web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Listeria een gevaar

https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/sam-raakte-besmet-met-listeria-ik-lag-huilend-wakker-van-de-pijn

Je hebt van die brie die van rauwe melk is gemaakt…tjah ik hoef die niet.
Waarom dit vaker voorkomt?
Misschien zijn mensen minder voorzichtig met hun keukenvaardigheden?
Maar ook de voedselindustrie doet er geen goed aan!

Hygiëne moet aan de basis staan van voedsel.

Als in een supermarkt een nieuweling de melk te laat in de koeling zet krijg je een bol pak melk…simpel…niet kopen dus…
Bolle verpakkingen melk etc en blikken mn nooit meenemen, blik met een deuk nooit kopen!

Is gewoon niet oké.

Wat moet je doen om besmetting tegen te gaan?

Goed koken, bakken en braden doodt de listeria-bacterie. Listeria overleeft hoge temperaturen boven de 70 graden Celsius namelijk niet langer dan 2 minuten. Dus verhit je eten door en door. Bewaar gekoelde producten zoals vleeswaren, paté en kant-en-klaarmaaltijden in een goed afgestelde koelkast met een temperatuur van 4 graden Celsius. Koelverse rauwkostsalades en voorgesneden sla kun je na openen nog één dag bewaren.

 

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/listeria.aspx

Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Risicoproducten zijn rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke producten.

Zwangeren, maar ook ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem, kunnen deze risicoproducten beter vermijden.

Listeria komt het meest voor in levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Maar ook plantaardige producten kunnen ermee besmet zijn. Risicoproducten zijn vooral langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten.

Gerookte vis, zachte schimmelkazen en gekookte, gesneden vleeswaren worden het meest in verband gebracht met listeria. Andere risicoproducten zijn overige vleeswaren, gekoelde paté, hotdogs, gekoelde sandwiches en koelverse kant-en-klare gerechten zoals rauwkostsalades.

Listeria vermenigvuldigt zich goed in een vochtige omgeving, maar overleeft ook droge omstandigheden en in de diepvries. In tegenstelling tot andere bacteriën kan listeria groeien in een koud en vochtig klimaat zoals de koelkast. De temperatuur is wel van invloed op de groeisnelheid. Bij 4 °C groeit listeria minder hard dan bij 7 °C.

Voedingsadvies

Goed koken, bakken en braden doodt de listeria-bacterie. Listeria overleeft hoge temperaturen boven de 70 °C niet. Dus verhit je eten door en door.

Om besmetting met listeria te voorkomen gelden verder in het algemeen de volgende adviezen:

 • Bewaar gekoelde producten zoals vleeswaren, paté en kant-en-klaarmaaltijden in een goed afgestelde koelkast van 4°C.
 • Gooi bederfelijk eten na de houdbaarheidsdatum weg en eet het na openen binnen 3 dagen op. Koelverse rauwkostsalades en voorgesneden sla kan je na openen nog 1 dag bewaren.
Lees ook:   Robots als sekspartners verlengt de levensduur van de mensen.

Risicogroepen (zwangeren, baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem) kunnen de volgende risicoproducten beter vermijden:

 • Zachte en harde kaas gemaakt van rauwe melk. Verreweg de meeste kaas in Nederland is gepasteuriseerd (verhit) en dus veilig. Als een kaas gemaakt is van rauwe melk, dan staat dit op het etiket met de term ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’. Vooral kaas van rauwe melk die een rijping heeft ondergaan zoals schimmelkazen van rauwe melk zijn riskant. Voorbeelden hiervan ‘Camembert au lait cru’, ‘Reblochon kaas’ en ‘brie de Coulommiers’. Kwark, cottage cheese, hüttenkäse en smeerkaas zijn verhit en zijn veilig.
 • Kant-en-klare gerookte vis, zoals gerookte zalm of paling uit de koeling. Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden kan de listeria-bacterie zich vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden.
 • Rauwe dierlijke producten zoals rauw vlees, rauw ei, rauwe melk, rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe vis zoals in sushi en maatjesharing.

