit een combinatie van Oosterse geneeskunde, oftewel Chinese acupressuur en moderne psychologie (o.a. NLP en cognitieve gedragstherapie). Tapping wordt ook wel emotionele acupressuur of energy psychology genoemd.

EFT Tapping maakt gebruik van de acupressuurpunten die ook gebruikt worden in de acupunctuur en maakt dus gebruik van de energiebanen die zich in het lichaam bevinden.

Tapping zorgt ervoor dat er veranderingen ontstaan in ons denken, het aanmaken van nieuwe neuropaden in de hersenen, brengt balans in ons energetisch systeem en kalmeert het zenuwstelsel en het zelfhelend vermogen van het lichaam. Met tapping maak je gebruik van je vingertoppen en tap je op specifieke accupressuur oftewel meridiaan punten op het lichaam, terwijl je tegelijkertijd denkt aan een specifieke (emotionele) gebeurtenis.

Door de combinatie van tappen en het denken aan een (negatieve) gebeurtenis uit het verleden of een spannende gebeurtenis in de toekomst, kun je door tapping de bijbehorende emoties en fysieke sensaties in je lichaam neutraliseren.

Met tapping beklop je 14 punten op het lichaam, ook wel bekend als onze meridianen of energiebanen. Door EFT tapping toe te passen breng je snel je zenuwstelsel tot rust en kom je los van negatieve emoties en fysieke spanningen in het lichaam.

Tapping, tappen, kloppen, acupressuur punten, drukpunten, er zijn vele benamingen voor het toepassen van deze krachtige techniek. Inmiddels neemt de populariteit en bekendheid van Tapping toe en wordt deze techniek wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt als zelfhulp techniek of onder begeleiding. Tapping wordt als term gebruikt bij het toepassen van Emotional Freedom Technique, ook wel bekend als EFT. Tapping is een eenvoudige en effectieve methode om negatieve emoties te neutraliseren.De

‘’De oorzaak van alle negatieve emoties is een verstoring van het energiesysteem van het lichaam’’. Gary Craig.

Oftewel niet een gebeurtenis maar de gedachte over deze gebeurtenis is bepalend voor hoe we ons voelen.

Tapping oftewel EFT, gaat er vanuit dat negatieve emoties een gevolg zijn van een verstoring in ons energetische systeem. Stel dat je vroeger of onlangs een traumatische ervaring hebt gehad waarbij het op dat moment niet veilig was om je emotie vrij te uiten. Op het moment dat je een bepaalde emotie niet vrij kunt uiten slaat de energie vast in je lichaam. Hierdoor kan de energie die van nature stroomt, geblokkeerd raken. Je kunt het zien als een file vorming op een snelweg.

EFT heeft direct invloed op het verlagen van onze stress respons in het brein, ook wel bekend als de freeze, fight or flight respons.

Het primaire brein
 is verantwoordelijk voor het voorzien in onze basis behoeften, zoals voortplanten, eten en ademhalen. Maar ook helpt ons primaire brein je om te overleven door je te voorzien van drie basisreacties: het freeze, fight and flight respons. Bijvoorbeeld: Als we in gevaar zijn of denken dat we in gevaar zijn, dan schakelt ons brein van nature een van deze basisreacties in om ons te beschermen. Zodra je overlevingsysteem getriggerd wordt kun je het gevoel hebben dat je continu AAN staat waardoor je niet meer helder kunt nadenken.

In ons tweede brein ook wel ons emotionele brein genoemd, huizen onze emoties (o.a. boosheid, verdriet, blijdschap, angst, afkeer). In dit deel van ons brein is er een heel belangrijk onderdeel aanwezig. Onze amygdala. De amygdala kun je zien als een soort angstsensor die de omgeving continu scant op gevaar.

Het is onze beschermingsmechanisme, eigenlijk heel fascinerend en fijn om te hebben als je er zo over nadenkt. Zodra de amygdala (denkt) dat er gevaar is schakelt de amygdala het logisch denken (ons derde) brein uit en geeft het een signaal naar onze primaire brein met het bericht om onszelf te beschermen. Logisch denken gaat niet meer en een primaire basisreactie is het gevolg. Je lichaam kan op drie manieren reageren, je reageert verstijfd van angst (freeze), je gaat het gevecht aan (fight) of je kiest ervoor om ervan weg te lopen (flight).

Dit is heel handig om te hebben als er een beer achter je aan rent, dan weet je dat je het beste kunt gaan rennen (flight respons) maar minder fijn wanneer je in de stress of emotie schiet nadat een collega een vervelende opmerking maakt. Of bij een mailtje die je ontvangt van een klant.

Uit onderzoek is gebleken dat Tapping direct invloed uitoefent op de amygdalakern. Dit deel van de hersenen zorgt ervoor dat er stresshormonen zoals cortisol, adrenaline en noradrenile worden aangemaakt. Als deze stresshormomenen worden aangemaakt zijn we in staat om te kiezen voor de freeze, fight or flight reactie. Tapping heeft direct invloed op het verlagen van de stress respons, op de amygdala, waardoor je door te tappen op meridianen een kalmerend signaal geeft naar de hersenen. Je schakelt je overlevingssysteem uit en laat weten dat er geen gevaar is.

