web analytics
11:11 Dubbele getallen

Overgewicht door rotzooi in onze voedselketen

Het is opvallend hoeveel mensen er overgewicht hebben, waar ze jaren terug gewoon allerlei nog konden eten, af en toe een snickertje, suiker in de koffie en thee moet men tegenwoordig leven als iemand die in de gevangenis zit… op water en het liefst zelfs nog zonder brood.
Iets klopt niet met de voeding…maar wat?

Natuurlijk krijgen wij allen hormonen en antibiotica binnen als we vlees eten! Die arme dieren worden volgepompt met onnatuurlijke stoffen en geneesmiddelen.
Dat zal ook zeker zijn effect hebben op de mensheid, want als een dier snel moet groeien, dik moet worden en snel groot moet worden, dan zal dat zeker een zelfde uitwerking hebben op  het menselijk lichaam!

Antibiotica schijnt mensen ook dikker te maken!

Maar ik kwam dit artikel nadat ik iets opzocht online (Ik zocht op google naar: Kotsen na handjevol lays chips is dat normaal????? Al de derde keer in een jaar tijd, want zo vaak neem ik geen handjevol chippies)en vind het te interessant om niet te plaatsen.

Vetsin zit ook in de maaltijd die je bij de chinees haalt en waardoor je naderhand dus zo slaperig wordt. Komt door de Vetsin! Vetsin veroorzaakt ook dementie, veel Indonesische mensen werden dement en een onderzoek ooit toonde aan dat dit door deze smaakstof zou komen die zij vaak gebruikten in al hun gerechten!

 

VERMIJD DEZE 12 PRODUCTEN MET E621 – ZE GEVEN DEZE 6 BIJWERKINGEN (Vetsin!!!!)

Je kent vast wel de ervaring dat je een hele zak chips leeg at zonder dat je het echt door had. Grote kans dat er in die chips de smaakversterker MSG (E621) zat. MSG is één van de meest gebruikte kunstmatige voedseltoevoegingen ter wereld. Smaakversterkers foppen je smaakpapillen en beïnvloeden je verzadigingsgevoel waardoor je meer eet dan nodig is. MSG wordt daarom ook als één van de belangrijke oorzaken van overgewicht gezien. Maar het wordt ook in verband gebracht met tal van andere gezondheidsproblemen zoals autisme, ADHD en depressie door de effecten die het in je hersenen heeft.

In dit artikel:

Wat is MSG?
Wat doet MSG?
MSG omstreden
6 gevolgen van MSG voor je gezondheid
12 onverwachte voedingsmiddelen met MSG
Ons advies
WAT IS MSG?

MSGMSG staat voor monosodiumglutamaat en heeft E-nummer 621. Samen met gistextract (wat net iets ander is als MSG) is het ook één van de meest omstreden smaakversterkers. Het is het meest populair in Aziatische landen waar het oorspronkelijk vandaan komt, maar inmiddels zit het in zoveel voorbewerkte voedingsmiddelen dat bijna iedereen het binnen krijgt. Officieel is het een als veilig erkende toevoeging (vandaar het E-nummer), maar er komen steeds meer aanwijzingen dat de grote hoeveelheden MSG in ons voedsel verband houden met allerlei moderne ziektes en symptomen, van hoofdpijn tot alzheimer.

MSG zit in bijna alle hartige voorverpakte voedingsmiddelen, zoals soepen, sauzen, bouillonblokjes, kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, chips, kruidenmengsels, vis, vlees en vegetarische broodsmeersels. In veel fastfood restaurants wordt ook MSG gebruikt in het eten. Hoewel het wettelijk verplicht is om op een etiket te vermelden of een product smaakversterkers bevat, is E621 vaak lastig te herkennen als ingrediënt. Dit komt omdat het niet verplicht is om smaakversters bij hun E-nummer te noemen. (Bedankt regering!!!!!!) Vanwege de negatieve publiciteit zijn levensmiddelenfabrikanten met name erg creatief in hun naamgeving van E621. Een aantal synoniemen die gebruikt worden zijn: ve-tsin, ajinomoto, mononatriumglutamaat, natriumglutamaat, mononatrium L-glutamaat monohydraat glutamic acid en gistextract. Gistextract is niet precies hetzelfde als MSG, het wordt uit andere grondstoffen gemaakt en bevat vrij glutamaat in plaats van gebonden zoals in MSG.

