24 november 2020

 

Best beveiligde zwerver ‘woont’ op een bankje voor het huis van Klaas Dijkhoff in Breda

Zwerver Ronald van Houten wordt 24 uur per dag beveiligd met dank aan zijn overbuurman

 Best beveiligde zwerver ‘woont’ op een bankje voor het huis van Klaas Dijkhoff in Breda

BREDA – Ronald van Houten (57) is ongetwijfeld de best beveiligde dakloze van Nederland. 24 uur per dag wordt er over hem gewaakt door bewakingscamera’s boven zijn hoofd. Geen wonder want zwerver Ronald verblijft op een wel heel bijzondere plek: Een bankje pal tegenover het huis van staatssecretaris Klaas Dijkhoff in Breda.

Van Houten bivakkeert al bijna twee maanden voor de deur van de staatssecretaris. Afgelopen zondag werd er plotseling een beveiligingszuil geplaatst naast ‘zijn’ bankje. “Het is wel een beetje een gek idee dat je continu in de gaten gehouden wordt maar het went snel. Het lijkt een beetje op Big Brother. Bovendien geeft het een veilig gevoel”, aldus zwerver Ronald.

Geliefd
De dakloze is inmiddels geen onbekende meer in de straat. Hij krijgt regelmatig eten, drinken en kleding. “Het is een aardige man. Hij valt niemand lastig. Als hij wakker is, maak ik even een praatje met hem”, zegt een vrouw die in de buurt woont.

De bewoner van het bankje wordt niet alleen ‘bewaakt’ door de camera’s van de overbuurman. Hij krijgt sinds zondag ook regelmatig bezoek van surveillerende agenten. “Ze kennen me inmiddels wel. Ik maak een praatje met ze, maar verder laten ze mij met rust”, aldus Van Houten.

Kopje soep
Ondanks dat Klaas en Ronald overburen zijn, hebben de twee elkaar nog nooit ontmoet. “Ik zie hem weleens thuiskomen met zijn dienstauto. Hij moet mij ook kennen van gezicht. Ik ga echt niet aanbellen hoor, maar misschien krijg nog wel eens een kopje soep van hem”, zegt Ronald lachend.

Lees ook:   Kusje derop?

Door ‘omstandigheden’ en gezondsheidsproblemen raakte Van Houten dakloos. Toch zou hij het liefst zo snel mogelijk een dak boven zijn hoofd willen hebben. De daklozenopvang ziet hij niet zitten: “Daar zitten vaak drugs- en alcoholverslaafden en daar moet ik niks van hebben. Voorlopig zit ik hier prima. Misschien kan de staatssecretaris nog ergens een plekje voor mij kan regelen. Ik hoor dat hij daar erg goed in is!”

 

https://www.omroepbrabant.nl

Gerelateerde berichten