web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & Psyche

Dominantie

Dominantie

Je kent ze wel, de mensen die een bepaalde plaats opeisen is de samenleving. Zij kunnen iedereen sturen, ze laten altijd van zich horen en verwachten dat je doet wat zij willen. Dominante mensen zijn dan ook, over het algemeen, narcistische mensen. Ze vinden dan ook, dat wat zij doen, altijd het juiste is. Ze kunnen niet luisteren naar anderen, maar laten anderen wel weten wat hun eigen mening is en die is altijd de beste.

Toegeven dat ze zelf iets niet goed zouden hebben gedaan, kunnen ze niet, ze hebben altijd een weerwoord. Uiteindelijk weten ze de schuld, die ze zelf hebben, op jou te schuiven. Als jij maar niet zo lastig was geweest, of als jij maar anders had gedaan, dan was het niet fout gelopen. Ook de situatie, waarin je verkeerde, kunnen ze als excuus gebruiken om maar niet als schuldige of verantwoordelijke te worden gezien. De dominantie zorgt ervoor dat je geen weerwoord meer kunt geven, zij sturen het gesprek en daarmee ben je gedoemd de mindere te zijn in het geheel.

 

 

 

Waar komt het vandaan

Dominante mensen zijn of vreselijk verwent in hun jeugd, of juist vreselijk verwaarloosd in hun jeugd. In het eerste geval, hebben ze altijd hun zin gekregen bij alles wat ze wilden. Fouten werden afgedaan met: ach daar kan hij/zij niks aan doen. Uiteindelijk werd foutief gedrag niet gecorrigeerd, maar juist beloond. Hierdoor kan iemand, die er de aanleg voor heeft, een terroriserende houding aanwenden. De aandacht die het kind kreeg, was overweldigend groot, die aandacht zal het dan ook steeds willen blijven krijgen. De correctie op foutief gedrag is er nooit geweest, dus deze zal de dominante man of vrouw ook niet accepteren wanneer het ouder is.
In het tweede geval, de verwaarlozing, is het kind nooit echt opgevoed. De ouders hebben het kind zijn gang laten gaan. Ook hier is niet gecorrigeerd, geen halt toegeroepen bij foutief gedrag en uiteindelijk, uit zelfbehoud heeft de persoon dit dominante gedrag zichzelf aangeleerd. Ook het zelfbeeld van iemand die dominant is, is heel groot, ik kan alles, ik ben zo goed en iedereen is me zo dankbaar.

Lees ook eens:   Wat zeg je bij rouw?

 

 

 

Omgaan met een dominant persoon

Dat is niet erg gemakkelijk. Wanneer je onderdanig bent, dan ben je eigenlijk al verloren. Je wordt steeds in een hoekje gedrukt, je mag geen eigen mening hebben en je kunt zelf weinig, zonder toestemming, ondernemen. Het in opstand komen, tegen een dominant persoon, zal ertoe leiden dat je wordt gekrenkt, of dat je je schuldig gaat voelen. Iemand, die dominant is, zal nooit het ongelijk toegeven, zal altijd een excuus zoeken, waardoor je eigenlijk nooit een punt kunt maken. Een gesprek met iemand die dominant is, is altijd een eenzijdig gesprek. Jij hoeft niet te praten, wanneer je het wel doet, wordt er niet geluisterd. Omgaan met iemand die erg dominant is, is daardoor erg moeilijk. Wanneer je wat sterker bent, kun je proberen door te dringen, vragen om even stil te zijn als je wat te vertellen hebt.

 

 

 

Ook wanneer je onderbroken wordt, weer vragen om die stilte en te luisteren wat je te zeggen hebt. Wanneer dit niet lukt, dan kun je beter een brief schrijven. Ook al is het je partner en woont de dominante persoon gewoon in hetzelfde huis. Het lezen van een brief is voor een dominant persoon gemakkelijker, dan te moeten luisteren. Wat voor effect het heeft, dat kan natuurlijk verschillen, maar je weet in elk geval dat je boodschap nu duidelijk is weergegeven, omdat een gesprek bijna onmogelijk is.

Lees ook eens:   Utopie

 

Dominantie en jij

Misschien bij jij dominant of is je partner dominant, of één van je ouders, of mogelijk wel allebei, de omgang met iemand die erg dominant is, is vrij moeilijk. Het laten beheersen van je leven, hoef je niet toe te staan. Het kunnen uitleggen is dan ook een pre. In dit geval schriftelijk, maar kan natuurlijk ook per e-mail. Wanneer jezelf een dominant typje bent, en je herkent je in dit verhaal, probeer een beetje meer te luisteren naar anderen. Je raakt anders iedereen, waarvan je houdt, gewoon kwijt! Ook is er, wanneer je teveel gekwetst wordt, er te weinig eigen leven meer is, en je steeds meer onder de dominantie van partner en/of andere familieleden te lijden hebt, geen andere mogelijkheid meer, dan gewoon te stoppen met het contact. Gewoon lekker een leven leiden zonder stress en mensen die jou willen vertellen hoe je leven moet!

 

https://plazilla.com/dominante-mensen-hoe-ga-je-ermee-om

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