web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Oekraïne had een conflict kunnen vermijden – Trump

7568634ffa09fe3ed5a02fe0cf0356d8 AnGel-WinGs.nl

De Republikeinse koploper beweerde dat Kiev minder grondgebied had kunnen verliezen als het een compromis had gesloten met Rusland voordat de gevechten begonnen

Oekraïne had honderdduizenden doden kunnen vermijden en minder land kunnen verliezen als het vóór het begin van het conflict afgelopen februari een vredesakkoord met Rusland had bereikt, vertelde de voormalige Amerikaanse president Donald Trump aan NBC News in een interview dat zondag werd uitgezonden.

Het verlies van Oekraïens grondgebied aan Rusland is ‘iets waarover onderhandeld had kunnen worden’, zei Trump tegen NBC-presentator Kristen Welker, eraan toevoegend dat ‘veel mensen verwachtten’ dat Kiev in ruil daarvoor zijn aanspraken op ‘de Krim en andere delen van het land’ zou opgeven. voor vrede.

“Ze hadden dus een deal kunnen sluiten waarbij er minder grondgebied [verloren] is dan Rusland al heeft ingenomen”, vervolgde Trump. “Ze hadden een deal kunnen sluiten waarbij niemand werd vermoord… dan hadden ze een Oekraïens land gehad. Nu weet niemand zelfs maar of Oekraïne volledig zal worden overgenomen.”

Met ‘andere delen van het land’ verwees Trump waarschijnlijk naar de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk, waarvan de Russische president Vladimir Poetin de soevereiniteit erkende drie dagen voordat de Russische militaire operatie in Oekraïne begon. Na referenda afgelopen september zijn beide regio’s nu toegetreden tot de Russische Federatie, samen met de voormalige Oekraïense gebieden Cherson en Zaporozhye. De Krim stemde er in 2014 voor om zich weer bij Rusland te voegen.

Trump herhaalde vervolgens zijn bewering dat hij, als hij volgend jaar verkozen zou worden, binnen 24 uur een vredesakkoord zou kunnen sluiten.

“Ik zou [de Russische president Vladimir Poetin] in een kamer krijgen, ik zou de [Oekraïense president Vladimir] Zelenski in een kamer krijgen, dan zou ik ze samenbrengen en een deal laten uitwerken”, vertelde hij aan Welker . .

‘Het zou gemakkelijker zijn geweest als de oorlog niet was begonnen, en er zouden honderdduizenden mensen in leven zijn geweest, wat het allerbelangrijkste is’, merkte hij op. “Maar ik kan het voor elkaar krijgen en ik kan het snel gedaan krijgen.”

Trump beweerde vervolgens dat hij Oekraïne en Rusland tijdens zijn presidentschap ‘er van had weerhouden ook maar iets te doen’ , met het argument dat de lage olieprijzen die kenmerkend waren voor zijn termijn in het Witte Huis het voor Rusland, een vooraanstaand olie-exporteur, te duur zouden hebben gemaakt om een ​​militair leger te financieren. operatie.

Het standpunt van Trump ten aanzien van Oekraïne staat diametraal tegenovergesteld aan dat van president Joe Biden, die heeft gezworen het leger van Kiev “zo lang als nodig is” te financieren om Rusland op het slagveld te verslaan. Met uitzondering van zakenman Vivek Ramaswamy steunen alle tegenstanders van Trump in het Republikeinse primaire veld een of andere vorm van voortgezette militaire hulp aan Oekraïne.

Onder hen bevindt zich de voormalige vice-president van Trump, Mike Pence. Pence beschuldigde zondag in een gesprek met CNN Trump ervan ‘de politiek van verzoening te omarmen’ en ‘Vladimir Poetin te laten krijgen wat hij wil’. 

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