Doordat je met Tapping direct invloed uitoefent op het verlagen van de stress respons, kun je weer helder nadenken en rationele keuzes maken. Ook ervaar je geen negatieve emotie of spanning meer en ervaar je rust, ontspanning en bekijk je de situatie van een afstand omdat er geen negatieve lading op zit.

Meer informatie over verschillende onderzoeken en naar EFT Tapping kun je vinden in het boek van Dawson Church, Je geniale genen. Ook zijn er onderzoeken over dit onderwerp gepubliceerd in The Journal of Nuclear Medicine (1992). Het meest recente boek dat is uitgebracht is The Science Behind Tapping (2019) van Dr. Peta Stapleton, Ph. D. en Associate Professor in Psychology bij de Bond University in Australië.

Hoe Werkt Tapping?

Bij Tapping maken we gebruik van specifieke (negatieve) gebeurtenissen uit het verleden of toekomstige situaties  (bijvoorbeeld het geven van een presentatie of angst voor vliegen) waaraan een negatieve emotie of fysieke spanning gekoppeld is. Door de juiste woorden te vinden en te focussen op een specifieke gebeurtenis, maken we verbinding met de herinnering of toekomstige gebeurtenis zodat we die in het hier en nu weer kunnen voelen. Vervolgens neutraliseren we deze negatieve emotie met behulp van EFT Tapping.

We neutraliseren de negatieve emotie die je ervaart als je weer (terug) denkt aan dat moment. Het verwijdert de negatieve lading van belastende herinneringen en gedachten.

Waar Komt Tapping Vandaan?

Deze techniek is ontstaan vanuit de Thought Field Therapy en is bij toeval ontdekt door Dokter Roger Callahan.
Dr. Callahan bestudeerde naast cognitieve gedragstherapie ook Chinese geneeskunde, specifiek gericht op de werking van de meridianen in het lichaam die ook gebruikt worden bij het toepassen van acupunctuur.

Dr. Callahan behandelde een cliënt voor watervrees. Toen niets meer bleek te werken, kwam hij op het idee om te tappen op een aantal meridiaanpunten op het lichaam die in verbinding staan met specifieke emoties. Tijdens het tappen op deze punten benoemde hij het probleem van de cliënt. Na afloop van de sessie bleek dat het probleem waar zijn clënt al jaren last van had weg was.

Gary Craig, was een van de studenten van Dr. Callahan en heeft Thought Field Therapy verder door ontwikkelt naar wat wij als vandaag kennen als EFT, Emotional Freedom Techniques. Gary ontwikkelde een versimpelde techniek van tapping zodat het breed toepasbaar werdt in plaats van het werken met stap voor stap ‘’reeksen’’ of ‘’algoritmes’’ die gebruikt worden tijdens Thought Field Therapy. Gary creëerde een makkelijk te onthouden techniek waarmee je negatieve emoties in het verleden, heden of toekomst kunt neutraliseren.

Waar Kun Je Tapping Voor Inzetten?

Tapping is breed toepasbaar op uiteenlopende emotionele of psychologische problemen, zoals angsten en fobieën, spreken in het openbaar, onzekerheid en overspannenheid, lichamelijke klachten, uitstelgedrag, belemmerende overtuigingen, liefdesverdriet, leerproblemen en het verbeteren van (sport) prestaties etc.

De grondlegger van EFT Tapping, Gary Graig, zegt: “Try it on everything!”.

Tapping kun je voor bijna alle situaties toepassen. Hieronder vindt je een compleet overzicht van veel voorkomende klachten in mijn praktijk:

 • Stress
 • Paniek (aanvallen)
 • Slapeloosheid
 • Burnout
 • Spreekangst
 • Overspannen zijn
 • Neerslachtigheid
 • Depressieve gevoelens
 • Trauma
 • PTTS
 • Negatieve gedachten en/of overtuigingen
 • Presteren onder druk, bijv: topsport
 • Onzekerheid
 • Laag zelfbeeld
 • Perfectionisme
 • Overgewicht
 • Conflicten
 • Nare herinneringen
 • Liefdesverdriet

Fysieke klachten die medisch niet verklaarbaar zijn zoals rugpijn, schouder- en nekklachten, pijn in kaken, hoofdpijn en migraine.

Angsten en fobieën zoals: angst voor spreken in het openbaar, de tandarts, faalangst, vliegangst, angst in het algemeen.

Hoe Kun Je Tapping Zelf Toepassen?

Tapping kun je eenvoudig op jezelf toepassen om stress of (fysieke) spanningen te verlagen. Hieronder vindt je een vast EFT Tapping stappenplan die je kunt volgen om een probleem of klacht te behandelen.