MSG is eigenlijk een chemische variant van de natuurlijke smaakversterker Ve Tsin, die van oorsprong uit Japan komt. Ve Tsin wordt uit gefermenteerd zeewier (kombu/kelp) bereid en werd al in 1908 door de Japanner Dr. Ikeda ontdekt. De chemische variant monosodiumglutamaat wordt gewonnen uit gluten en uit een afvalproduct van de suikerbereiding (het is overigens wel glutenvrij). Het bestaat voor 78 % uit glutaminezuur wat gebonden is aan natrium (21 %) en 1 % reststoffen/vervuilingen die ontstaan tijdens de chemische bereiding van MSG.[1] MSG lost makkelijk op in water en valt dan uit elkaar in vrije natrium- en glutamaat-ionen.

WAT DOET MSG?
Zowel MSG als gistextract zorgen voor een zoutachtige vleessmaak aan voedsel, die ook wel ‘umami’, de vijfde smaak of ‘hartig’ wordt genoemd. MSG heeft van zichzelf weinig smaak, maar fopt als het ware de smaakpapillen op je tong. Hierdoor smaakt het voedsel beter en wordt de indruk gewekt dat het voedsel eiwitrijker is dan het daadwerkelijk is. Het glutaminezuur waar MSG uit bestaat is namelijk een grondstof voor glutamaat. Glutamaat geeft de hartige smaak die we zo lekker vinden (umami).[2]

Glutamaat (de zuurrest van glutaminezuur) komt ook van nature in veel voedingsmiddelen voor, aangezien glutaminezuur een fundamentele bouwstof van een eiwit is. Voorbeelden zijn tomaten, gefermenteerde sojaproducten en oude kaas. Kleinere hoeveelheden zitten in paddenstoelen, Parmezaanse kaas, moedermelk, pinda’s en blauwschimmelkaas. Als het eiwit dat glutaminezuur bevat in deze voedingsmiddelen uit elkaar valt door koken, fermenteren of rijpen, ontstaat ook glutamaat. Dit kost echter tijd; soep van schenkel moet zo 6 uur trekken of ham 14 maanden rijpen voordat het glutamaat vanzelf vrij komt uit de eiwitten. Vandaar dat (die duivelse) fabrikanten het makkelijker vinden om de chemische variant van het glutaminezuur toe te voegen in de vorm van MSG, omdat dat veel makkelijker uit elkaar valt.

Lees ook:   Met een gezondheidspas moet je wel gezond zijn...

MSG OMSTREDEN
MSG is omstreden omdat er meerdere onderzoeken zijn geweest die er op wijzen dat MSG niet alleen de smaak versterkt, maar ook tal van andere systemen in je lichaam verstoort.[3] Doordat het bijvoorbeeld invloed heeft op de hormonen die je verzadigingsgevoel regelen wordt het in verband gebracht met overgewicht en diabetes. Maar de werkzame stof in MSG lijkt ook effecten te hebben in je hersenen.

Wetenschapper aan de University of Waterloo in Canada, John Erb, heeft naar aanleiding van jarenlang onderzoek een boek geschreven: ‘The slow poisoning of America’. Hierin komen onderwerpen als fluoride, aspartaam en ook MSG aan de orde. Volgens Erb wordt MSG aan voeding toegevoegd vanwege het afhankelijkheidseffect dat het bij een mens veroorzaakt, waardoor men er steeds meer van wil. In het boek beschrijft Erb vele onderzoeken die zelfs een verband leggen tussen MSG en autisme, ADHD en Alzheimer (Erb, 2003)[4].