Bovenstaande producten kunnen wel gegeten worden als je ze goed verhit.

https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/besmettingen-met-listeriabacterie-nemen-flink-toe-soms-met-ernstige-gevolgen

Kan gevaarlijk zijn

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met listeria is klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Vooral voor zwangere vrouwen, ouderen, mensen met een verzwakt afweersysteem en pasgeboren baby’s. Zij kunnen door de bacterie ernstige ziekten krijgen als bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfecties en infecties van huid en ogen.

Bij zwangeren kan een infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Mensen die gezond zijn en een normale afweer hebben, merken niets van de besmetting of hebben slechts milde griepachtige verschijnselen.

In de koelkast

Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten, zoals rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke producten. Maar ook vleeswaren, gekoelde paté, hotdogs, gekoelde sandwiches en rauwkostsalades kunnen de bacterie bevatten. Listeria vermenigvuldigt zich goed in een vochtige omgeving en overleeft ook in de diepvries.

Omdat het na de besmetting 1 tot 90 dagen kan duren voordat iemand klachten krijgt, is het vaak lastig te achterhalen wat de oorzaak van de besmetting is. In 2015 was er een listeria-uitbraak in Europa. Pas in juni dit jaar werd bekend dat een fabriek in Hongarije de bron was. Op 27 juni waren alle besmette producten uit de winkel verdwenen.

Symptomen

Symptomen van een listeria besmetting zijn koorts, rillingen, pijn in de rug en hoofdpijn. De duur van de klachten kan sterk variëren van enkele dagen tot enkele maanden. Bij zwangere vrouwen kan een listeriabesmetting leiden tot een miskraam of  hersenvliesontsteking. Listeria besmettingen kenmerken zich door een variabele incubatie periode van 1 tot 70 dagen. Er zijn mensen die ziek worden van een klein aantal bacteriën. Meestal moeten grotere aantallen in het lichaam worden opgenomen, voordat men ziek wordt.

Lees ook:   Ziek dankzij vaccinaties

https://www.vlees.nl/themas/vlees-gezondheid/listeria/

Besmetting

De bacterie Listeria monocytogenes vermeerdert zich het snelste bij temperaturen tot 35°C, maar kan zich in tegenstelling tot andere bacteriën, zoals salmonella ook nog vermeerderen bij een temperatuur onder de 4°C. Dit betekent ook dat een listeria infectie meestal wordt veroorzaakt door een voedingsmiddel dat langere tijd onder gekoelde omstandigheden wordt bewaard, zoals kaas, vleeswaren en gerookte vis. Listeria wordt gedood bij een temperatuur vanaf 70°C, zoals bij het koken, bakken of braden.

https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/07/13/groenten-met-listeria-ook-in-nederland-verkocht

Diepvriesgroenten die mogelijk zijn besmet met listeria, zijn ook in Nederland verkocht. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van informatie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Het gaat om bevroren groenten van een fabriek in Hongarije van producent Greenyard. De producten worden uit voorzorg uit de handel gehaald. De groenten zijn verkocht als diepvriesgroenten of zijn verwerkt in diverse andere producten.

Daarom haal ik ook liever de boodschappen bij winkels die bekende merken hebben!
Scusi!?

Geef de listeriabacterie geen kans

Was groente en fruit goed!

https://www.gezondheidsnet.nl/bacterien/geef-de-listeriabacterie-geen-kans

Listeria komt op heel veel voedingsmiddelen voor. Deze darmbacterie kan via bijvoorbeeld water of veevoer terechtkomen op u eten. In principe kan listeria dan nog geen kwaad; dat gebeurt pas als hij zich heeft vermenigvuldigd tot ziekmakend grote hoeveelheden.