EFT Tapping Basis stappenplan

A. Opstarten

Formuleer bondig de klacht waaraan je wilt werken en wees specifiek. Bepaal op de schaal van 0 tot 10 hoeveel last je hebt van deze klacht. Begin te tappen op de zijkant van je linker of rechterhand, (karatepunt, zie de afbeeldingen hieronder) waarbij je 3x hardop de opstartzin herhaalt: “Ook al heb ik………, ik sta ervoor open om mezelf te waarderen precies zoals ik ben.

Bijvoorbeeld: ’’Ook al voel ik enorme druk om een super presentatie te geven voor klant x, ik mag niet falen, toch waardeer ik mezelf helemaal’’. Of je kunt de laatste zin vervangen door, ”toch kies ik ervoor om mij ontspannen te voelen en deze spanning los te laten”.

‘’De oorzaak van alle negatieve emoties is een verstoring van het energiesysteem van het lichaam’’. Gary Craig.Oftewel niet een gebeurtenis maar de gedachte over deze gebeurtenis is bepalend voor hoe we ons voelen.Tapping oftewel EFT, gaat er vanuit dat negatieve emoties een gevolg zijn van een verstoring in ons energetische systeem. Stel dat je vroeger of onlangs een traumatische ervaring hebt gehad waarbij het op dat moment niet veilig was om je emotie vrij te uiten. Op het moment dat je e

B. Tapping ronde

Tap 5-7 maal op volgorde van onderstaande punten en spreek daarbij hardop je klacht uit. Bijvoorbeeld: “dit vervelend gevoel”, ‘’brok in mijn keel’’, “angst voor vliegen”, ‘’bang voor het spreken in het openbaar’’.

• Boven op hoofd

• Begin wenkbrauw

• Zijkant oog

• Onder oog

• Onder neus

• Kin

• Begin Sleutelbeen

• Onder arm

• Zijkant duim

• Zijkant wijsvinger

• Zijkant middelvinger

• Zijkant ringvinger, andere zijde, zie afbeelding

• Zijkant pink

• Karate punt (zijkant van je hand)

C. Testen

Bepaal op de schaal van 0 tot 10 hoe je nu de intensiteit van je klacht ervaart, als je er weer contact mee maakt. Het is makkelijker als je hierbij je ogen sluit. Indien de intensiteit nog geen 0 is, herhaal je het EFT Tapping ABC zo vaak als nodig.

Note: Ik adviseer om bij het toepassen van EFT Tapping op jezelf, geen zware emoties of vervelende gebeurtenissen uit het verleden te behandelen. Als je merkt dat je een heftige emotie of ‘’thema’’ hebt waar je mee zit en zelf niet uitkomt, neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvende intake sessie. Als erkend EFT Tapping therapeut gebruik ik meerdere Tapping technieken en help ik je op een fijne manier verder zonder dat je een ‘’heftige’’ emotie hoeft te ervaren.

Omdat iedereen emoties op een andere manier ervaart en emoties subjectief zijn, is het fijn als je je eigen voortgang kunt bijhouden en weet wanneer je emotie is gezakt en weer neutraal voelt. Daarom is het fijn om een cijfer te geven aan de intensiteit van je emotie. Op deze manier weet je wanneer je emotie is teruggebracht tot een 0 en of de klacht is verholpen. De cijfer 0 betekent ik voel geen emotie (ik voel me neutraal als ik aan de situatie terugdenk) en cijfer 10 staat voor een sterke emotie, heftiger kan niet. Als je begint met tappen, meestal 5 tot 7 keer per tapping punt, ga je door totdat je score teruggebracht is tot een 0. Test dit bij jezelf door de situatie weer van begin af aan voor je te zien en de bijbehorende emotie weer op te roepen.

Tapping Punten En De Meridianen

C. Testen Bepaal op de schaal van 0 tot 10 hoe je nu de intensiteit van je klacht ervaart, als je er weer contact mee maakt. Het is makkelijker als je hierbij je ogen sluit. Indien de intensiteit nog geen 0 is, herhaal je het EFT Tapping ABC zo vaak als nodig. Note: Ik adviseer om bij het toepassen van EFT Tapping op jezelf, geen zware emoties of vervelende gebeurtenissen uit het verleden te behandelen. Als je merkt dat je een heftige emotie of ‘’thema’’ hebt waar je mee zit en zelf niet u

De tapping punten waar je op tapt worden ook wel meridianen genoemd. Meridianen zijn de energiebanen in ons lichaam. De Chinezen zien de meridianen als een transportsysteem van energie in ons lichaam. Zij noemen deze energie ook wel Qi, levensenergie. Als je je goed voelt dan voel je je energiek en kun je de wereld aan, als er een heftige emotie ontstaat, blokkeert de energie in ons lichaam en kan dat zich verder uiten in fysieke en psychische klachten. Lichamelijk voelen we dit als een brok in je keel, een benauwd gevoel of een knoop in je maag.

