web analytics

Nederland stort in zwart gat en blaast euro op

Nederland stort in zwart gat en blaast euro op
Geplaatst door Joost Niemoller op 11 mei, 2013 – 11:29

Dat schreef The Wall Street Journal. Een IMF-rapport bevestigt het.

Op 9 mei verscheen er een opmerkelijke analyse in de meest spraakmakende Amerikaanse krant, The Wall Street Journal. De titel loog er niet om:

Stodgy Netherlands is nation that’ll blow up euro

Je zou zeggen, dat komt niet goed aan bij de ‘onverteerbare zware hap’ die Nederland zou zijn volgens de Amerikanen. Maar het punt is dat de analyse geheel aan Nederland voorbij ging. We hebben het hier te druk met onze tere zieltjes inzake de ‘kwestie’ of een illegaal niet eerst een mens is, of dat je blij moet zijn om een MILF genoemd te worden, en meer van dat soort uiterst belangwekkende zaken. Dat zijn de typische tekenen van een getraumatiseerd land in nood: we negeren de echte problemen en richten ons op de afleiding.

Vandaag bracht ook het IMF een rapport naar buiten over Nederland en ook dat loog er niet om:

In een vrijdag gepubliceerd landenrapport zegt het IMF dat Nederland te maken heeft met hoge schulden, grote problemen in de financiële sector, huizenprijzen die steeds verder naar beneden gaan en een dalende binnenlandse consumptie. Daardoor doet Nederland het minder dan andere relatief sterke eurolanden qua economische groei en werkgelegenheid.

Nu was dat nog voorzichtig geformuleerd, en dat hoort ook bij het IMF. ‘Nederland doet het minder.’ Een organisatie die het vermogen in zich heeft om paniek te kunnen zaaien met echt harde oordelen. Als we de echte waarheid willen weten, kunnen we beter langs bij The Wall Street Journal waarbij ze van dat soort politieke overwegingen geen last hebben.

Lees ook:   Ellen Page wordt Elliot

Wat The Wall Street Journal over Nederland te berde brengt is vernietigend.

En er valt zo op het oog niets tegenin te brengen. Ik zal het puntsgewijs nalopen.

Allereerst die schuld, waar het IMF het over heeft. Die is enorm. Onvoorstelbaar. En al helemaal binnen de internationale verhoudingen. Nederland, zegt The Wall Street Journal, is een van de landen in de wereld met de hoogste schuld. Per inkomen bijvoorbeeld twee keer zo hoog als Spanje.

Consumer debt in the Netherlands has hit 250% of available income, one of the highest levels in the world. In Spain, by comparison, it has never gone above 125%. The Netherlands has turned into one of the most heavily indebted countries in the world.

Nu hoeft zo’n enorme schuld niet een enorm probleem te zijn. als de vooruitzichten maar goed klinken. Maar juist de vooruitzichten zitten in Nederland structureel tegen. Nederland zit in een recessie en niets wijst erop dat het eruit kan komen:

It has slumped into recession and shows very little sign of coming out of it.

Nederland staat op het punt om net zo opgeblazen te worden als Ierland, Griekenland en Portugal. Alleen zal dat opblazen er langer over doen.

It is blowing up in exactly the same way that Ireland, Greece and Portugal did — except on a slightly longer fuse.

De huizenmarkt is al gigantisch gezakt, maar dat is nog maar het begin. Het gaat in een vaart die zelfs de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt overtreft. Het gevolg is dat vele Nederlanders in een schuldpositie komen, waar er levenslang geen ontsnappen meer aan is:

Lees ook:   VVD nog 1 x? 3x is scheepsrecht?

House prices are falling as fast as they did in Florida when the American housing boom turned sour. Prices are now 16.6% lower than they were at the peak of the bubble in 2008. The National Association of Estate Agents predicts another 7% drop this year. Unless you bought your home back in the last century, it will now be worth less than you paid for it — and even worse, probably less than you borrowed on it as well.

En dan is er nog de bankencrisis, direct verbonden aan de huizencrisis:

The Dutch banks have 650 billion euros outstanding on real estate that is rapidly falling in value — and if there is one thing we know for sure about the financial markets it is that when the property markets collapse, the financial system is not far behind.

En er is de snel stijgende werkeloosheid in Nederland. Sneller dan in pakweg Cyprus!

Unemployment is rising and hitting two-decade highs. The jobless total has doubled in just two years, and in March alone it went from 7.7% to 8.1% — a faster rate of increase than even in Cyprus.

The Wall Street Journal valt de vicieuze cirkel waarin Nederland terecht is gekomen genadeloos samen, daarbij ook het IMF een veeg uit de pan gevend vanwege te grote voorzichtigheid:

The IMF predicts that the economy will shrink by 0.5% in 2013, but those projections have a nasty habit of being too optimistic. The government is missing its deficit targets, despite imposing deep austerity measures as recently as last October. Just like other euro-zone countries, Holland now seems locked into a vicious cycle of rising unemployment and declining tax revenues, leading to yet more austerity — and even more cuts and unemployment.

Lees ook:   Stuur de slechteriken gewoon liefde

Daaraan valt zeker niet te ontsnappen binnen de het dwingende maatpak van de euro:

Once a country gets set on that track, it is very hard to get out of it again — and certainly not within the confines of the euro.

Griekenland kan verweten worden dat het teveel geld uitgaf. Ierland dat het zijn vastgoed markt zelf opblies. Italië had altijd al teveel schuld. Maar de keurige Nederlanders, schrijft The Wall Street Journal, kan eigenlijk weinig verweten worden. Behalve dan het domme feit dat ze zich opsloten in de euro. Zeker, Frankrijk staat er slecht voor. Maar nog lang niet zo slecht als Nederland. Nederland nadert snel het punt waar er geen controle meer mogelijk is. Misschien één, misschien twee jaar, en dan is het zo ver.

En dan zal Nederland het zwarte gat zijn geworden wat de euro in zich opzuigt:

In fact,Holland will be the core country that goes bust first — and that will be a crisis too far for the euro.

Misschien iets om even bij stil te staan? We hebben het dan ook nog -en dat vermeldt The Wall Street Journal niet eens- getroffen met een kabinet dat voortruziet over allerlei kleine zaken en intern zo verdeeld is, dat een grote visie over het werkelijke probleem waar Nederland mee te maken heeft, uit beeld blijft.

 

https://www.dagelijksestandaard.nl/2013/05/nederland-stort-in-zwart-gat-en-blaast-euro-op

Gerelateerde artikelen

Back to top button