26 januari 2021

 

Vader van Dascha gelooft nog steeds niet in zelfmoord

Vader van Dascha gelooft nog steeds niet in zelfmoord

René Graafsma, de vader van de omgekomen Dascha (16) © AD.
De vader van Dascha Graafsma gelooft nog steeds niet dat zijn dochter zelfmoord heeft gepleegd. Hij heeft de laatste uren van het leven van zijn 16-jarige dochter gereconstrueerd en daarvan een documentaire online gezet. ,,Ik sta met beide benen op de grond, maar wil alles openhouden.”
Na een avondje stappen in Hilversum werd Dascha in de vroege ochtend van 28 november vorig jaar door een trein aangereden tussen Hilversum en haar woonplaats Hollandsche Rading. Ze was rond twee uur de kroeg uitgelopen. Ze zwierf vervolgens enkele uren door de buurt en stond iets na vijf uur in de ochtend op het spoor waar ze door een trein gegrepen werd.

Zelfmoord, concludeerde de politie en het onderzoek werd gesloten. ‘Onmogelijk,’ zei vader René meteen. ‘Mijn dochter staat vrolijk in het leven en had geen enkele reden zichzelf van het leven te beroven’, schreef hij op Facebook. De politie besloot mee te werken aan een reconstructie van haar dood, maar de conclusie bleef uiteindelijk hetzelfde: er was geen enkele aanwijzing voor een misdrijf.”

Het accepteren van zelfdoding was voor mij onmogelijk
René Graafsma
,,Destijds leefde ik in een roes en was het accepteren van zelfdoding voor mij onmogelijk,” zegt Graafsma nu. ,,Ik kan mijn hoofd er nu beter bij houden, maar ik geloof het nog steeds niet.” Samen met Joey Roelofs en Kevin de Rooy, twee bekenden van Graafsma met ervaring in de media, werden alle feiten, verklaringen, berichtjes en getuigenissen nog eens tegen het licht gehouden en in een 50 minuten durende documentaire samengevat.

Losse eindjes
Conclusie van de makers: een aantal feiten klopt niet en er zijn nog losse eindjes waardoor de zelfdoding in twijfel getrokken kan worden. Zo verklaarde de machinist van de trein dat Dascha de trein ‘aankeek’ toen ze werd aangereden.
Forensisch patholoog Frank van de Goot concludeerde echter dat Dascha in de rug moet zijn geraakt. Ook zou ze via telefoonberichtjes contact hebben gehad met een jongen die op die avond in dezelfde kroeg geweest was, maar die ontkent dat. Volgens René Graafsma is dat verder niet goed door de politie onderzocht.

Lees ook:   Onzekerheid

We gaan bekijken of de losse eindjes nog aanleiding tot nader onderzoek geven
Bernhard Jens
,,Alles wat we konden onderzoeken is onderzocht,” zegt politiewoordvoerder Bernhard Jens. Dat er wellicht wat losse eindjes zijn, wil Jens best geloven.

,,Er zijn bepaalde zaken waarvan je nooit meer zult kunnen achterhalen hoe dat precies gegaan is. Zo’n machinist schrikt zich te pletter als hij zoiets meemaakt en verklaart misschien iets wat niet helemaal klopt. Het gebeurt ook vaak dat iemand die zelfmoord wil plegen met zijn gezicht naar de trein staat, maar vlak voor de impact omdraait. Maar we gaan de documentaire ook bekijken of die losse eindjes nog aanleiding tot nader onderzoek geven.”
Graafsma realiseert zich dat hij wellicht blijft hangen in zijn verdriet en de waarheid niet onder ogen wil zien. ,,Mensen die dat denken, hebben nog gelijk ook. Dat zeg ik zelf ook. Toch wil ik tot het uiterste gaan om alle vragen beantwoord te krijgen.”

https://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/4274179/2016/04/01/Vader-van-Dascha-gelooft-nog-steeds-niet-in-zelfmoord.dhtml

 

Vader maakt documentaire over laatste uren Dascha Graafsma

Dascha Graafsma: Welke gegevens komen er uit het politie-onderzoek? (deel 2)

DAAR IS EEN NIEUWE MARIANNE VAATSTRA: DASCHA GRAAFSMA

Gerelateerde berichten