De meridianen voorzien onze organen van energie en transporteren energie door het lichaam, ook wel de energetische bloedsomloop van het lichaam genoemd. De meridianen hebben invloed op al onze organen en ook onze fysiologische systemen, denk hierbij aan ademhaling, spijsvertering, spieren, het lymfvatenstelsel, bloedsomloop en het skelet. De Chinezen onderzochten welk effect iedere meridiaan heeft op de organen.

In totaal zijn er 12 hoofdmeridianen aanwezig in ons lichaam. Deze 12 meridanen zijn weer onder te verdelen in zes yang punten en zes yin punten. Via de yang meridianen stroomt de energie naar je voeten en via de yin meridianen stroomt de energie weer naar boven. In je armen is de stroom weer omgekeerd, daar stroomt yin naar beneden en yang weer naar boven. De meridianen lopen langs de voorkant van het lichaam naar beneden en weer langs de rug omhoog. Al onze meridianen zijn met elkaar verbonden, je kunt het zien als een omloop van energie, waar een meridiaan ophoudt, begint een andere meridiaan weer.

Er is voor de EFT Tapping punten gekozen omdat deze begin of eindpunten zijn van de meridianen en ook omdat deze punten zich dicht onder de huidoppervlakte bevinden, dit zijn de punten waar de energie stroom geactiveerd kan worden. We hebben hierdoor zelf direct toegang tot de energiebanen in het lichaam. Met tapping maakt het niet uit welke kant je tapt, de begin en eindpunten van de meridianen bevinden zich aan zowel de linker als rechterzijde van het lichaam.

Iedere meridiaan heeft een functie en daarmee ook invloed op het verzorgen van een orgaan of fysiologisch systeem in het lichaam. Zo heeft de blaasmeridiaan naast het uitscheiden van vloeistoffen als urine, ook invloed op het zenuwstelsel, de hersenen en de hypofyse (dit is een klier midden in het hoofd, onder de hersenen) die een belangrijke rol vervult bij het reguleren en afscheiden van hormonen. Als deze meridiaan uit balans is, dan is dit te merken door lichamelijke klachten: het zenuwstelsel is gespannen, er ontstaan blaasklachten, last van de knieën, rugklachten of kramp in de benen. Of mentale klachten die zich kunnen uiten in piekeren, angst, onrust, achterdocht en bezorgdheid.

Door het in balans brengen van de meridianen kan de energie weer vrij stromen en kunnen ze weer hun werk doen. Als een meridiaan uit balans is dan heeft dit ook effect op de andere meridianen. Op de meridianen bevinden zich een aantal knooppunten, ook wel bekend als de acupunctuurpunten.

Met Tapping worden alle hoofdmeridianen meridianen behandeld, hierdoor is de techniek breed toepasbaar op uiteenlopende lichamelijke of mentale klachten.

‘’De oorzaak van elke negatieve emotie is een verstoring van het energetisch systeem van het lichaam’’.

Gary Craig, Founder EFT

Middels EFT Tapping verhef je de storing in het lichaam en zorg je ervoor dat de energie weer vrij kan stromen.

De Chinezen ontdekte meer dan 5000 jaar geleden dat de meridianen gekoppeld zijn aan onze emoties. Als de energie hersteld wordt in een meridiaan dan heeft dit een positief effect op onze emoties.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er zichtbare energiebanen aanwezig zijn in ons lichaam.

Met behulp van radioactieve tracing methoden bij honden is aangetoond dat radioactieve netwerken (merdianen) gemeten kunnen worden.

Bij acupunctuur wordt gebruik gemaakt van naalden, met tapping wordt alleen gebruik gemaakt van het tappen met onze vingertoppen op verschillende delen van he lichaam. Je hebt dus zelf de regie in eigen handen.

‘’Tapping helpt je om snel tot de kern te komen, is oplossingsgericht en praktisch. Niet praten, maar tappen’’.

Met Tapping is het niet nodig om langdurige gesprekken te houden maar ben je vooral aan het ‘’doen’’ en ‘’ervaren’’.

Voorbeeld:

Stel dat je last hebt van vliegangst. Vanuit ratio weet je dat vliegen een van de veiligste vervoersmiddelen zijn om van A naar B te komen. Dit is een logische gedachte vanuit onze hersenen. Zodra we in het vliegtuig stappen en de angst of paniek daadwerkelijk toeslaat wordt ons logisch denken uitgeschakeld en neemt onze emotionele brein het van ons over. Onze primaire overlevingssysteem wordt ingeschakeld en krijgt de overhand. Je freeze, flight of flight systeem gaat aan.

Lees ook:   Wat artsen zeggen tijdens een operatie!

Het is mogelijk om uren over de vliegangst in gesprek te gaan, alleen wordt de angst niet minder. Door te tappen hebben we meteen invloed op het verlagen en neutraliseren van de angstgevoelens voor vliegen.

Door EFT Tapping focus je je direct op deze specifieke emotie of in dit geval vliegangst.

Door specifiek en gefocust te zijn associeer je jezelf met deze emotie en geef je door te tappen op de meridianen een signaal naar je hersenen dat het veilig en ok is om te ontspannen.

