web analytics

‘Proefmuizen leven vaak in te koude ruimtes’

‘Proefmuizen leven vaak in te koude ruimtes’
De resultaten van kankeronderzoek met proefmuizen worden mogelijk beïnvloed door een te lage temperatuur in de verblijven van de dieren, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Als proefmuizen leven bij kamertemperatuur, zoals wordt aanbevolen in wetenschappelijke richtlijnen, groeien tumoren in hun lichaam relatief snel en wordt hun afweer tegen kanker onderdrukt. Ook hun hartslag en spijsvertering wordt beïnvloed.
Het lichaam van de dieren functioneert veel beter bij een temperatuur van rond de dertig graden.
Dat schrijven onderzoekers van het Roswell Park Cancer Institute in Buffalo in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy.
Tropisch
De wetenschappers vergeleken de groei van tumoren bij twee groepen muizen. De ene groep verbleef twee weken lang in een ruimte met kamertemperatuur 20 tot 26 graden), de andere muizen kregen een hok waarin de temperatuur werd opgestookt tot dertig graden.
Bij de muizen in het ’tropische’ verblijf, groeiden tumoren aanmerkelijk minder snel dan bij muizen uit de andere groep. Verder bleek uit tellingen van hun witte bloedcellen dat hun lichaam een sterkere immuunreactie vertoonde.
Volgens hoofdonderzoeker Ajay Chawla suggereren de bevindingen dat de resultaten van kankeronderzoek met proefmuizen worden beïnvloed door een te lage temperatuur in de verblijven van de dieren. “Deze studie kaart een belangrijk probleem aan dat door veel wetenschappers wordt genegeerd”, verklaart hij op Nature News.
Speed
Chawla stelt dat muizen die bij kamertemperatuur leven op z’n zachtst gezegd niet optimaal functioneren. De dieren krijgen een hoge hartslag en een zeer snelle spijsvertering. Daardoor zijn muizen in koele verblijven volgens hem geen geschikt model voor menselijke ziektes.
“Tegen mijn collega’s zeg ik: ‘jullie modelleren menselijke ziektes in een organisme dat zich gedraagt als iemand die aan de speed is.”
Niksen
Niet bij alle onderzoeken is de lage temperatuur in muizen echter een probleem. Bij gedragsproeven is het volgens Chawla juist goed dat de muizen het niet te warm hebben.
Muizen die bij een temperatuur van dertig graden leven, voeren namelijk maar weinig uit. “Ze zitten dan maar een beetje te niksen.”
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Lees ook:   De babybroedmachine

Gerelateerde artikelen

Back to top button