Volgens de mainstream voedingsindustrie is glutaminezuur dat in MSG zit chemisch precies hetzelfde als het glutaminezuur dat van nature in voedsel zit, maar hier zijn wel wat kanttekeningen bij te maken. Chemisch gezien bevat het geproduceerde MSG net een andere vorm van glutamine zuur (L versus D). Daarnaast wordt het vrije glutaminezuur uit MSG veel sneller geabsorbeerd door ons verteringssysteem het glutaminezuur dat in eiwitten in voedsel zit. [5] Daardoor stijgt de hoeveelheid van glutaminezuur in het bloed onnatuurlijk snel (soms wel 20 x zo veel als normaal) en daar is ons lichaam niet aan gewend waardoor er ongezonde effecten optreden.[6]

Dat de chemische variant toch anders uitwerkt in ons lichaam dan de natuurlijke vorm wordt ook ondersteund door onderzoek onder mensen die gevoelig zijn voor MSG. Zij blijken geen last te hebben van glutaminezuur als dat onderdeel is van hele, ongeraffineerde eiwitten. [7] Er zijn ook wetenschappers die suggereren dat de vervuilingen die ontstaan tijdens het chemische bereidingsproces aan de negatieve effecten bijdragen.[8]

Los hiervan speelt ook de toegenomen hoeveelheid MSG die we binnen krijgen mee bij de toegenomen symptomen die gekoppeld worden aan MSG. De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) zegt nog steeds dat de dagelijkse inname van glutamaat uit MSG rond de 0,55 gram per dag geschat wordt.[9] Dit komt overeen met cijfers uit de jaren ’90. Tegenwoordig wordt MSG echter aan zoveel producten toegevoegd dat onderzoekers inmiddels schatten dat de gemiddelde dagelijkse hoeveelheid van MSG wel 10 gram per dag kan zijn (He, 2011) [10]. Bovendien zijn er ook onderzoeken waaruit blijkt dat al een kleine hoeveelheid van een kwart theelepel MSG het verteringssysteem kan verstoren en een trigger kan zijn voor bijvoorbeeld allergieën bij kinderen.[11]. Feit is dat steeds meer wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dat de overmatige consumptie van MSG verband houdt met veel van de huidige gezondheidsklachten.

6 GEVOLGEN VAN MSG VOOR JE GEZONDHEID
HOOFDPIJN EN MIGRAINE
Voor mensen die overgevoelig zijn voor MSG kan het eten van MSG migraine-achtige klachten en sterke hoofdpijn geven na het eten van MSG. Dit wordt ook wel het ‘Chinese restaurant syndrome’ genoemd. De link tussen MSG en migraine blijkt ook uit onderzoeken die aantonen dat 10-15 % van de mensen met migraine overgevoelig is voor MSG. [12] Andere symptomen die bij overgevoeligheid kunnen optreden zijn opgezwollen lippen, spierspanningen, tintelingen en verdovingen in ledematen. Volgens de FDA is maar 2 % van de bevolking overgevoelig voor MSG. Echter, volgens onderzoekers klopt dat percentage niet en blijkt uit epidemiologische studies dat eigenlijk 25-30 % van de Amerikaanse bevolking een reactie vertoont op MSG.[13]

HERSENSCHADE
Al in 1968 bleek uit een onderzoek van de Washington University dat overmatige consumptie van MSG tot schade aan hersencellen leidde bij proefdieren. In reactie daarop werd MSG uit veel babyvoeding gehaald.[14] Juist voor hersenen die zich nog aan het ontwikkelen zijn is het gebruik van MSG een risico (Lima, 2013)[15]. Neurochirurg en voedingsdeskundige Dr. Russell Blaylock heeft een boek geschreven: ‘Excitotoxins: The Taste that Kills’, waarin hij uitlegt dat het vrije glutaminezuur uit MSG, evenals aspartaam, een excitotoxine is. Een excitotoxine is een stof die de hersencellen teveel stimuleert wat kan leiden tot beschadiging en uiteindelijk de dood van cellen waardoor permanente schade ontstaat (Blaylock, 1994).[16]

Onze hersenen hebben vele receptoren voor glutaminezuur en in sommige gebieden, zoals bij de hypothalamus, is de scheiding tussen bloedbaan en hersenen doorlaatbaar waardoor vrij glutaminezuur in de hersenen kan komen. Dit gebeurt vooral als er onnatuurlijk grote hoeveelheden vrij glutaminezuur in ons bloed zitten, zoals na het eten van MSG. Daar is de bloed/hersen scheiding niet op berekend.[17] Als het glutaminezuur daar reageert met neuronen kan dit tot celdood en permanente schade leiden.[18] (Xiong, 2009).[19] Dit speelt een rol bij allerlei hersenaandoeningen zoals beroertes, trauma en epilepsie en ook degeneratieve ziektes zoals parkinson, dementie en Alzheimer (Mark 2001)[20],(Doble 1999) [21].

Lees ook:   Het woord voor 2018 JADUS!!!!!!!!

Ook autisme heeft te maken met afwijkingen in de glutamaat transport systemen. Bij mensen met autisme is er te veel glutamaat in het zenuwstelsel aanwezig. Er worden dan ook glutamaat-blokkers als medicatie gebruikt.[22] De kans is groot dat overmatig MSG via voedsel invloed heeft op het ontstaan van autisme. [23] (Ga maar eens onderzoeken hoeveel kinderen die ongezond eten krijgen autistisch zijn, waarschijnlijk heel wat meer dan kinderen die geen rommel krijgen met allerlei fake voedsel- leuk ”nieuw” woord voor volgend jaar ”fake food”!)

DEPRESSIE
Ook is er onderzoek dat een link legt tussen depressie en MSG. Muizen die MSG toegediend hadden gekregen ontwikkelden sneller depressief en angstig gedrag, waarschijnlijk door een ontregeling van de serotonine-afgifte (Quines, 2014).[24] De hogere glutamaatniveaus in het bloed na het eten van MSG hebben waarschijnlijk effect op hormonen zoals dopamine en prolactine die weer verband houden met depressie. Anti-depressiva werken vaak ook op het remmen van glutamaat-receptoren.[25](Zouden de artsen dat nu wel of niet weten? Je moet ergens aan verdienen immers?)

OVERGEWICHT
In 2008 werd in wetenschappelijk onderzoek voor het eerst een link gelegd tussen MSG en gewichtstoename en obesitas bij mensen. Op zich niet verbazingwekkend als je weet dat MSG door wetenschappers gebruikt wordt om proefdieren dik te maken voor onderzoeksdoeleinden.

In het onderzoek uit 2008 werden 750 Chinese mannen en vrouwen gevolgd van tussen de 40 en 59 jaar. Ongeveer 82 % van de mensen gebruikte MSG bij het bereiden van hun eten. De 33 % van de mensen die de meeste MSG gebruikten (gemiddeld 5 gram per dag) hadden bijna 3 x zoveel kans op overgewicht als de mensen die weinig of geen MSG gebruikten. Dit risico bleef zelfs gelden als er gecontroleerd werd voor fysieke inspanning, totale calorie-inname en andere factoren die invloed hebben op lichaamsgewicht. (He, 2008).[26]

De onderzoekers vermoeden dat MSG het verzadigingsgevoel beïnvloedt door een verstoring van de signalen van het eiwit leptine naar de hypothalamus. Daardoor kan het lichaam de energie uit het eten niet goed verwerken en komt er geen verzadigingssignaal (He, 2011).[27] Een andere link met overgewicht is dat MSG insuline-resistentie bevordert, waarschijnlijk doordat de hoeveelheid insuline die de pancreas uitscheidt groter wordt door MSG. Dit wordt ondersteund door onderzoek onder ratten (Hirara, 1997).[28]

Uit onderzoek uit 2004 bleek dat MSG met name ook een rol speelt bij het ontstaan van overgewicht en een vervette lever doordat het het tempo van het metabolisme vertraagt (Makoto, 2004). [29] Ook veroorzaakt MSG ontstekingen aan de lever die bijdragen aan het ontstaan van overgewicht en diabetes type 2 wat de onderzoekers ertoe leidde om aan te bevelen MSG uit de voedselketen te halen (Nakanishi, 2008).[30]

