web analytics
...
Politiek-Elite

Chinese functionarissen pushen de samenzweringstheorie die in het buitenland is ontstaan

Chinese functionarissen pushen de samenzweringstheorie die in het buitenland is ontstaan

Theorie wint online aan kracht in China dat Covid-19 uit de VS kwam

Een vaag antwoord van Robert Redfield, directeur van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention
Een vaag antwoord van Robert Redfield, directeur van de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie, tijdens een Amerikaanse congreshoorzitting voedt de complottheorie. Foto: Patrick Semansky / AP
Een van de meest populaire onderwerpen op de Chinese microblog Weibo op donderdag was een fragment van een minuut van een hoorzitting van het Amerikaanse congres deze week over hoe het land omging met het coronavirus .

In de video van de People’s Daily wordt Robert Redfield, directeur van de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie, gevraagd of er mogelijk sterfgevallen zijn toegeschreven aan influenza die mogelijk het gevolg waren van Covid-19. Redfield antwoordt bevestigend: “Sommige gevallen zijn in de Verenigde Staten tegenwoordig zo gediagnosticeerd.”

Het vage antwoord van Redfield was genoeg om brandstof toe te voegen aan een complottheorie die de afgelopen twee weken in China aan kracht wint – dat het coronavirus niet afkomstig is uit China, maar mogelijk afkomstig is uit de VS.

‘De VS hebben eindelijk erkend dat onder degenen die eerder aan de griep waren gestorven, gevallen van het coronavirus waren. De echte bron van het virus was de VS! ‘ zei een commentator. ‘De VS is de wereld, vooral China, een excuus verschuldigd’, zei een ander. ‘Amerikaans coronavirus’, schreef iemand.

De theorie heeft de afgelopen weken aan populariteit gewonnen, nadat een gerespecteerde epidemioloog Zhong Nanshan in een terloops opmerking op een persconferentie op 27 februari zei dat het virus, hoewel het voor het eerst in China verscheen, “niet afkomstig is uit China”.

Zhong verduidelijkte later zijn verklaring en zei dat de eerste plaats waar een ziekte wordt ontdekt, niet “gelijk staat aan het feit dat het een bron is”. Hij vertelde verslaggevers: “Maar we kunnen ook niet concluderen dat het virus uit het buitenland kwam. Alleen door onderzoek en opsporing kunnen we die vraag beantwoorden. ‘

Lees ook:   "Ongelofelijk dat Nederland corona niet aan kan"

Toch blijft alleen Zhongs eerste opmerking hangen, herhaald door Chinese diplomaten, staatsmedia en ambtenaren die het idee subtiel hebben aangemoedigd. De Chinese ambassadeur in Zuid-Afrika zei vorige week op Twitter dat het virus niet per se ‘made in China’ is.

Een redactie in Xinhua vorige week herhaalde ook Zhong: “De epidemie werd voor het eerst gemeld in China, maar dat betekent niet dat deze noodzakelijkerwijs in China is ontstaan ​​… De WHO heeft vaak gezegd dat Covid-19 een wereldwijd fenomeen is waarvan de bron nog niet is bepaald.”

Ambtenaren beschouwen de campagne als een protest tegen de ‘politisering’ van de uitbraak door landen als de VS, waar sommige functionarissen de termen ‘Chinees coronavirus’ of ‘Wuhan-virus’ blijven gebruiken, ondanks de ontmoediging van de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar analisten zeggen dat China misschien de schuld wil afwenden terwijl het coronavirus zich over de hele wereld verspreidt.

“We kunnen op weg zijn naar de eerste wereldwijde recessie veroorzaakt door wanbeleid van de Chinese communistische partij”, schreef Bill Bishop, auteur van de Chinese nieuwsbrief Sinocism. “Eerdere door de mens veroorzaakte rampen in China sinds 1949 hebben zich nooit op betekenisvolle wijze buiten de grenzen van de Volksrepubliek China verspreid.”

“Deze keer ziet het er anders uit … En dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom het propaganda-apparaat en de PRC-functionarissen zo hard aandringen op het idee dat het virus misschien niet in China is ontstaan”, schreef hij.

Wekenlang wezen Chinese staatsmedia op een vismarkt in Wuhan als de waarschijnlijke oorsprong voor het virus, terwijl onderzoekers zeiden dat de bron nog niet was vastgesteld, maar slechts weinigen hebben het idee geopperd dat het van buiten China kwam. Een andere gerespecteerde Chinese onderzoeker, Zhang Wenhong, zei in een interview met de China Daily dat hij niet geloofde dat het virus in China was geïmporteerd.

Lees ook:   VVD BLAAST ZICHZELF OP - DE JENSEN SHOW #60

‘Als dat het geval was, hadden we patiënten rond dezelfde tijd uit verschillende regio’s in het land moeten zien opkomen in plaats van hun concentratie in Wuhan’, zei hij in opmerkingen die later uit het interview leken te zijn verwijderd.

“Ik denk dat de consensus nog steeds duidelijk is dat het virus afkomstig is uit China”, zegt Jane Duckett, professor aan het Scottish Centre for China Research, University of Glasgow, met de nadruk op Chinees beleid en gezondheid.

“Dit lijkt een nationalistisch verhaal te zijn dat erop gericht is kritiek op de Chinese regering tegen te gaan, omdat ze de uitbraak in een vroeg stadium niet beter heeft aangepakt “, zei ze.

Het veranderen van het verhaal kan ook belangrijk zijn nu China vooruit probeert te gaan, nu nieuwe infecties lijken te zijn afgevlakt. Deze week bezocht de Chinese leider Xi Jinping voor het eerst sinds het uitbreken van de uitbraak Wuhan toen de staatsmedia de overwinning naderden. Staatsmedia toonden uitgebreide vieringen die de sluiting markeerden van de laatste van de tijdelijke ziekenhuizen in Wuhan.

‘Dit is een propaganda-inspanning gericht op het binnenlandse publiek. Onder het Chinese publiek is men zich er algemeen van bewust dat vertragingen bij het melden van het publiek tot veel meer besmettingen in Wuhan hebben geleid ‘, zegt Victor Shih, hoogleraar politiek aan de Universiteit van Californië, San Diego.

Hij zei: “Deze campagne is bedoeld om het publiek af te leiden van de vertraagde reactie van de partij.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button