web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkVitaminen & Kruiden

Lecithine een wondermiddel?

Bij toeval ontdekte ik weer het lecithine-poeder verhaal dat ik vroeger vaak kocht bij de reform -winkel.

Ik dacht hmmmmm lekker in de yoghurt…
Nu heb ik het weer gekocht en oei wat lekker… in de yoghurt…
Heerlijk!
Geen idee, ineens heb ik er zin in en dan als je het haalt lijkt het wel alsof je dit dan nodig hebt ofzo…
Dus ik dacht even kijken waar dit goed voor is…wow!

Lecithine komt in alle cellen van het lichaam voor. Het is een soort vet en het bevat o.a. vetzuren, B-vitaminen en fosfor. Vooral de hersenen, het hart, de lever en de huid hebben veel Lecithine nodig. Ons voedsel bevat in veel gevallen te weinig Lecithine om in onze behoefte te voorzien.

Of:

lecithinekorrels een welkome aanvulling op uw dagelijkse voeding

Ons voedsel bevat in veel gevallen te weinig lecithine om in onze behoefte te voorzien. Hierdoor zijn EGA lecithinekorrels een welkome aanvulling op het voedingsmiddelenpakket voor hen die zware lichamelijke arbeid verrichten, voor sporters en voor ouderen. Bij het ouder worden neemt het geheugen in min of meerdere mate af. Voor een optimale werking van het geheugen hebben de hersenen o.a. choline nodig.

Lecithine is rijk aan choline. Volgens recentelijk wetenschappelijke bevindingen verbetert lecithine het geheugen, zowel bij jong als oud. Uit verschillende experimenten en onderzoeken is gebleken dat lecithine een zenuwsterkende werking heeft. Bij dagelijks gebruik van een extra hoeveelheid lecithine worden het reactievermogen en de vitaliteit verhoogd.

Lecithine korrels kan ook heel goed gebruikt worden bij overgangsklachten.

Het gebruik van lecithine

Voeg driemaal daags 1 tot 3 theelepels, toe  aan yoghurt, pap, kwark, vruchtensap, muesli, of desserts. Het is aan te bevelen, naast het gebruik van lecithine, voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren met de voeding op te nemen, b.v. in de vorm van zonnebloem of saffloer olie.

Door lecithine toe te voegen aan yoghurt (max 1 1/2% vet) en even te laten staan wordt de yoghurt nog romiger van smaak. Voeg hieraan fruit en granen toe en u heeft een heerlijk drinkontbijt.

Bron

Wat doet lecithine?
Fosfolipiden in lecithine staan in de medische literatuur bekend als heilzaam tegen hartziekten, ontstekingen en kanker. Maar is dat ook specifiek voor lecithine onderzocht? Lecithine zelf wordt al lange tijd bestudeerd, er zijn dan ook duizenden studies over te vinden. De meeste studies zijn nog altijd klein van opzet. Veel moet nog worden bevestigd in vervolgstudies, maar er zijn sterkere aanwijzingen voor de volgende effecten:

Kan het LDL-cholesterol laten dalen: een studie liet zien dat slechts één dagelijkse capsule van 500mg de LDL-cholesterolspiegels met 40 – 42% en de totale cholesterolwaarden met 42 – 56% kon laten dalen (6). Lecithine is rijk aan fytosterolen, die de opname van cholesterol uit voeding verlagen (7). Daarbij stimuleert lecithine de aanmaak van het ‘goede’ HDL-cholesterol (8).

Heeft stressverlagende effecten: onderzoekers zagen dat mensen die regelmatig 2 gram lecithine namen minder van het stresshormoon cortisol aanmaakten en minder stress ervaarden (9). De fosfatidylserine zou hiervoor verantwoordelijk zijn. Deze stof staat bekend als bevorderend voor de cognitie (101112).