Goed om te weten is dat er ook verschillende triggers verantwoordelijk kunnen zijn voor het activeren van een emotie of angst. Mocht je vliegangst hebben of wat het ook is, vraag je jezelf af, wanneer heb ik dit of een soortgelijke emotie of angst voor het eerst ervaren? Hoe dichter je bij de bron van de emotie of angst komt, hoe effectiever tapping werkt. Nu heb ik een willekeurig voorbeeld gebruikt. Tapping werkt ook bijzonder effectief bij het positief beïnvloeden en ombuigen van (negatieve of beperkende) gedachten die je nog tegenhouden om een stap vooruit te maken om je doelen te bereiken.

Tappen Op Aspecten Of Thema’s

Het kan zijn dat je aan het tappen bent en dat je merkt dat er ineens een nieuwe gedachte opkomt. Bijvoorbeeld angst voor spreken in het openbaar. Misschien heb je vroeger op school een spreekbeurt gehouden en werdt je uitgelachen voor de klas, of heb je daarna een keer een black-out gehad toen je de tekst kwijt was van een speech of begon je enorm te blozen, zweten en kreeg je vlekken in je nek elke keer als je voor een groep stondt.

Een gebeurtenis in je jongere jaren kan ervoor zorgen dat je destijds een conclusie hebt getrokken over de situatie, bijvoorbeeld spreken voor een groep is onveilig. Terwijl de werkelijk wellicht anders was dan je toen dacht of misschien had je niet de kennis, tools en inzicht die je nu hebt.

Stel dat je daarna meerdere ervaringen hebt ervaren die er enigszins op lijken, dan kun je door verschillende aspecten getriggerd worden waardoor je meteen weer in de emotie of angst schiet. Dit komt omdat je denkt dat je bevestigd wordt in je gedachte: zie je wel dat het onveilig is! Dit gebeurt mij nou altijd! Ik zag het al ver van tevoren aankomen..

Zo was ik in gesprek met een cliënt die last had van vliegangst, uiteindelijk bleek de angst gerelateerd te zijn aan het opgesloten zijn in een kleine ruimte in de jongeren jaren. Hierdoor was de overtuiging ontstaan, ”alle kleine en opgesloten ruimtes zijn onveilig”. Dit was toen misschien een handige gedachten om zichzelf te behoeden voor toekomstige situaties, echter als deze overtuiging je in de weg gaat staan om op vakantie te gaan naar een bestemming waarvan je altijd van hebt gedroomd, of je teveel stress oplevert en je er niet meer van kunt genieten, dan is het goed om aandacht te besteden aan het oplossen van niet helpende overtuigingen.

Door het toepassen van EFT Tapping ben je bezig om al deze aspecten of onderdelen die te maken hebben met een specifieke klacht te neutraliseren.

Het mooie aspect van Tapping is, stel dat je een boom omhakt met een hoge emotioneel lading, dan kan het zo zijn dat er meerdere kleine boompjes (andere gerelateerde gebeurtenissen) ook omvallen. Hierdoor kun je door het werken aan 1 situatie meerdere situaties oplossen.

Tapping En De Wetenschap

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar Tapping. Klik hier om meer te lezen over verschillende onderzoeken. Dr. Peta Stapleton heeft 25 jaar ervaring als geregistreerd klinisch & GZ-psycholoog en is momenteel universitair hoofddocent psychologie aan de Bond Universiteit in Australië. Ze is een wereldwijd toonaangevend onderzoeker in EFT Tapping en heeft onlangs een presentatie (Engelstalig) gegeven bij TEDx Talk. Haar boek is recent uitgebracht The Science behind Tapping. In dit boek zijn vele klinische onderzoeken gedaan naar Tapping en worden de resultaten weergegeven.

Tapping wordt in Australie inmiddels ingezet op scholen. Zie het filmpje hieronder.

 

Wat is Tapping? En hoe werkt het?

 

Dit is een fascinerende video met Bruce Lipton. Hij vertelt in deze video hoe gedachten je ziek of ongelukkig kunnen maken als je niet de goede controle en inzichten hebt over hoe de kracht van de gedachten werkt.
Bruce Lipton is een celbioloog die zich lang heeft beziggehouden met het gegeven hoe gedachten ons leven in al zijn facetten beinvloeden. Zijn wetenschappelijke bevindingen zijn een openbaring maar ook tegelijk ook ‘schokkend’ en hebben enorme concequenties op allerlei gebieden. De medische wereld stond hier niet echt voor open.

Een aantal onderwerpen welke hij in deze video bespreekt zijn:

– Waarom positief denken alleen niet voldoende is om veranderingen in je leven te kunnen bewerkstelligen.

– Hoe de onbewuste programmering, welke we in onze eerste vroege kinderjaren hebben ondergaan, ons leven tot op de dag van vandaag nog beinvloed. En hoe je vrij kan komen van die ingebakken programmeringsonderdelen (overtuigingen, angsten en beperkende gedachten) waar je last van hebt en waardoor je ontwikkeling en groei geremd wordt.

