web analytics

Overgewicht door hormonen in ons voedsel?!

Meer kinderen dan ooit, hebben overgewicht. Welke rol spelen hormonen in voeding bij overgewicht ? Worden we dik van de hormonen in voeding ?
 Dikkere dieren, dikkere mensen ?

Dieren krijgen hormonen zodat ze vetter worden en dit alles draait om meer winsten. Wanneer je een mens steroïden geeft wordt de persoon ook dikker na verloopt van tijd. De persoon moet nóg meer zijn best doen om gewicht kwijt te raken door middel van bewegen en dieten. Het is demotiverend, wanneer de inzet er wel is maar het resultaat nauwelijks zichtbaar is. Niet alleen het aantal kinderen met overgewicht neemt toe, het overgewicht bij mannen groeit ook dramatisch.

We zijn wat we eten

Als de hormonen die de dieren krijgen hen vetter maken, lijkt het logisch dat wij er ook vetter van worden. Voor sommige mensen is de hoeveelheid hormonen meer dan wat er om gezet kan worden, wat overgewicht tot gevolg heeft. Voor andere mensen lijkt het niet veel uit te maken.

Illegaal gebruik groeihormonen

Hormonen zitten in de voeding voor mestkalveren en -kippen, maar zijn bij juiste toepassing niet meer te vinden in het eindproduct. Helaas komt regelmatig misbruik voor met schadelijke verboden groeihormonen of te hoge dosis van toegestane hormonen, omdat dat 15% extra winst kan   opleveren. Chemische hormonen zijn vreemde eiwitten. Regelmatig duiken berichten in de pers op over het illegale  gebuik van groeihormonen. Vlees in de USA wordt standaard geproduceerd met synthetisch  groeihormoon, waarvan zeer schadelijke effecten bekend zijn. Dit groeihormoon is  afkomstig van de multinational Monsanto.

Wakker Dier doet tenminste zijn werk en heeft informatie in orde

Wakker Dier zegt zich zorgen te maken over het hormoongebruik in de melk- en varkenssector. Tv-programma Tros Radar besteedde aandacht aan het onderzoek dat de stichting liet uitvoeren. Wakker Dier onderzoekt het gebruik van diverse vruchtbaarheidshormonen in de melkvee- en varkenshouderij. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van deze hormonen in opmars is, zegt de Stichting. Per jaar wordt naar schatting op 90 procent van de zeugen- en melkveebedrijven hormonen gebruikt. Grof geschat worden jaarlijks 100.000 tot 150.000 (10 tot 15 procent) zeugen en 200.000 tot 400.000 (15 tot 30 procent) koeien met hormonen behandeld. Veel hormonen worden gebruikt vanwege vruchtbaarheidsstoornissen die deels een neveneffect zijn van het doorfokken van koeien en zeugen op steeds hogere producties, aldus het rapport.

Volgens Wakker Dier ontbreekt bij de overheid ieder overzicht op het gebruik van hormonen. (rapport Wakker Dier)

Lees ook:   Wat een enge regering!

Toename vetweefsel

Obesitas is niet alleen te wijten aan teveel eten, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Er is aangetoond, dat bij kleuters de samenstelling van melk de boosdoener is voor obesitas. Die disbalans heeft invloed op de toename van vetweefsel. Vroeger graasden onze koeien in de natuur. En de melk was rijk aan omega 3 vetzuren. En vervolgens trof je dit in de hele keten aan, die er achteraan kwam. Nu is dit niet meer zo. De voeding van bijvoorbeeld koeien is eenzijdig en niet meer het weidegras en daarnaast worden koeien nu bijgevoederd met maïs, soja, vermalen botten, slachtafval etc. Tevens worden koeien soms behandeld met hormonen, zoals esttradiol en zeranol, om het beest sneller vet te mesten. Die hormonen hopen zich op in het vetweefsel en worden via het melk uitgescheiden. Het zijn met name Amerikaanse onderzoeken die dit aantonen. Vanuit Nederland is weinig te vinden.

Ons lichaam produceert hormonen in precies de juiste balans. En alles wat toegevoegd wordt, natuurlijk of synthetisch, gooit die balans overhoop. Synthetische hormonen worden helemaal niet omgezet in het lichaam, zoals bij natuurlijke hormonen het geval is. Synthetische hormonen gedragen zich als giffen en zijn nog maar moeilijk uit het systeem te krijgen. Een belangrijke bijwerking van synthetische hormonen is gewichtstoename, en dan met name rond de buik, heupen en dijen.

Ook de toename aan kanker, hartkwalen en beroertes wordt gelinkt aan steroïde hormonen.

Het is opvallend hoe weinig informatie vanuit Nederland te vinden is over dit onderwerp. Ofwel informatie is verouderd, ofwel informatie is misleidend (onder andere van het voedingscentrum natuurlijk). En ‘verboden’ betekent ook niet altijd dat het niet gebruikt wordt, wanneer er winsten in het geding zijn.  Het is  moeilijk om uit te vinden, wat er nu eigenlijk aan hormonen in ons vlees zit en Nederlands onderzoek naar de effecten van de synthetische hormonen op ons gewicht is er nauwelijks.

Lees ook:   Ibuprofen doodt mensen

Meer info

https://www.foodlog.nl/artikel/hormonen-in-de-war/

https://goedgezond.info/2014/01/30/dikkere-dieren-door-hormonen-dikkere-mensen/

https://www.mkatan.nl/nrc-columns/393-19-maart-nrc-hormonen-in-vlees

https://hoofdhart.nl/dik-door-mijn-darmen/

Gerelateerde artikelen

Back to top button