19 januari 2021

 

Perseus: Krachtige halfgod met machtige wapens

Perseus: Krachtige halfgod met machtige wapens

The intricate detail of Benvenuto Cellini's masterpiece in Florence, Italy of the ancient Greek hero, Perseus Photo: tuttartpitturasculturapoesiamusica #Greek #Mythology #Classics #Sculpture
Wat als de verhalen over de Goden waar zijn… Dan komt er veel overeen met wat we inmiddels weten van de Anunnaki, en de dode zeerollen…

Het verhaal van Perseus is avontuurlijk, zoals inderdaad een halfgod betaamt. Zijn grootvader was de koning van Argos, Acrisius, die met zijn vrouw, Eurydice, een dochter Danae had. Maar Acrisius wilde een zoon. Hij ging naar het Orakel van Delphi die hem vertelde dat hij niet alleen een ander kind zou krijgen, maar dat kind zou worden gedood door de hand van een kind dat aan zijn dochter werd geboren. Om dit te voorkomen, bouwde hij een ondergrondse kamer en bedekte de muren met stalen platen, sloot Danae op met haar meid en omringde ze met bewakers zodat Danae geen contact met iemand kon hebben. Hun enige toegang tot de buitenwereld was via een overheadraam.

We moeten opmerken dat in de Agora van Argos een ondergrondse kamer bestond waarin werd gezegd dat de stalen kamer of Danae was gebouwd die, volgens Pausanias (150 na Christus), werd vernietigd door de Argos-tiran Perilaus.

Zeus bezocht Danae echter in de vorm van gouden regen en voegde zich bij haar. Dit was een gangbare praktijk voor Jupiter – veranderende vormen zodat hij kon omgaan met vrouwelijke mensen – en is een vreemd fenomeen dat in veel oude mythologieën en religies wordt aangetroffen. Interessant genoeg lijkt een recent ontdekte oude Koptische tekst te suggereren dat Jezus ook het vermogen had om verandering te vormen. (Zelfs als we accepteren dat Jupiter, als god, het vermogen had om te transformeren, moeten we ons afvragen waarom hij de wens had om nakomelingen bij mensen te verwerven?)

De vrucht van de verbintenis tussen Zeus en Danae was een zoon genaamd Perseus die Danae een tijdje voor haar vader wist te verbergen. Toen Acrisius de geboorte van dit kind ontdekte, beval hij de meid te doden en liet hij Danae en Perseus in een schrijn opsluiten en in zee gooien. Golven leidden het heiligdom naar de kust van Serifos, waar Perseus groeide en een sterke man werd. Het heiligdom werd gevonden, of hoekig, door Dictys. (Het is vermeldenswaard de gelijkenis met Mozes die, volgens de Bijbel, in de Nijl werd achtergelaten in een doos papyrus.). Dictys woonde waarschijnlijk in de beroemde ‘Grot van de Cyclop’, omdat het heiligdom op het strand aan de voorkant van de grot had kunnen aanspoelen.

Dictys was een visser en de broer van de koning van het eiland, Polydeuces of Pollux. Dictys ontving de twee omslachtige mensen in zijn huis en zij werden leden van zijn familie; maar zijn broer, koning Pollux, wenste dat Danae zijn vrouw was en ontkende Dictys deze verbintenis met haar. Een ander obstakel voor de koning was de zoon van Danae, Perseus. Pollux kondigde zijn huwelijk met Hippodamia af en vroeg dat elke inwoner van het eiland het huwelijkscadeau van een paard gaf. Perseus, die een visser was, had geen paarden maar beloofde in plaats daarvan de koning van Medusa, de Gorgon, te brengen. Pollux accepteerde deze verplichting meteen, omdat niemand ooit levend was teruggekeerd van een ontmoeting met een Gorgon. Pollux besloot om Danae in het paleis te houden totdat Perseus terugkeerde met het hoofd van Medusa.

Medusa was een van de drie zeemeerminnen die volgens Hesiod aan de rand van de aarde nabij de nacht over de oceaan leefden. In tegenstelling tot haar zussen die onsterfelijk waren, was Medusa sterfelijk. Volgens een versie van de mythe werd ze als mooi beschouwd en werd ze verkracht door Poseidon. Een boze Athena vloekte toen en veranderde in een verschrikkelijk monster, hoewel vroege versies van de mythe beweerden dat ze al een geschubd monster was met slangen verstrengeld in de koperen lokken, slagtanden van varkens, grote monden en grote ogen die bliksem schoten. Er werd gezegd dat allen die met haar vreselijke blik in steen waren veranderd.

Perseus verliet Serifos op een schip op zoek naar Medusa. Onderweg met Athena en Hermes, die hem vertelden hoe de Medusa te doden en hem, samen met de nimfen, de volgende wapens gaven:

* De helm van Hades om hem onzichtbaar te maken als hij zijn doel nadert.

* Een magische tas om het vreselijke hoofd in te steken.

* Gevleugelde sandalen om hem naar de rots in het midden van de zee te vliegen waar Medusa woonde.

* Het glinsterende schild om naar Medusa te kijken.

* Een scherp zwaard of zeis, die door de harde nek van Medusa zou snijden.

Het was Athena die hem het glinsterende schild gaf en Hermes zijn gevleugelde sandalen, hoewel volgens een andere bron de helm Kinos of Hades, de gevleugelde sandalen en de magische zak aan hem werden gegeven door de nimfen, en hij ontving het scherpe zwaard en de helm Kinos toen Athena hem naar het land van de Hyperboreeërs leidde (getuigenis afgeleid van Pindar) waar hij een offer bracht.

Nu moest Perseus uitzoeken waar Medusa woonde. Athena leidde hem naar de zusters Graiae, die familie waren van de Gorgons en de enigen die wisten waar ze woonden. De Graiae waren drie smerige gezichten met één tragikomisch punt: een oog (en een tand) die ze tussen hen wisselden. Perseus benaderde hen ongezien en greep de aandacht van de tijd van de uitwisseling. Met de dreiging het te verliezen, onthulden de Graiae de woonplaats of Medusa aan de held.

Perseus, son of Danae (daughter of the King of Argos) is famed in Greek mythology for defeating (beheading Medusa) and freeing Andromeda from a sea monster or Titon released by the god Poseidon.

Perseus doodt Medusa

Toen de held Medusa naderde, was hij onzichtbaar. Hij keek haar aan door de weerspiegeling van het schild, sneed haar hoofd af en stopte het in zijn tas. Uit haar nek sprong de reus Chrysaor gewapend met een gouden zwaard, en uit het bloed dat in de oceaan viel, sprong Pegasus, het gevleugelde paard. (Er wordt gezegd dat deze twee het gevolg zijn van haar paring met Poseidon. Waarom zou Poseidon verenigd willen zijn met zo’n monster, zo niet om deze twee te creëren?) Om te ontsnappen aan de vervolging van Medusa’s zusters, vloog Perseus weg met de gevleugelde sandalen, of volgens andere bronnen op Pegasus weggereden.

Op de terugweg naar Serifos passeerde Perseus Ethiopië waar hij onverwacht getuige was van een vreemd schouwspel. Op een rots op het strand was een heel mooie vrouw geketend, en om haar heen stond een grote, verblufte menigte, evenals een man en een vrouw gekleed in rouwkleding. Iedereen wachtte op iets. De geketende vrouw leek uitgeput van huilen en gaf geen krimp. Perseus, die met zijn gevleugelde sandalen de lucht in vloog, zag plotseling een grote werveling van golven waaruit een groot zeemonster tevoorschijn kwam. Toen het beest de jonge vrouw zag, begon het naar haar toe te zwemmen. Perseus nam het hoofd van Medusa uit zijn zak en dook als een roofdiervogel neer op het monster. Het beest stopte, langzaam verdoofd en veranderde in een rots die niemand anders zou verslinden. De geredde vrouw was niemand minder dan Andromeda, dochter van Cepheus, koning van de drone, en van Cassiopis, of Cassiopeia, kleindochter van Aeolus uit Iopi. Volgens de mythe had Andromeda de toorn van Poseidon uitgelokt omdat ze opschepte dat ze mooier was dan de Nereïden. De zeedraak was door Poseidon gestuurd als straf.

Iemand hier zou verwachten dat Poseidon boos zou zijn op Perseus en hem wil wreken. Hij deed het niet, misschien omdat Perseus zijn kinderen, Chrysaor en Pegasus aan het licht bracht?

Perseus werd verliefd op Andromeda, hoewel ze al verloofd was met haar oom Phineus – die geen bezwaar had gemaakt toen zijn landgenoten Andromeda aan de rots bonden als een offer aan de zeedraak. Na haar redding stemde Andromeda ermee in om met Perseus te trouwen. Alleen op de bruiloft ruzie Phineas en zijn aanhangers met Perseus en Andromeda. De held ontsnapte door Medusa’s hoofd uit zijn tas te trekken en naar zijn achtervolgers te richten, waardoor Phineus in versteende steen veranderde.

Lees ook:   5 Geheimen Egypte

De oudste zoon van Perseus en Andromeda, die in Ethiopië werd geboren en Perzisch werd genoemd, bleef daar en werd de voorvader van de mensen die bekend staan ​​als Perzen. Betekent dit dat de Perzen voortkwamen uit de vermenging van Ethiopiërs en Grieken?

Caravaggio’s Medusa

Terwijl Perseus weg was, probeerde Pollux Danae – met geweld – als zijn vrouw te nemen, maar zij verzette zich. Als gevolg daarvan, toen Perseus terugkeerde naar Serifos vond hij zijn moeder en Dictys gebonden door Pollux voor opoffering in de tempel van Athena. Pollux weigerde de prestatie van de prestatie te accepteren en daagde de held uit hem het hoofd van Medusa te laten zien. De held waarschuwde zijn eigen mensen om niet te kijken en trok het hoofd van Medusa eruit. Degenen die ernaar keken, inclusief Pollux, waren meteen versteend, en dus werd Serifos vol stenen die op mensen leken.

Perseus wijdde toen het hoofd van Medusa aan Athena, die het opraapte en aan de voorkant van haar schild vastpinde en het vervolgens aan Hermes overhandigde. Perseus bood hen ook de helm van Hades, de kynin, de gevleugelde sandalen en de tas aan.

Dictys nam het leiderschap over het eiland over en Perseus bereidde zich voor om terug te keren naar Argos met zijn moeder en vrouw. Perseus wilde zich verzoenen met zijn grootvader Acrisius, die, hoewel hij trots was op zijn kleinzoon, de ontmoeting wilde vermijden en daarom zijn toevlucht nam tot Larissa in Thessalië, dat aan de rivier de Peneus was gebouwd.

Maar “wat geschreven is, is geschreven”. Toen hij naar Argos ging om zijn grootvader te ontmoeten, hoorde Perseus van de wedstrijden in Larissa. Hij stuurde zijn moeder naar Argos, in de buurt van zijn grootmoeder Eurydice, terwijl hij ging deelnemen aan de spellen. Het was daar, terwijl hij deelnam aan discus (pentatlon), gooide Perseus de schijf met grote kracht en doodde een toeschouwer – die niemand minder was dan zijn grootvader, Acrisius. Uiteindelijk kwam de profetie van het Orakel in Delphi uit.

278 Best Medusa Images Medusa Gorgon, Sculptures in Medusa Garden Sculpture

 

Perseus had diep medelijden met de onbedoelde dood van zijn grootvader en weigerde de troon te nemen, in plaats daarvan het eens met zijn neef, Megapenthes, zoon van Proetus, om hem de troon van Argos te geven in ruil voor de troon van Tirynth en Mycene. Perseus werd toen koning van Tirynth en stichtte de stad Mycene, en noemde het naar het einde van de schede van zijn zwaard, myces. Hij wendde zich tot de Cyclops om de stad te helpen bouwen, die beroemd werd vanwege de “Cyclopische muren” die zelfs vandaag zichtbaar zijn.

Perseus en Andromeda hadden zes kinderen: Alcaeus, Heleus, Sthenelus, Elios, Gorgophonis en Electryon.

Alcaeus was de vader van Amfitryon, wiens vrouw Alcmene later Hercules op de wereld zou brengen. Zo begint door Perseus, zoon van Zeus, de beroemde generatie Hercules, ook een zoon van Zeus.

Toen Perseus stierf, stuurden de goden hem niet naar Hades, maar werden ze samen met Andromeda en haar ouders Cepheus en Cassiopeia naar de sterren gestuurd. Vandaar dat de sterrenbeelden van Perseus, Andromeda (bestaande uit 86 sterren), en Cassiopeia en Cepheus werden gecreëerd op het noordelijk halfrond in de richting van de poolster, en legden hun verhalen vast op de hemelkoepel. Boven het sterrenbeeld Andromeda is de Andromeda-nevel, die eruit ziet als een heldere wolk tijdens de met sterren gevulde maanloze nachten.

Een andere traditie relateert Perseus en Dionysus aan een relatie vergelijkbaar met de rivaliteit van Pentheus in Boeotia. Dionysus was naar Argolis gegaan en tartte de soevereiniteit van de plaatselijke held. De strijd tussen hen was hevig. Aan de ene kant waren Dionysus, zijn vrouw Ariadne en de Maenads, en aan de andere kant was Perseus, die met de steun van Hera een Maenad doodde en Ariadne versteende door haar het hoofd van Medusa te tonen. De tussenkomst van Hera inspireerde de twee mannen om vrede te sluiten en een gezamenlijk feest met dansen werd ter ere van hen ingesteld. (Volgens een andere traditie heeft Perseus Dionysus gedood en zijn lijk in de wateren van Lerna laten vallen.)

Het verhaal van Perseus is een van de meest ongelooflijke en gedetailleerde Griekse mythen, vol met ongelooflijke, krachtige wezens, onvoorstelbare wapens (die we zelfs vandaag niet konden bouwen), de inmenging van goden en het bereiken van prachtige daden.

 

Zeus’s Thunderbolts

Zeus staat vooral bekend om zijn explosieve humeur. De bliksemschicht was het perfecte wapen voor zijn temperament. Terwijl zijn humeur oplaaide, kon hij een bliksemschicht produceren die alles op zijn pad kon vernietigen. Wanneer hij bijzonder boos was, zou hij meerdere bliksemstralen produceren als onderdeel van een grote storm. De bliksemschicht gaat veel verder dan alleen bliksemschichten. Thunderbolts zijn krachtiger en gaan gepaard met luide donderslagen.

De Cadaceus

De Cadaceus is een staf die meestal door Hermes wordt gedragen, maar is ook in verband gebracht met andere herauten zoals Iris, Hera’s persoonlijke boodschapper. Het is een korte staf die door twee slangen is verweven en heeft vaak twee kleine vleugels aan de bovenkant. In het oude Griekenland vertegenwoordigden de verweven slangen op het personeel het zenuwstelsel, wat wees op het aanpassingsvermogen van Hermes. Slangen vertegenwoordigden ook wetenschap en genezing. Dit zijn allemaal dingen waarmee Hermes vaak wordt geassocieerd.

Medusa’s hoofd

Het groteske beeld van het gebruik van het onthoofde hoofd van Medusa als wapen maakt deel uit van de Griekse mythologie. Voordat ze haar onthoofde, was Medusa in staat om mensen in steen te veranderen als ze in haar ogen staarden. De Griekse held, Perseus, onthoofde haar en gaf haar hoofd aan Athena om op haar schild te plaatsen. Zelfs in de dood was Medusa’s blik nog steeds in staat om mensen in steen te veranderen.

Poseidon’s drietand

De drietandige drietand van Poseidon is een van de meest memorabele wapens in de Griekse mythologie, omdat hij zelden zonder wordt gezien. Als de broer van Zeus, de koning van de goden, was Poseidon op zichzelf al machtig. Hephaestus smeedde zijn drietand met de hulp van Cyclops. Toen Poseidon met zijn drietand op de grond sloeg, was hij in staat om waterbronnen naar het land te brengen en ook aardbevingen te veroorzaken. Dus het was in staat om levengevend water te produceren en vernietiging te veroorzaken door aardbevingen.

De Aegis

Een ander wapen dat Hephaestus, de smid van de goden, maakte was de Aegis. Dit mythologische wapen was een gepolijst schild van messing dat ook werd aangeduid als een “messing” en een “spiegel”. Het beschermde niet alleen de drager, maar kon ook als wapen worden gebruikt. Zeus, Perseus en vooral Athena gebruikten de Aegis op een of ander moment. Nadat Perseus Medusa had onthoofd, werd haar hoofd op de Aegis gesmeed om het nog krachtiger te maken.

Zoals je kunt zien, waren er veel beroemde wapens in de Griekse mythologie. Deze wapens werden vaak geassocieerd met bepaalde goden en godinnen. Poseidon zou bijvoorbeeld niet compleet zijn zonder zijn drietand. De wapens waren ook een groot deel van bepaalde verhalen. Het verhaal van Perseus zou bijvoorbeeld niet compleet zijn zonder te praten over het hoofd van de Aegis of Medusa. Deze wapens maken evenveel deel uit van de verhalen als de goden en godinnen zelf.

Gerelateerde berichten