– Hoe ons onderbewustzijn feitelijk 95 % van de dag aan het stuur zit en ons gedrag en beslissingen beinvloed, terwijl wij in de veronderstelling leven dat we hoofdzakelijk met ons rationele bewustzijn onze weg in het leven bepalen.

– Kortom een video die je gezien moet hebben en die je de ogen zal openen voor een andere werkelijkheid.

Wat is EFT

Hoe werkt EFT-tikken?

Net als bij acupunctuur , concentreert EFT zich op de meridiaanpunten – of energiehotspots – om het evenwicht in de energie van je lichaam te herstellen. Er wordt aangenomen dat het herstellen van deze energiebalans de symptomen kan verlichten die een negatieve ervaring of emotie kan hebben veroorzaakt.

Op basis van de Chinese geneeskunde worden meridiaanpunten gezien als gebieden van het lichaam waar energie doorheen stroomt. Deze paden helpen de energiestroom in evenwicht te brengen om uw gezondheid te behouden. Elke onbalans kan ziekte of ziekte beïnvloeden.

Acupunctuur gebruikt naalden om druk uit te oefenen op deze energiepunten. EFT gebruikt tikken met de vingertoppen om druk uit te oefenen.

Voorstanders zeggen dat het tikken u helpt toegang te krijgen tot de energie van uw lichaam en signalen te sturen naar het deel van de hersenen dat stress controleert . Ze beweren dat het stimuleren van de meridiaanpunten door middel van EFT-tikken de stress of negatieve emotie die je voelt door je probleem kan verminderen, en uiteindelijk de balans van je verstoorde energie kan herstellen.

EFT-tikken in 5 stappen

EFT-tikken kan worden onderverdeeld in vijf stappen. Als je meer dan één probleem of angst hebt, kun je deze reeks herhalen om het aan te pakken en de intensiteit van je negatieve gevoel te verminderen of te elimineren.

1. Identificeer het probleem

Om deze techniek effectief te laten zijn, moet u eerst het probleem of de angst identificeren die u heeft. Dit wordt je focuspunt terwijl je tikt. Focussen op slechts één probleem tegelijk is bedoeld om uw resultaat te verbeteren.

2. Test de aanvankelijke intensiteit

Nadat u uw probleemgebied heeft geïdentificeerd, moet u een benchmarkniveau van intensiteit instellen. Het intensiteitsniveau wordt beoordeeld op een schaal van 0 tot 10, waarbij 10 het slechtst of moeilijkst is. De weegschaal beoordeelt de emotionele of fysieke pijn en het ongemak dat u voelt vanuit uw brandpunt.

Door een benchmark vast te stellen, kunt u uw voortgang volgen na het uitvoeren van een volledige EFT-reeks. Als je aanvankelijke intensiteit 10 was voordat je tikte en eindigde op 5, dan had je een verbeteringsniveau van 50 procent bereikt.

3. De opzet

Voordat u op tikt, moet u een zin opstellen waarin wordt uitgelegd wat u probeert aan te pakken. Het moet zich richten op twee hoofddoelen:

 • de problemen erkennen
 • jezelf accepteren ondanks het probleem

De gebruikelijke opzet is: “Ook al heb ik deze [angst of probleem], ik accepteer mezelf ten diepste en volledig.”

U kunt deze zin aanpassen zodat deze bij uw probleem past, maar deze mag niet op die van iemand anders betrekking hebben. Je kunt bijvoorbeeld niet zeggen: “Ook al is mijn moeder ziek, ik accepteer mezelf volledig en volledig.” Je moet je concentreren op hoe het probleem je doet voelen om het leed dat het veroorzaakt te verlichten. Het is beter om deze situatie aan te pakken door te zeggen: “Ook al ben ik verdrietig dat mijn moeder ziek is, accepteer ik mezelf ten zeerste en volledig.”

4. EFT-tikvolgorde

De EFT-tikkenreeks is het methodisch tikken op de uiteinden van negen meridiaanpunten.

Er zijn 12 hoofdmeridianen die elke kant van het lichaam weerspiegelen en overeenkomen met een intern orgaan. EFT richt zich echter voornamelijk op deze negen:

 • karate chop (KC): meridiaan van de dunne darm
 • top of head (TH): regerend vaartuig
 • wenkbrauw (EB): blaas meridian
 • zijde van het oog (SE): galblaasmeridiaan
 • onder de ogen (UE): maag meridiaan
 • onder de neus (VN): regerend vaartuig
 • kin (Ch): centraal vat
 • begin van het sleutelbeen (CB): niermeridiaan
 • onder de arm (UA): milt meridiaan

Begin door op het karate-hakpunt te tikken en tegelijkertijd je setup-zin drie keer op te zeggen. Tik vervolgens zeven keer op elk volgend punt en beweeg het lichaam in deze oplopende volgorde naar beneden:

 • wenkbrauw
 • zijkant van het oog
 • onder het oog
 • onder de neus
 • kin
 • begin van het sleutelbeen
 • onder de arm

Nadat je op het onderarmpunt hebt getikt, voltooi je de reeks bovenaan het hoofdpunt.