OOGSCHADE
In 2002 werd er voor het eerst in onderzoek ook een relatie gelegd tussen het eten van MSG en oogschade. Onderzoekers van de Hirosaki Universiteit in Japan waren er achter gekomen dat ratten met een dieet met veel MSG verslechterd zicht hadden en een dunner netvlies dan de controlegroep. Kanttekening is wel dat er in het onderzoek hele grote doses MSG gebruikt waren (de hoogste groep 20 % van het dieet), wat bij mensen niet snel zal voorkomen. Maar ook de controlegroepen met lagere doses vertoonden schade (Oguro 2002).[31]

KANKER
Er zijn ook aanwijzingen dat een teveel aan glutaminezuur kan bijdragen aan het ontstaan van kanker. Al langer is bekend dat kankerpatiënten verhoogde glutamaat-niveaus vertonen (Eck, 1992).[32] Doordat glutamaat het aantal vrije radicalen verhoogt kan het bijdragen aan de groei van kwaadaardige tumoren. Medicatie die glutamaat blokkeert blijkt te helpen bij het verkleinen van tumoren (Rzeski, 2001).[33]

12 ONVERWACHTE VOEDINGSMIDDELEN MET MSG (E 621)
Als kunstmatige smaakversterker komt MSG voor in praktisch alle hartige snacks, soepen, en sausmixen. Met name in oplossoep, chips met een smaakje (niet naturel-chips) en in vrijwel alle dipsauzen. Maar ook deze producten waar je het misschien niet van zou verwachten bevatten MSG:

Pepsi NEXT (gezoet met stevia, maar bevat ook de smaakversterker glutaminezuur!)
Vega Javaanse schijf – vivera
Pasta 4 Formaggio – aldi
Lasagne vegetarian – comme a casa
Groentenbouillonblokjes (knorr)
Cassave kroepoek – conimex
Vegetarische leverworst AH
Cup a soup groente – unox
Rijstzoutjes
Tomaten in pak (unox)
Pesto brood bak en break (AH)
Rijstcracker zwarte sojabonen (hema)

ONS ADVIES

De simpelste manier om MSG zo veel mogelijk te vermijden is om kant-en-klaar producten te vermijden en verse ingrediënten te gebruiken. Hou je erg van de hartige smaak, dan kan je prima zeewier gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van kelppoeder. Daar zit de natuurlijke umami-smaak in die ooit leidde tot de productie van MSG. Kelppoeder is een natuurlijk superfood extract gemaakt het zeewier kombu. Kelp bevat jodium en vele andere nutriënten.Of voeg een stukje kombu toe als je bouillon of sauzen maakt en laat dit liefst een aantal uur sudderen. Ps kun je goed koken dan kun je vast wat spelen met allerlei kruiden in je keukenkastje om je eten goed te laten smaken.

Lees ook:   Great Water Reset: de UN & WEF komen nu voor je water!

Bronnen:

[1] Jack L. Samuels, MSG: dangers and deceptions, Price Pottenger Nutrition Foundation, VOL 22 #2
[2] A. Renton, If MSG is so bad for you, why doen’t everyone in Asia have a headache?, The Guardian 10 july 2005
[3] A. Samuels, Evidence of MSG-induced brain damage and endocrine disorders: the animal studies, Truth in labeling, may 2009
[4] ERb, J. En M. Erb, The Slow Poisoning Of America Paperback – June 6, 2003
[5] Mark Stutton, Taking o MSG, Marks Daily apple, 9 jan 2008
[6] Dr. R. Blaylock, Interview with Dr. Russell Blaylock on devastating health effects of MSG, aspartame and excitotoxins, Natural News, September 27, 2006
[7] American Nutrition Association, Free glutamic acid MSG, sources and dangers, Nutrition Digest, vo. 37, nr. 3, 2000
[8] A. Renton, If MSG is so bad for you, why doen’t everyone in Asia have a headache?, The Guardian 10 july 2005
[9] FDA, questions and answers on MSG, updated 07-22-2014
[10] Ka He et al, Consumption of monosodium glutamate in relation to incidence of overweight in Chinese adults: China Health and Nutrition Survey (CHNS), The american journal of clinical nutrition, 2011 Jun; 93(6): 1328–1336.
[11] Jack L. Samuels, MSG: dangers and deceptions, Price Pottenger Nutrition Foundation, VOL 22 #2
[12] E Bowers and C. Lliades, MD, Does MSG cause migraines?, 20 jun 2014
[13] Jack L. Samuels, MSG: dangers and deceptions, Price Pottenger Nutrition Foundation, VOL 22 #2
[14] Cindy L, MSG is safe in small amounts, or so you think, Natural News, 11 maart 2014
[15] Cássia Borges Lima et al, Neonatal treatment with monosodium glutamate lastingly facilitates spreading depression in the rat cortex, Life sciences, Volume 93, Issues 9–11, 17 September 2013, Pages 388–392
[16] R. Blaylock, Escitotoxins: the taste that kills, Health Press, 1994
[17] Dr. R. Blaylock, Interview with Dr. Russell Blaylock on devastating health effects of MSG, aspartame and excitotoxins, Natural News, September 27, 2006
[18] American Nutrition Association, free glutamic acid MSG, sources and dangers, Nutrition Digest, vo. 37, nr. 3, 2000
[19] Jennifer S. Xiong et al, Deciphering the MSG controversy, International Journal of Clinical and Experimental Medicine, 2009; 2(4): 329–336.
[20] Leighton P. Mark et al, Pictorial Review of Glutamate Excitotoxicity: Fundamental Concepts for Neuroimaging, American Journal of Neuroradiology, 2001 22: 1813-1824
[21] Doble A, The role of excitotoxicity in neurodegenerative disease: implications for therapy, Pharmacology and Therapeutics. 1999 Mar;81(3):163-221.
[22] Memantine Approved for Alzheimer’s Disease, FDA Patient Safety News: Show #22, December 2003, U.S Food and Drug Administration.
[23] A. Shinohe, Increased serum levels of glutamate in adult patients with autism, Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry, Volume 30, Issue 8, 30 December 2006, Pages 1472–1477
[24] Caroline B. Quines et al, Monosodium glutamate, a food additive, induces depressive-like and anxiogenic-like behaviors in young Rats, Life Sciences, Volume 107, Issues 1–2, 27 June 2014, Pages 27–31
[25] Carlos A. Zarate Jr, MD, A Randomized Trial of an N-methyl-D-aspartate Antagonist in Treatment-Resistant Major Depression, Jama, Archives of General Psychiatry. 2006;63(8):856-864.
[26] He K. et al, Association of monosodium glutamate intake with overweight in Chinese adults: the INTERMAP Study, Obesity (Silver Spring). 2008 Aug;16(8):1875-80.
[27] He K. et al, Consumption of monosodium glutamate in relation to incidence of overweight in Chinese adults: China Health and Nutrition Survey (CHNS). American Journal of Clinical Nutrition 2011; 93(6):1328-36
[28] A.E. Hirata, Monosodium glutamate (MSG)-obese rats develop glucose intolerance and insulin resistance to peripheral glucose uptake, Braz J Med Biol Res, May 1997, Volume 30(5) 671-674
[29] F. Makoto et al, A dietary restriction influences the progression but not he initiaion of MSG-induced nonalcoholic steatohepatiti, Journal of Medicinal Food, 2004, vol 13, nr 3, p374-383
[30] Nakanishi Y et al, Monosodium glutamate (MSG): a villain and promoter of liver inflammation and dysplasia, Journal of Autoimmunity 2008 Feb-Mar;30(1-2):42-50
[31] H. Oguro et al, A high dietary intake of sodium glutamate as flavoring (ajinomoto) causes gross changes in retinal morphology and function. Experimental Eye Research , 2002 sep,vol. 75, p 307-15
[32] HP Eck et al, T4+ cell numbers are correlated with plasma glutamate and cystine levels: association of hyperglutamataemia with immunodeficiency in diseases with different aetiologies, International Immunology (1992) 4 (1): 7-13
[33] Rzeski et al, Glutamate antagonists limit tumor growth, PNAS, 2001, vol. 98 no. 11, 6372–6377

Lees zijn website eens door. Zeer veel informatie over gezondheid en voeding.

https://jessevandervelde.com/vermijd-deze-12-onverwachte-producten-met-e621-ze-geven-deze-6-bijwerkingen/

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button