...

28 januari 2022

 

LUMC start proef met afweercellen tegen diabetes type 1

LUMC start proef met afweercellen tegen diabetes type 1

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is gestart met een proef voor een nieuwe behandeling van diabetes type 1. Proefpersonen worden met behandelde afweercellen geïnjecteerd die het afweersysteem moeten corrigeren en daarmee diabetes moeten genezen.
De nieuwe celtherapie wordt bij negen mensen in Nederland getest, zo laat het LUMC weten. Het onderzoek wordt gefinancierd door stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland) en het Diabetes Fonds.

Voor het onderzoek worden afweercellen uit het bloed gehaald en vervolgens behandeld met vitamine D3 waarna ze worden teruggezet in het lichaam. De onderzoekers verwachten dat de cellen het afweersysteem corrigeren waardoor insulineproducerende cellen niet meer worden aangevallen.

Het onderzoek onder de negen proefpersonen duurt anderhalf jaar, om de haalbaarheid en veiligheid van de therapie te testen. Daarna volgt een groter onderzoek.

Diabetes type 1 is een aandoening waarbij het lichaam onvoldoende of geen insuline aanmaakt en ontstaat vaak op jonge leeftijd of is aangeboren. In Nederland komt diabetes type 2 vaker voor; deze aandoening ontwikkelt zich later in het lichaam. Hoewel bij deze aandoening insuline wordt aangemaakt, is het lichaam hier ongevoeliger voor waardoor meer insuline nodig is om hetzelfde effect te bewerkstelligen.

Door: NU.nl

https://www.nu.nl/gezondheid/4321792/lumc-start-proef-met-afweercellen-diabetes-type-1.html

Lees ook:   HIV preventief medicijn wordt wel vergoed...

Gerelateerde berichten