27 september 2020

 

Gruwelen in zorg getoond

Gruwelen in zorg getoond
Nieuwsuur heeft maandagavond schokkende beelden uitgezonden van de mishandeling van een 44-jarige gehandicapte vrouw. De vrouw werd in maart doodgedrukt door vier medewerkers van het NOVO-behandelcentrum in het Groningse Onnen.

Om de beelden was veel te doen. De zorginstelling had een zaak aangespannen om te voorkomen dat de bewakingsvideo op televisie mocht worden uitgezonden. De rechter gaf Nieuwsuur echter gelijk.
Het programma toonde maandagavond aan dat een aantal instellingen in de gehandicaptenzorg op z’n zachtst gezegd niet aan de normen voldoet. Nieuwsuur concludeert dat op basis van verslagen van onverwachte bezoeken die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de afgelopen 6 maanden deed bij 44 instellingen.
Volgens Nieuwsuur voldeed twee derde van de instellingen niet aan de minimumnorm en gebruikt 10 procent van de instellingen nog de Zweedse band. 27 procent van de instellingen voldeed wel aan de norm.
Nieuwsuur zegt dat 57 procent van de instellingen slordig om gaat met de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen zoals opsluiten, afzonderen of vastbinden van cliënten. In een kwart van de gevallen kent het personeel de regels met betrekking tot vrijheidsbeperking niet. In drie instellingen worden cliënten tegen hun zin opgesloten, zonder dat deze instellingen dit juridisch mogen.

https://www.telegraaf.nl/binnenland/21787891/__Gruwelen_in_gehandicaptenzorg__.html

Lees ook:   Welke eigenschappen heb je na een jeugd met emotioneel misbruik

Gerelateerde berichten