Gunstig voor het brein en geheugen: volgens onderzoek is lecithine in staat om het geheugen te verbeteren en te beschermen tegen neurodegeneratie en Alzheimer (131415). Dit onder meer omdat lecithine een rijke bron is van choline en daarmee de neurotransmitter acetylcholine in het brein kan verhogen. Acetylcholine is belangrijk voor een goede concentratie en de werking van het geheugen (16171819).

Kan Colitis Ulcerosa verminderen: de slijmlaag van de darmwand blijkt voor 70% uit lecithine te bestaan, waardoor suppletie van deze stof ontstekingen aan de dikke darm kan verminderen (20). In combinatie met Boswellia serrata lijkt lecithine ook tegen het prikkelbaredarmsyndroom te kunnen werken (2122).

Kan mentale stabiliteit bevorderen: in lecithine zit fosfatidylinositol, dat volgens onderzoeken tegen paniekaanvallen kan werken (23). Een kleine studie onder manische patiënten meldt dat de meesten onder hen zich mentaal beter voelden (24). Een meta-analyse adviseert om lecithine te onderzoeken tegen bipolaire stoornissen (25).

Lees ook:   Event 201 Global Pandemic

Ondersteuning van de lever: de gangen in de lever waar gal doorheen stroomt kunnen ontstoken raken en beschadigd. Bij muizen zorgde lecithine ervoor dat deze gangen minder beschadigd werden (26). Vooral mensen met een tekort aan choline kunnen risico lopen op leverschade. Verder kan choline in lecithine het absorberen van vetten in de lever verbeteren (27).

Kan ondersteunen bij sport en spierpijn: choline en fosfatidylserine kunnen stress door overmatig sporten tegengaan (28). Door lang te sporten loopt het cholineniveau gemakkelijk terug. Daarbij kan fosfatidylserine het herstel bespoedigen, doordat het onder meer cortisol verlaagt.

Verbetert de opname van vetoplosbare stoffen: fosfatidylcholine in lecithine blijkt te zorgen voor een betere opname van curcumine, Boswellia serrata, silymarine en druivenpitextract (2930). Ook de actieve plantentstoffen uit groene thee blijken beter te worden opgenomen dankzij de aanwezigheid van lecithine.

Verder zijn er ook nog wat zwakkere aanwijzingen van de werkzaamheid van lecithine:

Borstontstekingen
De Canadian Breastfeeding Foundation raadt zogende vrouwen met borstontstekingen aan om te beginnen met de suppletie van lecithine (31). Onderzoekers erkennen wel dat dit een veelgebruikt middel is bij deze problematiek, maar er is nog geen sluitend bewijs voor de werkzaamheid (32). Het idee is dat de emulgerende werking van lecithine de viscositeit (stroperigheid) van de melk zou verminderen, waardoor de melk vrij kan stromen en verstopping van de melkgangen wordt voorkomen. Uit een dierstudie blijkt dat te veel lecithine vanwege de rijke aanwezigheid van choline onverstandig is (33). Hierbij maakte de lecithine 2 – 5% uit van het dieet. Dagelijks een klein beetje zal waarschijnlijk niet tot problemen leiden.

Immuunsysteem
Ook melden sommige bronnen dat lecithine het immuunsysteem kan versterken. Of dat zo is, moet nog blijken. De medische literatuur meldt dat lecithine het aantal witte bloedcellen met 92% kan verhogen bij ratten met diabetes (34).

Kan schade door galzouten verminderen
Galzouten worden door de lever geproduceerd en vervolgens opgeslagen in de galblaas. Als het galniveau te hoog oploopt, kunnen lichaamscellen beschadigd raken doordat gal de vetrijke wanden begint te verteren. Lecithine bindt aan gal en kan zo de cellen beschermen (3536).

Lecithine en kanker
Vele bronnen melden dat lecithine tegen kanker kan werken. In werkelijkheid gaat het om een studie uit 2011 waarin werd geconcludeerd dat lecithine het risico op borstkanker kan verlagen (37). Dit is tot op heden niet verder onderzocht of bevestigd.

Wat zegt de EFSA?
De Europese voedsel en waren autoriteit EFSA die de claims moet beoordelen, heeft voor lecithine nog geen claims goedgekeurd (38). Wel voor choline. Lecithine bestaat voor 25% uit choline. Volgens de EFSA draagt choline bij aan de homocysteïne- en vetstofwisseling en zorgt het voor onderhoud van een normale leverfunctie.

Natuurlijke bronnen van lecithine
Volgens metingen bevat onze voeding vandaag de dag, vergeleken met het begin van de vorige eeuw, nog maar één derde van de hoeveelheid fosfatidylcholine (39). Rijke vegetarische bronnen van lecithine zijn zuivel (melk, yoghurt en kaas), eieren (vooral eigeel), spruitjes, broccoli, peulvruchten, bloemkool en noten (404142). Met name zonnebloempitten zijn rijk aan lecithine (43). Over het algemeen zit er in dierlijke producten meer lecithine, denk hierbij vooral aan vis en lever. Veel mensen nemen lecithine tot zich in de vorm van een supplement, meestal granulaat dat afkomstig is van soja.

Lecithine uit soja
De meeste lecithine komt van soja. Dit type kan werken als een fyto-oestrogeen, iets dat niet voor iedereen wenselijk is (44). Ook kan lecithine uit soja via een chemisch oplosmiddel als hexaan worden gewonnen (4546). Dit hexaan kan dan, zij het in zeer kleine hoeveelheden, als residu achterblijven (47). Dit laatste is op te lossen door te kiezen voor biologische lecithine, want in de biologische voedselketen zijn chemische middelen niet toegestaan (48). Sommige mensen zijn allergisch voor soja en kunnen dit type beter niet nuttigen (4950). Veel soja is genetisch gemanipuleerd, dus kies bij lecithine van soja altijd voor non-GMO.

Lees ook:   25 EYE OPENING Things Your Blood Type Says About You

96%, 98% en 100% granulaat
Als je lecithine wil gaan kopen en de etiketten leest, dan vermeldt de verpakking altijd een bepaald percentage, meestal is dat 98%. Dat houdt in dat de lecithine is gestandaardiseerd op 98% fosfatiden. Granulaat is vrijwel altijd gemaakt van sojalecithine.

Dosering
In onderzoeken worden meestal doseringen gebruikt van 500mg – 2 gram. Er zijn bij deze dosering gunstige effecten vastgesteld. Granulaat wordt meestal per 6,5 gram (= een dessertlepel) ingenomen. Dit kan gemengd worden met een haverontbijt, granola, (plantaardige) melk of rauwkost.

Alternatieven
Lecithine zit rijkelijk in eidooiers. Daarom vermeldt het recept voor mayonaise ook specifiek eigeel: zo worden het vet (zoals bv. olijfolie) en vocht (azijn, citroensap etc.) tot een egale emulsie gemengd. Als je niet zo dol bent op eigeel of er allergisch voor bent kun je ook kiezen voor lever als bron. Omdat veel mensen, waaronder natuurlijk vegetariërs en veganisten, dat ook niet zien zitten is kiezen voor een supplement een goede optie. Biologische sojagranulaat (non-GMO) is dan een goede keuze, maar sinds kort is er ook de keuze uit lecithine afkomstig van zonnebloempitten. Deze komt meestal in de vorm van een poeder, dus gemakkelijk te mengen met voedsel of dranken!

Bron

Nog ene bron

Hoe beïnvloedt lecithine het lichaam?

Uit onderzoek blijkt dat lecithine kan invloed hebben op het lichaam in een scala van manieren. Enkele van de mogelijke effecten van lecithine omvatten:

Respiratoire effecten – Uit onderzoek blijkt dat lecithine kan astma symptomen verbeteren.
Antitumorale effecten – Lecithine kan een cytotoxisch effect hebben op bepaalde soorten kankercellen.
Effecten op de lever – Lecithine kan de lever beschermen tegen bepaalde soorten schade.
Cognitieve effecten – Sommige studies hebben aangetoond dat lecithine heeft een positief effect op het geheugen en hersenen functie.

https://nootriment.com/nl/lecithin-side-effects/

Lecithine kan ook invloed hebben op de groei en de kwaliteit van de huid en haar, de absorptie van cholesterol en het vrijgeven van bepaalde stresshormonen.

Wat wordt lecithine voor gebruikt?

Volgens de natuurlijke geneesmiddelen Database, Lecithine wordt gebruikt voor allerlei doeleinden, met inbegrip van cognitieve stoornissen, huid problemen, Galblaas ziekte en diverse psychiatrische aandoeningen.

Lecithine bijwerkingen
Sommige mensen kunnen tijdelijke bijwerkingen optreden tijdens het gebruik van lecithine voedingssupplementen.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn gastro-intestinale aard en zijn meestal mild. Echter, Sommige mensen kunnen ook last hebben andere, meer ernstige bijwerkingen.

Lecithine nadelige gevolgen voor de schildklier
Soja lecithine bijwerkingenBepaalde soorten deze fosfolipide, met inbegrip van afgeleid van soja lecithine, een invloed kan hebben op de schildklier.

Studies hebben aangetoond dat niet-gegiste soja bevatten plantaardige oestrogenen en toxines kunnen de schildklier beschadigen.

Volgens de website natuurlijke nieuws, niet-gegiste soja kan zelfs kan bijdragen tot de ontwikkeling van hypothyreoïdie en/of schildklier kanker. Soja kan ook remmen de opname van jodium, een essentieel element.

Allergische reacties
Sommige consumenten wellicht een allergische reactie terwijl Lecithine korrels of poeder. Bijvoorbeeld, Als u allergisch voor soja bent, moet u wellicht een reactie op soja gebaseerde lecithine supplementen.

Alvorens dit supplement, Lees de verpakking om te bepalen of u misschien wel een van de bronnen van het supplement of de ingrediënten allergisch.

Als u de symptomen van een allergische reactie, zoals netelroos of probleem ademhaling, Stop de inname van het supplement en medische behandeling.

Lecithine interacties en contra-indicaties
Lecithine is onwaarschijnlijk om te interageren met voorschriftmedicijnen of andere supplementen, met uitzondering van diclofenac. Andere onontdekte interacties kunnen nog steeds bestaan, echter.

Op dit moment, niet is gebleken om verergeren bestaande ziekten en de eventuele voorwaarden. Echter, vanwege een gebrek aan beschikbare informatie, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven moet Vermijd het gebruik van lecithine supplementen.

Hoe te te nemen lecithine veilig
Om te voorkomen dat de negatieve gevolgen van lecithine, het is belangrijk om de toeslag volgens de richtlijnen van de fabrikant of zoals voorgeschreven door uw arts.

Lees ook:   De EVIL geschiedenis van fluoride

Gestandaardiseerde doseren richtsnoeren voor lecithine zijn niet beschikbaar. Echter, een aantal doseringen is gebruikt in onderzoeken met weinig tot geen bijwerkingen. Deze doseringen omvatten:

Dementie – T/m 1,600 mg daags gedurende drie maanden.
Verbeterde atletische prestaties – 2.2 gram per dag.
De ziekte van Alzheimer – 10 Aan 25 gram per dag voor maximaal zes maanden.
Totale parenterale voeding – 40 gram per dag gedurende zes weken.
Tardieve dyskinesie – 20 Aan 50 gram per dag voor maximaal acht weken.
Stress – 400 mg soja lecithine phosphatidic zuur en fosfatidylserine complexe drie keer per dag gedurende twee maanden.
De ziekte van Parkinson – 32 g daags gedurende negen weken.
Manie – 10 gram drie keer per dag.
Lipide verlagen – 550 mg van lecithine drie keer dagelijks.

Bron

 

https://www.ahealthylife.nl/wat-is-lecithine-en-is-het-gezond-of-ongezond/

https://rhtp.org/nl-be/lecithine/

https://rhtp.org/nl-be/lecithine/

Deze stof bestaat uit een mengsel van fosfolipiden, fosforzuur, vitamine B en een aminozuur genaamd methionine.

Deze soort vet is zo belangrijk voor het menselijke lichaam dat de lever het continu aan het produceren is om zo het niveau van deze stof altijd op pijl te houden. Als dit namelijk niet het geval is, dan kan het lichaam niet optimaal functioneren, met alle gevolgen van dien. Het is dus zeer belangrijk dat je voldoende van deze stof binnen krijgt.

Wat zijn de voordelen van lecithine?

Een van de meest bekende voordelen van deze stof is dat het helpt bij het verlagen van cholesterol. Cholesterol is een stroperige vloeistof die het lichaam deels zelf produceert. Cholesterol is nodig in het lichaam, maar als er te veel aanwezig is kan het zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Mensen met een hoog cholesterol lopen een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Naast het voordeel van het verlagen van cholesterol zijn er nog een aantal bewezen voordelen van deze stof, de belangrijkste voordelen zijn:

  • Een verbetering van de hersenfunctie
  • Een verbetering van de verwerking van zenuwimpulsen
  • Een verbetering in gedrag
  • Hulp bij afvallen

Vet is een van de belangrijkste voedingstoffen voor de hersenen. Omdat het een vorm van vet is, is het zeer belangrijk voor de hersenen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gebruik van van supplementen van deze soort vet om het normale niveau aan te vullen, de hersenfunctie verbetert. Ook helpt het bij het verwerken van impulsen die onze zenuwen opvangen. Een betere verwerking van die impulsen zorgt voor een verbetering in het gedrag, op mentaal en lichamelijk gebied.

Lecithine helpt ook bij afvallen doordat een reinigende werking heeft op het lichaam. Het ondersteunt namelijk de lever. Doordat de algehele gezondheid van jouw lichaam beter wordt, wordt het ook gemakkelijker om af te vallen. Daarnaast helpt deze stof bij het opnemen van voedingsstoffen wat ervoor zorgt dat jouw lichaam de juiste voedingsstoffen binnen krijgt om op een goede manier af te kunnen vallen.

Je ziet dus hoe belangrijk deze stof is voor het menselijke lichaam en waarom het dan ook essentieel is om er voldoende van binnen te krijgen.

Wat zijn de nadelen van lecithine?

Aan het gebruik van deze stof zitten op zichzelf geen nadelen. De enige nadelen die kunnen ontstaan is als je te veel gebruikt. Te veel is altijd slecht, dat geldt ook voor dit middel. Als je genoeg van deze stof uit je voeding krijgt, wat de meeste mensen helaas niet krijgen, dan is het niet nodig om een supplement te kopen. Het kan dan eerder nadelig dan voordelig zijn. Aan het gebruik van de supplementen zitten weinig bijwerkingen. De enige bijwerkingen die je zou kunnen ervaren zijn buikpijn en diarree.

Deze stof zit vooral in eieren, noten, zaden en sojabonen. Als je veel van deze producten eet dan kan een supplement dus overbodig zijn. Helaas is het wel zo dat door de behandeling van deze producten vaak een groot deel van de aanwezige lecithine wordt vernietigd. Eet jij deze producten niet vaak, kies dan voor een goed supplement.

—————-

G&W Lecithine poeder - G&W gezondheidswinkel

Deze vind ik echt superlekker!

https://www.natuurdietisten.nl/is-lecithine-goed-geheugen/

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