web analytics
...

Eye of Horus: de ware betekenis van een oud, krachtig symbool

 

The Eye of Atum, c. 1350 BCE, jewel of Tutankhamun

Het oog van Horus is een van de bekendste symbolen van het oude Egypte. Ook bekend als de Wadjet, wordt aangenomen dat dit magische symbool bescherming, gezondheid en verjonging biedt. Vanwege zijn krachtige beschermende krachten werd het Oog van Horus in de volksmond gebruikt door de oude Egyptenaren, zowel de levenden als de doden, als amuletten. Zelfs vandaag de dag wordt het Oog van Horus nog steeds gebruikt als een symbool van bescherming.

The Dramatic Origin – A Story of Betrayal and Murder

De oorsprong van het oog van Horus kan worden gevonden in de mythe van Set en Osiris. De oude Egyptenaren geloofden dat Osiris de koning van Egypte was en dat zijn broer Set zijn troon verlangde. Door bedrog slaagde Set erin zijn broer te vermoorden en werd hij de nieuwe koning. Osiris ‘vrouw Isis slaagde er echter in om haar man tijdelijk weer tot leven te wekken door magie en werd zwanger van Horus.(Magie klinkt voor ons wat absurd natuurlijk, maar welke middelen men ook gebruikte als men kijkt naar de technologie die de Anunnaki hadden in die tijden dan is magie iets anders dan wat wij nu denken)

De kosten van wraak en de gave van herstel  

Osiris werd de god van de onderwereld en Isis voedde Horus alleen op. Toen Horus volwassen was, probeerde hij de dood van zijn vader te wreken. Horus vocht tegen Set in een reeks veldslagen en versloeg uiteindelijk zijn oom. Tijdens deze worstelingen verloor hij echter een van zijn ogen. Volgens een versie van de mythe had Set Horus ‘oog eruit gescheurd, in zes delen gescheurd en weggegooid. In een andere versie was het Horus zelf die zijn oog uitstak, als een offer om zijn vader uit de dood terug te brengen. In elk geval werd Horus ‘verloren oog op magische wijze hersteld door ofwel door Hathor (vaak beschouwd als de gemalin van Horus), ofwel door Thoth, de god van de wijsheid.

Lees ook:   Deze verloren stad in Egypte SCHOKT archeologen

Toen Horus ‘oog op magische wijze werd hersteld, geloofden de oude Egyptenaren dat het genezende eigenschappen bezat. Amuletten van dit symbool zijn gemaakt met een verscheidenheid aan materialen, waaronder goud, lapis lazuli en carneool, en zijn door zowel de levenden als de doden als sieraden gebruikt.

Is het oog van Horus een magisch wiskundig symbool?

Interessant is dat het oog van Horus niet alleen een magisch symbool is, maar ook een voorbeeld is van de wiskundige kennis die de oude Egyptenaren opdeden. In de eerder genoemde mythe scheurde Set Horus ‘oog in zes delen. Als symbool bevat het Oog van Horus zes delen. Elk van hen kreeg een fractie als meeteenheid – de rechterkant van het oog is 1/2, de pupil 1/4, de wenkbrauw 1/8, de linkerkant van het oog 1/16, de gebogen staart 1 / 32, en de traan 1/64. Deze breuken zijn opgeteld 63/64, en het ontbrekende deel zou ofwel de magische krachten van Thoth vertegenwoordigen of illustreren dat niets perfect is.

Is het oog van Horus een magisch wiskundig symbool?Interessant is dat het oog van Horus niet alleen een magisch symbool is, maar ook een voorbeeld is van de wiskundige kennis die de oude Egyptenaren opdeden. In de eerder genoemde mythe scheurde Set Horus 'oog in zes delen. Als symbool bevat het Oog van Horus zes delen. Elk van hen kreeg een fractie als meeteenheid - de rechterkant van het oog is 1/2, de pupil 1/4, de wenkbrauw 1/8, de linkerkant van het oog 1/16, de gebogen staart 1 / 32, en de

In de oude Egyptische hiëroglifische spelling werd aangenomen dat geïsoleerde delen van het “Oog van Horus” -symbool werden gebruikt om verschillende breuken te schrijven. (BenduKiwi / CC BY-SA 2.5 )

De onderscheidende betekenissen van de delen van The Eye of Horus

Elk van de zes delen van het Oog van Horus komt overeen met een ander zintuig. De rechterkant van het oog wordt geassocieerd met het reukvermogen, omdat het zich het dichtst bij de neus bevindt en op dit orgaan lijkt. Onnodig te zeggen dat de leerling het gezichtsvermogen vertegenwoordigt, terwijl de wenkbrauw de gedachte vertegenwoordigt, omdat deze kan worden gebruikt om onze gedachten uit te drukken. De linkerkant van het oog vertegenwoordigt het gehoor, aangezien het naar het oor wijst en de vorm heeft van een muziekinstrument. De gebogen staart lijkt op een spruit uit een geplante stengel van tarwe of graan. Als weergave van voedsel komt dit deel van het Oog van Horus overeen met de smaakzin. Ten slotte wordt verondersteld dat de traan de tastzin vertegenwoordigt, aangezien dit deel van het oog een steel vertegenwoordigt die in de grond wordt geplant, een handeling waarbij fysiek contact en aanraking betrokken is.

Lees ook:   Toetanchamon is het resultaat van incest

Hoe wordt het oog van Horus tegenwoordig gebruikt?   

Hoewel er een einde kwam aan de oude Egyptische beschaving, bleef het geloof in de kracht van het oog van Horus bestaan ​​en wordt dit symbool nog steeds door velen gebruikt. In mediterrane landen schilderden vissers dit symbool bijvoorbeeld vaak ter bescherming op hun vaartuigen. Bovendien dragen veel mensen het Oog van Horus nog steeds als sieraad, om zichzelf te beschermen tegen de slechte wil van anderen. Bovendien is het oog van Horus populair onder occultisten, evenals onder complottheoretici, die het oog niet alleen als een beschermend symbool beschouwen, maar ook als een van kracht, kennis en illusie.

Bron

Persoonlijk ben ik altijd al dol geweest op The eye of Horus…geen idee waarom dat zo is.

 

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button