...

19 juni 2021

 

Ziekenhuizen vaker zieker uit dan in

Je gaat naar het ziekenhuis om beter te worden. Toch worden juist daar elk jaar 2,6 miljoen Europeanen ziek, van wie er 91.000 zelfs overlijden.

Onderzoekers van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC) schatten dat ongeveer 1 op de 20 patiënten een infectie oplopen in een Europees ziekenhuis. De meesten van hen krijgen een longontsteking, bloedvergiftiging, urineweginfectie of wondinfectie. Ook patiënten die ziek worden door een multiresistente bacterie zijn in de cijfers meegerekend.

Te voorkomen

De resultaten van het onderzoek werden vandaag gepubliceerd in het vakblad Plos Medicine. Ze bevestigen de vermoedens die er al waren. Petra Gastmeier, een Berlijnse deskundige op het gebied van ziekenhuisinfecties schat dat een derde van de besmettingen te voorkomen is, bijvoorbeeld door betere hygiëne.

Het onderzoeksteam gebruikte informatie uit 30 landen met in totaal 510 miljoen inwoners.

Gerelateerde berichten