Terwijl u op de oplopende punten tikt, reciteert u een herinneringszin om de aandacht op uw probleemgebied te houden. Als je instellingszin luidt: “Ook al ben ik verdrietig, mijn moeder is ziek, ik accepteer mezelf diep en volledig”, dan kan je herinneringszin zijn: “Het verdriet dat ik voel dat mijn moeder ziek is.” Reciteer deze zin bij elk tikpunt. Herhaal deze reeks twee of drie keer.

5. Test de uiteindelijke intensiteit

Beoordeel aan het einde van uw reeks uw intensiteitsniveau op een schaal van 0 tot 10. Vergelijk uw resultaten met uw aanvankelijke intensiteitsniveau. Als u nog geen 0 hebt bereikt, herhaalt u dit proces totdat u dit doet.

What is EFT Tapping & How It Can Help You Heal Yourself
Werkt EFT-tikken?

EFT is gebruikt om oorlogsveteranen en actieve militairen met PTSD effectief te behandelen. In eenStudie uit 2013Vertrouwde bron, onderzochten onderzoekers de impact van EFT-tikken op veteranen met PTSD ten opzichte van degenen die standaardzorg kregen.

Binnen een maand hadden deelnemers die EFT-coachingsessies ontvingen hun psychologische stress aanzienlijk verminderd. Bovendien voldeed meer dan de helft van de EFT-testgroep niet meer aan de criteria voor PTSD.

Er zijn ook enkele succesverhalen van mensen met angstgevoelens die EFT-tikken als alternatieve behandeling gebruiken.

EEN 2016 beoordelingVertrouwde bronvergeleek de effectiviteit van het gebruik van EFT-tikken ten opzichte van standaardzorgopties voor angstsymptomen. De studie concludeerde dat er een significante afname was in angstscores in vergelijking met deelnemers die andere zorg kregen. Er is echter verder onderzoek nodig om de EFT-behandeling te vergelijken met andere cognitieve therapietechnieken.

het komt neer op

EFT-tikken is een alternatieve behandeling voor acupressuurtherapie die wordt gebruikt om het evenwicht in uw verstoorde energie te herstellen. Het is een geautoriseerde behandeling voor oorlogsveteranen met PTSD, en het heeft enkele voordelen aangetoond als behandeling voor angst , depressie , fysieke pijn en slapeloosheid .

Hoewel er enkele succesverhalen zijn, onderzoeken onderzoekers nog steeds de effectiviteit ervan bij andere aandoeningen en ziekten. Ga door met het zoeken naar traditionele behandelingsopties. Als u echter besluit deze alternatieve therapie voort te zetten, raadpleeg dan eerst uw arts om de kans op letsel of verergering van de symptomen te verkleinen.

https://www.healthline.com/health/eft-tapping#bottom-line

 

Is EFT Tapping a Scam? | The Truth Revealed | Floating At Home

Het Faster EFT Tapping Basic Recept is eenvoudig, snel, efficiënt, effectief en een leuk hulpmiddel om te genezen.

Het wordt gebruikt om de verwijzingen in het onderbewustzijn te veranderen die resulteren in problemen op alle gebieden van het leven.

Het is deze procedure die wordt gebruikt voor elke ronde van tikken.

Deze snellere EFT-basisreceptmethode kan worden gebruikt om elk probleem op te lossen – financieel, persoonlijk, professioneel, emotioneel, psychologisch, fysiologisch, gezondheidsgerelateerd.

Dit Snellere EFT Tapping Basis Recept heeft duizenden mensen over de hele wereld verlichting gebracht met indrukwekkende resultaten.

We moedigen u aan om dit zelf uit te proberen.

Maar eerst moet je de basis van Faster EFT Tapping kennen, dus laten we beginnen!

Met slechts ZES eenvoudige stappen om te leren, is het de snelste EFT-tiktechniek die er is.

Het snellere EFT-basisrecept heeft slechts VIJF stappen, dat duurt slechts 30 seconden.

Iedereen van elke leeftijd kan deze eenvoudige techniek leren en deze gebruiken wanneer ze maar willen, waar ze ook zijn, met blijvende resultaten.

In het begin lijkt het misschien een beetje vreemd, maar na een paar rondes gebruik van het Snellere EFT Basis Recept, voelt u zich meer op uw gemak.

Net als bij alles wat je leert, vergt het oefening en doorzettingsvermogen.

Dit zal een hulpmiddel zijn dat je je hele leven kunt gebruiken, zoals tandenpoetsen of douchen.

U kunt het altijd gebruiken, ongeacht de omstandigheden.

Waarom snellere EFT werkt

Om een ​​probleem te laten bestaan, moeten er bewijzen zijn (de herinnering of verslag van een ervaring) en gevoelens.

Gevoelens maken een probleem tot een probleem.

Het is hoe u over iets denkt dat bepaalt of het een probleem is of niet.

Als je je goed voelt, betekent dat dat je iets leuk vindt.

Omgekeerd, als je je slecht voelt, betekent dit dat je iets niet leuk vindt.

Het is zo simpel.

Het zijn de gevoelens die het probleem echt maken.

Tom is bijvoorbeeld boos als hij luide muziek hoort in een geparkeerde auto.

Een andere persoon, Tina, kan van de muziek genieten.

Ze hoort dezelfde luide muziek, maar ze voelt zich goed.

In elk van deze gevallen verwijst het onderbewustzijn naar een plaat die luide muziek in geparkeerde auto’s verbindt met een negatieve of een positieve betekenis; en dan geven de hersenen de organen signalen om de bijpassende chemicaliën voor die emoties te produceren.

Hoe sneller EFT-basisrecept werkt

FasterEFT is ook een op energie gebaseerd systeem, gebaseerd op neurologie en biologie.

Emoties beïnvloeden zowel ons fysieke als mentale welzijn.

Hieruit volgt dat als je turbulente emoties eenmaal zijn genezen en opgeruimd, je algeheel welzijn zult hebben.

Het fundamentele geloof in Faster EFT is dat er geen verstoring van energie is, in tegenstelling tot traditionele EFT.

In feite functioneert alles in je leven en lichaam zoals het hoort.

Volgens de manier waarop de hersenen zich hebben ontwikkeld om te overleven in de omgeving, afhankelijk van je levenservaringen.

In Faster EFT wordt het tikken gebruikt om het signaal tussen de hersenen en de belangrijkste organen van het lichaam die de vecht- of vluchtreactie veroorzaken te verstoren, terwijl de neurale paden in de neocortex van de hersenen worden veranderd.

Het Faster EFT Tapping Basic Recept behandelt niet alleen energieverstoringen, maar lost alleen het uiterlijke probleem op.

Het behandelt de hoofdoorzaak van de problemen en elimineert ze volledig.

Faster EFT erkent dat ervaringen in het onderbewustzijn worden vastgelegd voor toekomstig gebruik.

Zo leren we lopen, rijden, douchen, eten, afwassen, typen etc. zonder dat we ons bewust op elke beweging en beslissing hoeven te concentreren.

Reguliere EFT gelooft specifiek dat negatieve emoties niets te maken hebben met herinneringen en alleen worden veroorzaakt door een verstoring van het energiesysteem van het lichaam.

Het Faster EFT Tapping Basic Recept onderbreekt dat signaal tussen de hersenen en de organen door te focussen op de meridiaanpunten die met die organen zijn verbonden.

Dit herschrijft de referentie of het geheugen dat bij die trigger hoort.

Als Tom bijvoorbeeld boos is op de luide muziek en die automatische reactie wilde veranderen, zou hij het Faster EFT Tapping Basic Recept kunnen gebruiken om de productie van de chemicaliën te verstoren die het gevoel van woede veroorzaken als hij de luide muziek hoort.

En verander de betekenis van de luide muziek in zijn onderbewustzijn van ‘grof’ of ‘storend’ (of wat ze ook hebben geleerd dat het betekent) in plezier en genot.

Dit resulteert dan automatisch in een gevoel van plezier en plezier als Tom die luide muziek in de toekomst hoort.

De snellere EFT-aftappunten

De volgende illustratie is vrij eenvoudig en we zullen er ook een korte uitleg bij geven.

Identificeer voorlopig elk van deze Faster EFT-tappunten op je lichaam en volg ze!

Stap 1: richten

Merk op hoe u weet dat u het probleem heeft.

Je hoeft niet te weten wat de emoties of gevoelens zijn, merk gewoon op hoe je weet dat ze er zijn.

Wat voel je?

Waar voel je het in je lichaam?

Wat zie of hoor je?

Hoe weet je dat het een probleem is?

Stap 2: Tik op

Gebruik twee vingers om op de volgende punten te tikken, terwijl u zich concentreert op het gevoel van uw vingers op uw huid:

 • tussen je wenkbrauwen
 • naast je oog
 • onder je oog
 • net onder je sleutelbeen

Zeg terwijl u tikt “Laat het gaan”. U kunt ook toevoegen “Het is veilig om het los te laten”.

Opmerking: het maakt niet uit op welke kant je tikt – je kunt beide kanten gebruiken, of beide als je wilt.

Stap 3: Vrede

Pak je pols, haal diep adem, blaas hem uit en zeg “vrede” – en ga even naar een vredige herinnering.

Stap 4: Controleer

Ga terug naar uw probleem en let op hoe het is veranderd.

Voel je je anders?

Is de intensiteit van het gevoel anders?

Ziet of klinkt het geheugen anders?

Let gewoon op.

Stap 5: Herhaal

Herhaal stap twee tot en met vier totdat het gevoel of de herinnering is ” omgedraaid ” – met andere woorden, de negatieve herinnering is vervangen door een positieve herinnering.

https://medium.com/@FasterEFT_Tapping/how-to-do-the-faster-eft-tap-the-basic-recipe-1f91e32e2cfc

 

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten