04 mei 2021

 

Seksisme

‘Hé, hoer, slet!’ Wat te doen bij intimidatie op straat
Lorianne van Gelder

Het moet maar eens afgelopen zijn met uitschelden, nafluiten en het maken van neukgebaren naar vrouwen. Vrouwen ergeren zich wild aan straatintimidatie. Maar valt dat gedrag te verbieden? En waarom doen mannen dit eigenlijk?
Vraag een willekeurige vrouw naar haar ervaringen met nafluiten, intimidatie en opdringerige mannen op straat en ze komt gegarandeerd met een persoonlijke ervaring op de proppen.

Gaya Branderhorst (33) bijvoorbeeld, die laatst op straat werd na gesist. Of Marjolein Busstra (35), die in het centrum een paar jongens achter zich aan had rennen. Van ‘Meisje, wil je me pijpen?’ tot ‘Hé hoer, slet,’ of het imiteren van masturbatiebewegingen: straatintimidatie kent vele vormen.

Onderzoek
Een groot onderzoek naar het fenomeen in Nederland is nooit gedaan, maar het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers WPF meldt dat meer dan een kwart van de vrouwen tussen 15 en 70 jaar weleens te maken heeft met seksueel kwetsende opmerkingen.

Voor actrice en econometrist Gaya Branderhorst was de maat vol. Met een groep vrouwen én mannen zette ze het burgerinitiatief straatintimidatie.nl op, dat de politiek moet aanzetten tot strafbaarstelling van het gesis en geroep. Om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, zijn 40.000 handtekeningen nodig. Op de site staat al een wetsvoorstel om intimidatie strafbaar te stellen, met een flinke boete of maximaal 3 maanden cel als straf. Inmiddels hebben bijna 12.000 mensen het voorstel ondertekend.

Schunnige opmerkingen
Een verbod op opmerkingen, heeft dat zin? Ja, zegt Branderhorst. Ze wordt al publiekelijk nageroepen sinds ze 12 is. ‘En mijn ervaring is dat het erger wordt.’ Door het gebrek aan onderzoek lijkt het probleem in Nederland niet te bestaan. Branderhorst vindt het tijd voor wettelijke maatregelen. Ze gelooft dat alleen iets verandert als massaal aangifte wordt gedaan en er vanuit de politiek een signaal komt. ‘De meeste aspecten van straatintimidatie zijn niet te vatten onder het verbod op bedreiging of belediging. Dit geldt zelfs voor het uitschelden voor hoer, omdat dit naar de letter genomen een aanduiding voor een beroep is.’

Meestal wordt gevraagd wat je er als vrouw tegen kunt doen, valt haar op. ‘Terwijl je de dader zou moeten aanpakken. Als vrouw betaal je een prijs voor op straat lopen. Vrouwen passen zich al aan. Ze kleden zich anders, pikken de opmerkingen en nemen een andere route. Onacceptabel. De gelijkwaardigheid van man en vrouw is in het geding.’

Branderhorsts initiatief komt op een moment dat straatintimidatie breed in de belangstelling staat. Internationaal krijgen antistraatintimidatiecampagnes van Street Harassment, twitteracties als #YesAllWomen en Hollaback veel aandacht en navolging. 2 jaar geleden ontstond al een verhitte discussie in Nederland en België toen de Vlaamse Sofie Peeters voor haar film Femme de la rue in een Brusselse achterstandswijk met een verborgen camera een wandeling filmde vol schunnige opmerkingen en seksueel getinte toespelingen. In datzelfde jaar kwam in Brussel een wet voor strafbaarstelling van straatintimidatie van de grond.

Lees ook:   Gemene jagerin doet dom

Marjolein Busstra’s reactie op de intimidatie was naar haar iPhone grijpen om een foto te maken. ,’Ik dacht: dat schrikt misschien af. Maar ik kreeg een trap tegen mijn fiets.’ Thuis bedacht de fotografe dat er een groter verhaal school achter dit incident. Ze wilde weten wie de moeders van deze, veelal Marokkaanse, jongens zijn. Voor het foto- en filmproject Marokkaanse moeders sprak ze uiteindelijk dertien vrouwen, die ze vroeg waarom hun zoons Nederlandse vrouwen hoer noemen. ‘Moeders zeggen dat het groepsdruk is, gooien het op machogedrag en zeggen dat hun zoons zich achtergesteld voelen in de maatschappij. De jongens gaan zich gedragen naar de negatieve reputatie die ze toch al hebben.’

Boete of voorlichting?
Busstra en Branderhorst benadrukken dat ze straatintimidatie niet als een Marokkanenprobleem zien. Het gaat over alle mannen, zegt Jens van Tricht (45), oprichter van de Emancipator, een stichting voor mannenemancipatie. ‘De meeste mannen doen het niet, maar houden wel hun mond als ander mannen vrouwen lastigvallen. Zo wordt het de norm. Ik heb twee tips aan mannen: doe er niet aan mee en spreek je vrienden erop aan als ze het wel doen.’ Hij wijt het aan een zucht naar macht. ‘Mannen willen zo indruk te maken op de eigen sekse.’

In het strafbaar stellen van non-fysieke seksuele intimidatie gelooft hij, net als veel juridische experts, echter niet. ‘Waar trek je de grens? Is nafluiten dan ook niet goed? En hoe verzamel je bewijs?’

Voorlichting
Ook Willy van Berlo van Rutgers WPF vraagt zich af of een boete een goed idee is. Ze is meer voor voorlichting. ‘Ik denk dat het erg uitmaakt wat ze roepen en wanneer. Overdag worden nagefloten is anders dan ’s nachts alleen op straat lopen en van een groep jongens insinuerende opmerkingen te horen krijgen.’

Gaya Branderhorst reageert fel op de kritiek. ‘In ons wetsvoorstel staat duidelijk wat niet mag. Geen masturbatiebewegingen, geen ‘hoer’, geen ‘kankerslet’. En qua bewijslast moet de politie gewoon maar op zoek naar getuigen. Net als bij andere delicten.’

—Dan volgen er slechte raadgevingen! (LOL)
Wat kun je eraan doen?
1 Confronteren (‘Waarom doe je dit?’)

2 Loop door (Schrijver Mano Bouzamour: ‘Wat is er pijnlijker dan een vrouw die je negeert?’)

3 Bijt van je af (‘Praat je ook zo tegen je zus?’)

4 Kom op voor andere vrouwen (En mannen zouden elkaar ook moeten aanspreken)

5 Doe een zelfverdedigingscursus en rijd scooter.

6 Spreek de moeder/ werkgever/docent van de persoon in kwestie erop aan

https://www.ad.nl/ad/nl/1003/You/article/detail/3767869/2014/10/13/He-hoer-slet-Wat-te-doen-bij-intimidatie-op-straat.dhtml

 

Wat kan men er aan doen, die mensen respect leren als ze hier komen wonen, respect voor onze regels!

 

Als in antwoord op bovenstaand filmpje:

Gerelateerde berichten