web analytics
11:11 Dubbele getallen
Corona & Virussen

Zeldzame aandoening vermeld als mogelijke bijwerking van COVID-19-injecties

De drugswaakhond van de EU waarschuwt voor een ‘zeer zeldzame’ ruggenmergontsteking die mogelijk verband houdt met AstraZeneca- en J&J-vaccins

Het Europees Geneesmiddelenbureau wil waarschuwingslabels plaatsen op Covid-19-prikken gemaakt door AstraZeneca en Johnson & Johnson, met de mededeling dat er een “redelijke mogelijkheid” was dat ze in zeldzame gevallen een spinale ontsteking hebben veroorzaakt.

Na drie dagen van vergaderingen en discussies, zei het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het EMA vrijdag dat het een waarschuwing wil opnemen voor “zeer zeldzame gevallen van transverse myelitis (TM) gemeld na vaccinatie” met Vaxzevria- en Janssen-prikken. Het voegt de aandoening ook toe als een “bijwerking met onbekende frequentie” aan het vaccinprofiel.

De EMA beschrijft TM als een zeldzame neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door een “ontsteking van een of beide zijden van het ruggenmerg”, die zwakte in armen of benen, tintelingen, gevoelloosheid, pijn – of verlies van pijnsensatie – en problemen met de darm kan veroorzaken en blaasfunctie.

De aanbeveling komt nadat het PRAC beschikbare informatie over gerapporteerde gevallen wereldwijd en wetenschappelijke literatuur heeft beoordeeld, en concludeerde dat “een causaal verband tussen deze twee vaccins en transverse myelitis op zijn minst een redelijke mogelijkheid is.” Het zei echter dat het “voordeel-risicoprofiel van beide vaccins ongewijzigd blijft.”

De waarschuwing is bedoeld om “het bewustzijn te vergroten onder beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en mensen die de vaccins krijgen”. Artsen kregen te horen dat ze alert moesten zijn op tekenen en symptomen van TM, terwijl de ontvangers werden aangespoord om “onmiddellijk medische hulp in te roepen” als ze de symptomen ontwikkelen.

Lees ook:   Nieuw Boston virus

Vorige maand keurde het EMA de Janssen-prik goed als booster voor mensen van 18 jaar en ouder, die ten minste twee maanden na eerdere vaccinaties moeten worden gegeven.

Het PRAC heeft ook de productinformatie voor Vaxzevria van AstraZeneca herzien om aan te geven dat er veel minder gevallen van trombose met trombocytopenie (TTS) – bloedstolling met een laag aantal bloedplaatjes – zijn geregistreerd na de tweede dosis van de injectie, vergeleken met de eerste. 

Het gebruik van AstraZeneca’s vaccin, ontwikkeld met de Universiteit van Oxford, is al teruggeschroefd vanwege de “ultra zeldzame” bijwerking, die volgens de statistieken van de Britse regering afgelopen zomer op ongeveer 14,9 per miljoen doses van de prik werd geschat. Een in december gepubliceerde studie gaf de schuld aan een zeer specifiek probleem met Vaxzevria’s adenovirusvector.

RT.com

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