web analytics

Het Oog van de Sahara, het mysterie

a7b15c4c89cd5ab741ed9c2132f78e7e AnGel-WinGs.nl

10 dingen die u waarschijnlijk niet wist over de Richat-structuur

Een enorme geologische formatie midden in de Sahara-woestijn.

Wie zou verwachten dat een van de grootste onopgeloste mysteries van planeet Aarde zich in het niets van de Sahara bevindt? Heb je ooit gehoord over de Richat-structuur, algemeen bekend als het “Oog van de Sahara”?

Vanwege zijn opmerkelijke vorm en schoonheid trekt het de aandacht van zowel wetenschappers als gewone mensen. Er zijn tal van versies van de oorsprong van dit buitengewone geologische fenomeen, maar tot op de dag van vandaag kan de wetenschap geen definitief antwoord op dit mysterie vinden. Laten we het zelf uitzoeken.

1. De Richat-structuur heeft een diameter van meer dan 40 kilometer en bestaat uit concentrische cirkels van gesteente en ander sedimentair gesteente dat onder het zand uitsteekt.

2. Velen geloven dat het vanuit de ruimte is ontdekt door de astronauten van de Gemini 4-missie. Het object is echter al sinds de 19e eeuw bekend, ontdekt door Franse geologen. Vanwege de beperkte mogelijkheden om de vorm 200+ jaar geleden te beoordelen, trok het pas in de jaren 60 van de vorige eeuw veel aandacht.

3. Een veel voorkomende hypothese suggereert dat het Oog van de Sahara is wat er overblijft van Atlantis . Deze theorie wordt naar voren gebracht door enkele auteurs van pseudowetenschappelijke boeken. Ze geven natuurlijk geen overtuigende argumenten. Deze versie is in tegenspraak met zowel de gegevens van archeologische opgravingen die niets ernstigers vonden op het grondgebied van de structuur dan werktuigen uit het vroege paleolithicum, als de primaire bron van de mythe over Atlantis – de dialogen van Plato.

Lees ook:   Een camera die het verleden kan vastleggen. Trans Time fotografie

4. Een andere theorie suggereert dat dit een oude steengroeve was voor mijnbouw. Deze hypothese zou op zijn minst enige grond onder de voeten hebben als de Richat-structuur een depressie was. Integendeel, het vertegenwoordigt de opheffing van de aardkorst – de zogenaamde geologische koepel, en helemaal geen depressie.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat de afmetingen keer groter zijn dan zelfs de grootste moderne steengroeven. Bovendien ligt het midden in de woestijn. Waarom zouden oude mensen zo’n verlaten en milieuonvriendelijke locatie kiezen voor een steengroeve? Ten derde – archeologen hebben in het gebied geen oude bouwwerken ontdekt die gemaakt zijn van gigantische stenen.

Nog een fascinerend shot van het oog van de Sahara vanuit de ruimte. Krediet: NASA / JPL-Caltech
Nog een fascinerend shot van het oog van de Sahara vanuit de ruimte. Krediet: NASA / JPL-Caltech

5. Landingsplaats voor buitenaardse schepen? U kent de oefening – als deze rond, mysterieus en voor de wetenschap onmogelijk is om uit te leggen, is het antwoord simpel: vliegende schotels! Er zijn er die dit suggereren als de landingslocatie voor oude buitenaardse schepen. Laten we nu voor het serieuze deel verder gaan met wat meer wetenschappelijk onderbouwde hypothesen en feiten.

6. De hypothese dat Richat een krater is van een meteorietval werd naar voren gebracht onmiddellijk nadat het vanuit een baan om de aarde werd opgemerkt. De vorm is te karakteristiek. Bovendien waren de Gemini-4-astronauten op zoek naar inslagkraters op het aardoppervlak, wat misschien niet helemaal duidelijk is vanaf de grond.

Als Richat echter echt een krater zou zijn, dan zouden geologische gesteenten die kenmerkend zijn voor inslagkraters onvermijdelijk op het oppervlak worden gevonden, maar er werd niets vergelijkbaars gevonden. Daarom werd deze hypothese verworpen als onbevestigd.

7. Het resultaat van een enorme vulkaanuitbarsting? Deze hypothese gaat ervan uit dat de Richat-structuur is ontstaan ​​als gevolg van een oude vulkaanuitbarsting. In zijn voordeel is het feit dat het oppervlak van Richat eigenlijk voornamelijk uit vulkanisch gesteente bestaat. Het is echter vreemd dat er geen grote vulkanische eminentie is op de plaats van de voorgestelde eminentie. Op dit moment zijn de meeste wetenschappers van mening dat deze hypothese onjuist is.

8. Moderne concepten suggereren dat de Richat-structuur ongeveer 100 miljoen jaar geleden ontstond toen het Pangaea-continent in verschillende continenten werd verscheurd. In feite bevindt Richat zich relatief dicht bij de scheiding van de Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse platen.

Lees ook:   Wat aten Peter I en zijn onderdanen?

Magma uit de diepten van de aarde, onder wat in de toekomst Richat zal worden, begon door te breken naar de oppervlakte, maar de aardkorst bleek op deze plek te sterk en daarom hief het magma het slechts een klein beetje op als een puistje op het oppervlak.

Deze verhoging wordt een geologische koepel genoemd. Toen het gewelf van de koepel rees, traden er trekbreuken op in de opgeheven aardkorst. De aardkorst is tenslotte helemaal niet zo elastisch als de huid. Deze breuken waren precies in de vorm van concentrische cirkels die de Richat-structuur vormden. Verder – het resultaat van erosie en verwering gedurende tientallen miljoenen jaren.

Astronautfoto van de Richat-structuur met versterkt contract dat de geologische kenmerken van de formatie onthult. Krediet: NASA
Astronautenfoto van de Richat-structuur met een verbeterd contrast dat de geologische kenmerken van de formatie onthult. Krediet: NASA

9. Archeologen hebben talrijke Acheulean artefacten ontdekt in het gebied van het Oog van de Sahara. Er zijn verschillende locaties op de buitenste ringen van de formatie, wat suggereert dat het niet lang is gebruikt. Misschien gebruikten oude mensen het om stenen werktuigen te jagen of te vervaardigen.

10. Hoewel de Richat-structuur zich in een dunbevolkt gebied bevindt en de dreiging van menselijke vernietiging niet bestaat, hebben wetenschappers andere zorgen. Erosie en woestijnwinden kunnen deze fantastische geologische formatie uiteindelijk voor onze ogen verbergen. Als je plannen hebt om Mauritanië te bezoeken, ga dan naar deze fantastische plek voordat het Oog van de Sahara onder zand en stof verdwijnt.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button