26 september 2020

 

Rusland- Jongen (15) sterft aan de builenpest

Jongen (15) sterft aan de builenpest
Een 15-jarige jongen uit Kirgizië is overleden aan de builenpest. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid in de voormalige Sovjetrepubliek maandag bekendgemaakt. Daarbij werd benadrukt dat de kans op een epidemie van de gevreesde ziekte zeer klein is en het land de grenzen niet hoeft te sluiten.

De jongen werkte als herder in een bergdorpje in het oosten van Kirgizië. Hij overleed donderdag in een ziekenhuis in Karakol aan de Zwarte Dood, zoals de ziekte in de middeleeuwen heette. Toen kostte de pest aan naar schatting een derde van de Europeanen het leven.
Waarschijnlijk is de herdersjongen besmet geraakt door een luizenbeet. Ruim 100 mensen met wie hij contact had gehad, zijn uit voorzorg opgenomen op geïsoleerde afdelingen van ziekenhuizen en krijgen antibiotica.
De laatste keer dat in Kirgizië bij iemand de builenpest werd vastgesteld, is 30 jaar geleden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO sterven jaarlijks 200 mensen aan de builenpest, maar gebeurt dat uitsluitend in Afrika.

[divider]

Luis vast een ontsnapte labrat!

:s…tjah men wilde lijken opgraven met oude ziektes!
Ziet hier watskeburt!

Lees ook:   Bloedgroep & voeding

Gerelateerde berichten