19 januari 2021

 

Zalm moet korter houdbaar zijn (listeria in zalm Jumbo)

Zalm moet korter houdbaar zijn
Zalmproducten van visrokerij H. van Wijnen zijn voorlopig minder lang houdbaar. De uiterste datum moet van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit naar voren worden geschoven. Dat gebeurt na een aantal besmettingen met ‘darmbacterie’ listeria. Een kortere houdbaarheid kan voorkomen dat er zo veel listeria op zalm komt, dat het gevaarlijk wordt.

De voedselwaakhond heeft dat zaterdagavond bevestigd na een bericht van Omroep Gelderland. Van Wijnen levert onder meer aan de Jumbo, dat vrijdag alle gerookte zalm terugriep. Van Wijnen haalde dezelfde dag gerookte toastzalm uit de schappen, zonder te zeggen bij welke winkels. Listeria werd ook gevonden op gerookte regenboogforel van de Aldi. Dat product is door Van Wijnen uit Turkije gehaald en hier geleverd.
Listeria is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. Gezonde mensen hebben meestal weinig last van een besmetting. Het is vooral gevaarlijk voor zwangeren, baby’s, alcoholisten en ouderen met een verminderde afweer. In Nederland worden jaarlijks 45 tot 60 personen ziek van deze bacterie, van wie zo’n vijftien tot twintig mensen overlijden. Dat zijn met name ouderen van boven de zeventig jaar. De belangrijkste symptomen zijn overgeven, buikkrampen, diarree, hoofdpijn en koorts.
Van Wijnen was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

https://www.telegraaf.nl/binnenland/25241369/__Zalm_moet_korter_houdbaar_zijn__.html

https://nos.nl/artikel/2088039-jumbo-roept-alle-gerookte-zalm-terug.html

Gelukkig hebben wij een Voedsel en Warenautoriteit.
Tegenwoordig zijn er veel mensen zich niet zo bewust van voedsel en houdbaarheid, men vind dit nml onzinnig.
Het moet dus maar kunnen, dat je over de datum producten eet.
Hier zie je dus wát er kan gebeuren, als er geen houdbaarheidsdatum op producten zou staan.
Dit heeft geenszins een goede invloed op de gezondheid van mensen.
Het is er niet voor niets nml. Dit is bedacht lang geleden met een belangrijke reden.
En ook in thee komen torretjes, als de thee over de datum is, en ook in meelproducten zoals bv macaroni, of bakmeel, ook daarin kan men torretjes krijgen.
Ooit had ik eens een flesje biologische wijn staan, na een weekje nam ik nog eens een glaasje, waarna ik dus voedselvergiftiging kreeg!
En niet te weinig ook. Ben dagen ziek geweest! Gruwelijk! wmpl_negative
Dus biologisch, heel fijn maar ook daar, is een houdbaarheidsdatum noodzaak, maar ook daar zie je dat houdbaarheidsmiddelen belangrijk zijn en dus niet zomaar in voedsel gestopt worden. Dit is ter bescherming van de gezondheid van mensen.
Dat er mensen werken bij een slachterij, die de regels niet zo nauw nemen, daar zou men dus wel beter op moeten toezien.
Ook vervoer qua koeling bv. Het werken met voedsel vereist uiterst hygienische maatregelen, die ieder die daar werkt als eerste prioriteit zou moeten hebben!
Misschien een optie om de scholing omtrent dit voedselgebeuren uit te breiden, met een nog betere voorlichting.

Lees ook:   In vertrouwen: “Mijn dochter is gebrainwasht door loverboys”

En het komt voor bij slachterijen dat men inderdaad tijdens de slacht, uitwerpselen van het dier over het vlees heen krijgen, daar is soms niets aan te doen, maar zorg dan dat dit goed schoongemaakt wordt?

Gerelateerde berichten