1. Vermijd risicoproducten

Listeria vermenigvuldigt zich vooral snel op rauwe producten die van dieren afkomstig zijn. Denk daarbij aan:

 • Rauwe melk. Let op: melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en kan geen kwaad!
 • Rauwmelkse zachte buitenlandse kaas, zoals brie en camembert. Let op: als er ‘au lait cru’ op het etiket staat, is de kaas van rauwe melk gemaakt. ‘Au lait pasteurisé’ is gewoon veilig.
 • Voorverpakte gerookte vis, zoals zalm en makreel.
 • Rauwe kip.
 • Rauw vlees, zoals carpaccio, filet americain, tartaar en rosbief.

Al deze producten kunt u beter vermijden als u tot een van de risicogroepen behoort. Die risicogroepen zijn:

 • zwangere vrouwen;
 • jonge kinderen;
 • ouderen;
 • mensen met ernstige ziektes en/of een verzwakte weerstand.

Voor deze groepen kan een infectie door listeria dodelijk zijn. Gezonde personen vertonen bij besmetting meestal geen symptomen of milde griepverschijnselen.

Lees ook:   Bloedtest spoort kanker op!

2. Bewaar gekoelde producten goed en niet te lang

Listeria vermenigvuldigt zich makkelijk. Zelfs in een koele, vochtige omgeving, zoals de koelkast. Wel geldt: hoe kouder, hoe minder snel listeria zich vermenigvuldigt.

Bij een koelkasttemperatuur van 4 graden breidt de bacterie zich bijvoorbeeld half zo snel uit als bij een koelkasttemperatuur van 7 graden. Zet uw koelkast dus op 4 graden.

Hoe eerder u vervolgens producten die gekoeld moeten worden opeet of -drinkt, hoe kleiner de kans op besmetting. Dus voor onder meer vleeswaren, salades, kant-en-klaarmaaltijden en gesneden groente en fruit geldt: u kunt ze het beste zo snel mogelijk opeten en -drinken. Hoe dichter u de uiterste houdbaarheidsdatum nadert, hoe meer listeriabacteriën.

Zelfs in de vriezer kunnen listeriabacteriën overleven. Dus ook in producten die je van vriezer naar koelkast verplaatst kan listeria voorkomen. De bacterie gaat overigens dood bij temperaturen boven de 80 graden Celsius. U loopt dus geen gevaar als u eten kookt, bakt of braadt en direct daarna opeet.

https://www.distrifood.nl/assortiment/

De NVWA waarschuwde afgelopen week voor producten die afkomstig zijn vanuit een fabriek voor diepvriesgroente in Hongarije die onderdeel is van Greenyard. Dit gebeurde nadat de overkoepelende Europese waakhond EFSA een verband legde tussen de dood van negen mensen in de afgelopen twee jaar en in deze fabriek verwerkte groente. De sterfgevallen zouden hebben plaatsgevonden in Denemarken, Finland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Greenyard ontkent vooralsnog dat er een causaal verband is tussen het eten van de diepvriesgroente en de doden. Wel voerde het bedrijf twee recalls uit. Dit betreft volgens het bedrijf echter een ‘voorzorgsmaatregel’.

HET ZOU JE MAAR OVERKOMEN OF JE KIND OF PARTNER E.D.?????????????

Albert Heijn rekent niet op recalls door affaire

In Het Financieele Dagblad vertelt een woordvoerder van Albert Heijn er niet op te rekenen te maken te krijgen met recalls vanwege de affaire. De onderneming verkoopt slechts één diepvriesproduct van Greenyard, een salsasaus. Dit product is volgens AH veilig omdat in het productieproces alle bacterieën gedood zijn. Coop en Emté haalden onder meer gehaktschnitzels en diepvrieserwten van het merk Pinguins terug. De groeiende ophef over de producten van Greenyard komen het bedrijf duur te staan op de beurs in Brussel. Het aandeel daalde alleen gisteren al met ruim 30 procent in waarde. Dit zou de grootste koersdaling zijn sinds Greenyard eind jaren negentig naar de beurs ging.

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien