24 april 2021

 

Engelengeduld!

Engelengeduld, een eigenschap die meer dan van toepassing is op Mark Gould (43): vier jaar lang keek deze Amerikaanse jood de moordenaar van zijn familie in de ogen. Pas toen hij zeker was dat de voormalige SS’er Bernhard Frank wel degelijk de opdracht gegeven had tot een genocide bracht hij de zaak in de openbaarheid.

Bij die slachtpartij op joden kwamen maar liefst 28 familieleden van Gould, waaronder ook kinderen, om het leven.

Wat de historicus moest doen om tot die wetenschap te komen? In de wereld van neonazi’s duiken en vergaderingen van SS-veteranen bijwonen, vier jaar aan een stuk. Zo kwam Gould uiteindelijk in contact met de inmiddels 97-jarige Frank, een SS-moordenaar die sinds de Tweede Wereldoorlog ongestoord in het Duitse Hessen woonde.

Zelfde handtekening

Gould won langzamerhand het vertrouwen van Frank en er ontstond ook briefwisseling. “Zo kon ik de handtekening van de voormalige SS’er vergelijken met de handtekening onder de opdracht van de eerste genocide van joden op 28 juli 1941”, aldus Gould. En jawel, het bleek om hetzelfde exemplaar te gaan.

Uit wraak las Gould nadien de 28 namen van familieleden voor die onder Franks bewind vermoord werden. De bijna-eeuwling reageerde verward: “Ben je mijn vriend of mijn vijand?”, vroeg hij. Duidelijk het laatste, want Gould gaf de ex-SS’er aan. Daarbij krijgt hij nu ook de steun van de Amerikaanse autoriteiten en de Duitse politie. (CBR)

Ad.nl

Lees ook:   Over slaap enzo

Gerelateerde berichten