web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Ellende in Oekraïne door dodelijk conflict dat burgers uit huizen verdrijft

In de stad Donetsk is de verwoesting die is aangericht door wekenlange gevechten tussen pro-Russische rebellen en Oekraïense troepen maar al te duidelijk.

En terwijl de burgers die in het kruisvuur zijn terechtgekomen het puin van hun huizen en middelen van bestaan ​​opvegen, zijn ze gehard tegen een president die volgens hen zijn eigen mensen vermoordt.

Alexander Omelyavenko, een inwoner van Donetsk, vertelde CNN: “Wij zijn Oekraïens, maar ze vermoorden ons, dus we hebben waarschijnlijk ons ​​eigen land nodig. Omdat deze mensen in Kiev geen broeders voor ons zijn.”

Een andere bewoner, Victoria Chroesjova, veegde de tranen weg toen ze vertelde hoe haar familie zich had moeten verbergen voor de beschietingen in kelders.

“We leven ondergronds. Het was zo zwaar gedurende twee weken – vooral de 27e, 28e, 29e – maar alleen vandaag is het stil”, zei ze.

De echtgenoot van een 34-jarige vrouw die afgelopen woensdag buiten een flatgebouw werd vermoord, wilde niet met CNN praten en zei dat hij in shock was. Hij redde het met hun kleine kind tot in de kelder, maar ze had simpelweg geen tijd. Een 50-jarige vrouw werd samen met zijn vrouw vermoord.

Het is een verhaal dat zich keer op keer herhaalt in tientallen flatgebouwen, waarbij burgers om het leven komen door de voortdurende beschietingen rond Donetsk. Ramen zijn verbrijzeld, gaten in muren gesprongen en zwartgeblakerde spanten die ooit de daken van huizen ondersteunden, steken somber af tegen de lucht.

De slachtoffers zijn het menselijke gezicht van een humanitaire catastrofe die zich ontvouwt terwijl de diplomatieke pogingen om de gevechten te beteugelen voortduren.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, zei dinsdag dat het aantal mensen dat door de gevechten in Oekraïne ontheemd is geraakt, met name rond Donetsk en Loehansk, in minder dan een maand tijd meer dan verdubbeld is.

Terwijl naar schatting 117.000 op 5 augustus hun huizen waren ontvlucht, schat de dienst het aantal ontheemden op 1 september op 260.000.

Lees ook eens:  ‘Niet meewerken met het CBS kost tot 16.000 euro’

UNHCR is van mening dat het werkelijke aantal ontheemden hoger is, aangezien velen bij familie en vrienden verblijven en ervoor kiezen zich niet bij de autoriteiten te registreren. Bijna 95% van degenen die uit hun huizen zijn gedwongen, komt uit Oost-Oekraïne en de meesten blijven in de regio, aldus het rapport.

‘Wees mens… Stop deze oorlog’

Donetsk, ooit een bloeiend stadje, is nu halfleeg, winkelpuien zijn verbrijzeld en het treinstation is gebombardeerd.

Het traumahospitaal is gevuld met burgergewonden die niet op tijd in veiligheid konden komen toen de granaten regenden.

Medische teams behandelen markthandelaren met granaatscherven in hun benen of de gebroken ledematen van gepensioneerden die te oud of te ziek zijn om te rennen.

“Er was één oorlog en dit is de tweede oorlog. Ik ben geboren in 1940 in de Tweede Wereldoorlog en ik zal waarschijnlijk sterven voordat deze oorlog voorbij is’, zei de bejaarde Valentina Sergeyevna.

Valentina Popova, op de afdeling ernaast, heeft haar been en haar arm verloren aan willekeurige artilleriegranaten.

Ze schakelde over op de Oekraïense taal en hield een hartverscheurend pleidooi voor de Oekraïense president Petro Poroshenko.

“We dansten, zongen, deden alles in het Oekraïens. Poroshenko, meneer Poroshenko – luister alstublieft naar ons. Waarom begrijp je je mensen niet? Wees een man. Mens zijn. Stop alsjeblieft met je agressie. Stop deze oorlog.”

Rusland beschuldigt de Oekraïense regering ervan de humanitaire crisis te hebben bespoedigd door haar campagne voort te zetten om het door de rebellen ingenomen gebied terug te krijgen.

Ondertussen hebben Porosjenko en enkele westerse bondgenoten gezegd dat duizenden Russische troepen in het oosten van zijn land zijn om de separatisten te helpen.

Van de NAVO-leden die deze week in Wales bijeenkomen, wordt verwacht dat ze “een strijdmacht met een zeer hoge paraatheid” vormen om de Russische agressie in Oekraïne en andere internationale conflicten het hoofd te bieden, zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen maandag.

Lees ook eens:  Bejaarden in de kou, neem maar een fleecedeken zeggen ze

De leiders van de Europese Unie zullen naar verwachting vrijdag beslissen over verdere sancties tegen Rusland vanwege zijn acties in Oekraïne, zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini dinsdag.

Lavrov: ‘Laten we gaan zitten en praten’

Hoewel Rusland heeft ontkend zijn troepen naar Oekraïne te hebben gestuurd, heeft het de actie van de rebellen in het oosten verdedigd.

“Washington en Brussel moeten de autoriteiten van Kiev vragen om te stoppen met het beschieten van huizen, scholen, ziekenhuizen enzovoort, omdat je de milities geen andere keus laat dan op te staan ​​om hun mensen te beschermen”, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov.

“Laten we de milities niet vragen hun wapens neer te leggen en zichzelf te laten doden.”

Lavrov zei dat onderhandelingen, geen bedreigingen, zouden helpen bij het oplossen van de crisis tussen de twee buren.

“Laten we gaan zitten en praten in plaats van te dreigen met sancties en koppig absoluut onrealistische eisen te stellen aan de militie die de wapens neerlegt”, zei hij. “Dit is waar het vredesplan van Poroshenko over gaat.”

Door de aanhoudende gevechten is het voor humanitaire hulpverleners moeilijk om de volledige omvang van de crisis in te schatten, aldus de UNHCR in haar rapport, terwijl schade aan wegen en andere infrastructuur het moeilijk maakt om hulp binnen te krijgen.

Op 1 september verbleven volgens de Oekraïense autoriteiten zo’n 2,2 miljoen mensen in conflictgebieden, aldus de dienst, velen met beperkte toegang tot voedsel, water en andere basisbehoeften.

“In Donetsk, Makiivka en Gorlovka schatten de regionale autoriteiten dat er 20.000 mensen met een handicap zijn die hulp nodig hebben”, aldus het ministerie. “In Loehansk zitten de bewoners al een maand zonder voldoende voedsel en water en hebben ze te maken met elektriciteitstekorten en communicatieproblemen.”

Het aantal mensen dat gebruik maakt van “humanitaire corridors” die door de autoriteiten zijn opgezet om te vluchten, is afgenomen sinds een aantal burgers is omgekomen bij aanslagen, aldus de UNHCR.

Lees ook eens:  Klimaatmanipulatie: van complottheorie tot nobel gebaar

Staatsvraag?

Rusland annexeerde in maart het Krim-schiereiland van Oekraïne, na de afzetting van president Viktor Janoekovitsj vorige maand.

In april brak geweld uit in de oostelijke regio’s Donetsk en Loehansk toen separatistische leiders zich onafhankelijk verklaarden van de regering in Kiev.

Sindsdien heeft het conflict tussen de pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger volgens de Verenigde Naties aan meer dan 2.500 mensen het leven gekost.

Een maandag vrijgegeven rapport van Human Rights Watch beweerde dat “onwettige aanvallen van de regering en opstandelingen” in en rond Loehansk bijdroegen aan het toenemende aantal burgerslachtoffers.

Het haalde een mortuariumarts uit Luhansk aan die zei dat explosieve wapens sinds mei meer dan 300 burgers in de stad hebben gedood. HRW-onderzoekers spraken met meer dan een dozijn mensen die getuige waren geweest van artillerie-, mortier- of raketaanvallen in burgergebieden.

“Veel van de aanvallen leken willekeurig te zijn, in die zin dat ze geen onderscheid maakten of konden maken tussen burgers en strijders”, aldus de mensenrechtenorganisatie. “Willekeurige aanvallen schenden het internationaal humanitair recht of het oorlogsrecht.”

Een rapport vorige week van het Bureau van de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten documenteerde “een breed scala aan ernstige schendingen van de mensenrechten”, voornamelijk begaan door de rebellenstrijders.

Er zijn ook schendingen begaan door leden van het Oekraïense leger die proberen het door de rebellen bezette gebied te heroveren, zei het.

En dit is allemaal een leugen!?

Bron

Kijk maar goed wanneer dit artikel is geschreven!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