...
Geschiedenis

Elke cm is een geheim

Hé jongens, vandaag gaan we nog een keer kijken naar de Angkor Wat-tempel in Cambodja. We horen altijd dat Angkor Wat de grootste tempel ter wereld is, maar het echte mysterie is niet dat het de grootste is, het echte mysterie is dat het ook de kleinste gravures ter wereld heeft.

Als je bijvoorbeeld naar deze pilaar kijkt, zie je dat er gravures zijn die de hele pilaar volledig bedekken, maar je kunt ze niet begrijpen tenzij je er beter naar kijkt. Omdat deze gravures erg klein zijn. En hier zijn gravures van verschillende dieren, maar kijk eens naar de details van deze gravures, ze zijn zo klein.

Kijk bijvoorbeeld naar dit hert, je kunt zelfs zijn ogen zien, en zijn bekopening, deze is slechts een millimeter lang. Je kunt zien dat de hele kolom vol staat met deze vreemde kleine gravures. Het moet een hele klus zijn geweest om zulke microgravures overal in deze kolom te maken.

Maar zijn deze kleine gravures alleen op deze ene kolom te vinden? Ik begin de kolommen een voor een te bekijken, en het is interessant, omdat elke kolom is bedekt met deze microgravures. Hier zie je twee kussende vogels, in een andere kolom zie je een soortgelijke afbeelding waar 2 vogels met elkaar vechten.

Nogmaals, de details zijn in millimeters, je kunt de ogen van de vogel zien, zijn koppluim of topknoop, je kunt zijn vleugels breed uitgerekt zien en zelfs zijn staart, en ook de poten, compleet met klauwen. Dit alles is in een paar centimeter uitgehouwen en perfect herhaald om een ​​krankzinnige matrix op de pilaar te creëren. Er zijn kolommen met apen die verschillende activiteiten uitvoeren, er zijn microgravures die vele andere interessante patronen laten zien die de volledige facetten van de kolommen volledig opvullen. Je gelooft dit misschien niet, maar elke kolom die ik bekijk, is bedekt met dit houtsnijwerk. Dit is waanzinnig omdat er vandaag de dag in totaal 1532 kolommen in de Angkor Wat-tempel zijn, en ze hebben allemaal dit houtsnijwerk, en er zijn ook veel kolommen vernietigd en liggen op de grond, en ze zijn ook bedekt met microtekeningen. Hier is nog een fascinerend detail op de kolommen, zelfs als ze goden hadden gesneden, ze de rest van de kolom bedekten met microgravures, ze bloemen en bladeren hadden gesneden, en ze lieten nooit enige ruimte leeg. Vergeet het bouwen van de grootste tempel ter wereld, stel je de taak voor om elke centimeter in elke kolom van deze tempel te snijden.

Lees ook:   Telraamring uit China

Maar zijn deze gravures alleen kolommen gevonden? Terwijl ik gefascineerd begin te raken door deze microgravures, realiseer ik me dat ze verder reiken dan de kolommen, ze strekken zich ook uit boven, ook bovenop, als je naar de bovenste balk kijkt, zelfs die heeft deze kleine gravures. Dit is raar, dus ik begin rond te kijken naar de muren. En ik ben geschokt, kijk naar de muren. Alles is gevuld met dit houtsnijwerk. Zoom in en je ziet verschillende soorten bloemen, bladeren, klimplanten, sierkleden. Het is zelfs gek om dit te zeggen, maar dit is wat ik zeg: elke centimeter van ’s werelds grootste tempel is bedekt met houtsnijwerk. Je kunt in deze hele tempel zelfs geen centimeter vinden die leeg is, die niet is uitgehouwen.

Dus stel je voor dat je een tempel bouwt die zich uitstrekt over 400 hectare en elke centimeter vult met minuscule kleine gravures. Dit zou een monumentale taak zijn geweest. Maar hebben ze er echt elke centimeter van gesneden? Hier is een gigantische muur die zich voor altijd uitstrekt, en je kunt meteen zien dat er prachtig houtsnijwerk op staat. Dit is slechts één foto van een klein deel van deze muur, en alleen al hierin kun je meer dan 80 krijgers, verschillende goden en een dozijn dieren uitgehouwen zien. Elke krijger doet iets unieks – een man schiet een pijl, een andere man zwaait met een zwaard, een man gebruikt een schild etc. De details zijn zo levendig dat je zelfs verschillende uitingen van woede, angst en zelfs neerslachtigheid en voldoening kunt zien . Hoe konden ze zoveel details in zo’n klein gebied snijden?

Kijk in het midden naar deze vogel, in de ene hand houdt hij een paard vast, aan de andere kant houdt hij een ander paard vast. Ik kan er de hele dag over praten omdat de details waanzinnig zijn.

Het echt interessante deel is, dit is slechts ongeveer 3 meter lang, en dit houtsnijwerk strekt zich alleen al aan deze muur honderden meters uit. Stel je het aantal vechters en details voor die overal op deze muur zijn uitgehouwen. Het is raar omdat je kunt begrijpen dat de beeldhouwers niet genoeg ruimte kregen om het houtsnijwerk te maken dat ze wilden in ’s werelds grootste tempel. Het lijkt bijna alsof ze veel details hebben moeten proppen.

 

Praveen Mohan

Ik vraag me af of dat alles toen niet gemaakt is met machines als een 3D machine bv…?

Gerelateerde artikelen

Back to top button