web analytics
11:11 Dubbele getallen
BoekenEgypte

De Kybalion-Een studie van de hermetische filosofie van het oude Egypte en Griekenland

The Kybalion (volledige titel: The Kybalion: A Study of the Hermetic Philosophy of Ancient Egypt and Greece ) is een boek dat oorspronkelijk in 1908 werd gepubliceerd door “Three Initiates” (vaak geïdentificeerd als de New Thought- pionier William Walker Atkinson , 1862-1932) die beweert de leer van Hermes Trismegistus over te brengen . Het is een modern hermetisch traktaat en heeftsinds de twintigste eeuwgrote invloed gehad in New Age- kringen.

 

Hermetische principes


1. Het principe van mentalisme
Een centraal concept in het boek is dat er “zeven hermetische principes zijn, waarop de hele hermetische filosofie is gebaseerd”. Dit zijn, zoals letterlijk geciteerd uit het boek:

“Het Al is Geest; het Universum is Mentaal.”

2. Het principe van correspondentie

” Zo boven, zo beneden ; zo beneden, zo boven.” […] Dit principe belichaamt de waarheid dat er altijd een overeenkomst is tussen de wetten en verschijnselen van de verschillende gebieden van zijn en leven.

3. Het principe van trillingen:

“Niets rust; alles beweegt; alles trilt.”

4. Het principe van polariteit:

“Alles is tweeledig; alles heeft polen; alles heeft zijn paar tegenstellingen; gelijk en ongelijk zijn hetzelfde; tegenstellingen zijn identiek van aard, maar verschillend in graad; uitersten ontmoeten elkaar; alle waarheden zijn slechts halve waarheden; alle paradoxen kunnen worden verzoend .” 

5. Het principe van ritme

“Alles stroomt, uit en in; alles heeft zijn getijden; alle dingen stijgen en dalen; de slingerbeweging manifesteert zich in alles; de maat van de zwaai naar rechts is de maat van de zwaai naar links; ritme compenseert.”

6. Het principe van oorzaak en gevolg

“Elke oorzaak heeft zijn gevolg; elk gevolg heeft zijn oorzaak; alles gebeurt volgens de wet; toeval is slechts een naam voor een wet die niet wordt herkend; er zijn veel oorzaken, maar niets ontsnapt aan de wet.” 

7. Het principe van gender

“Gender zit in alles; alles heeft zijn mannelijke en vrouwelijke principes; gender manifesteert zich op alle niveaus.” 

Lees ook:   Gemummificeerde bavianen schijnen nieuw licht op het verloren land van Punt
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