18 januari 2021

 

Uitvoering Participatiewet: alleen PvdA stemt tegen

Uitvoering Participatiewet: alleen PvdA stemt tegen
Jetta Klijnsma op bezoek bij beschut werk SORT
In de raadsvergadering van maandagavond 22 september heeft de Uitvoering van de Participatiewet de eindstreep gehaald. Alleen de PvdA stemde tegen, wat tot soms pittige reacties leidde bij raadsleden van andere partijen,

aangezien de Participatiewet bedacht is door PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma. (Zij is zelf gehandicapt NB!!! En hoe, hersencellen werken niet zo goed nml)

Bart van de Camp (SP): “Het is altijd hetzelfde met de PvdA. Zij maken er een rommel van en wij mogen het zien op te ruimen.”
De reden dat de PvdA Tilburg tegen heeft gestemd is de afschaffing van het beschutte werk; het Tilburgs Alternatief, dat inmiddels ook landelijk aandacht krijgt. Beschutte werkplekken, voor mensen met minder dan 30% arbeidsvermogen, kosten de gemeente ongeveer 26.400 euro per persoon per jaar, wat dan niet meer gebruikt kan worden voor mensen die net iets meer kunnen en ook ondersteuning nodig hebben.
Het college vindt het onrechtvaardig dat mensen die minder dan 30 procent arbeidsvermogen hebben via beschut werken uiteindelijk meer kunnen verdienen (130% van het minimumloon) dan mensen die net iets meer kunnen en daardoor niet voor beschut werk in aanmerking komen. Ook het contrast met mensen die van een uitkering moeten leven en als tegenprestatie onbetaald werk moeten gaan doen, is volgens wethouder Erik de Ridder niet te verdedigen. Het college wil iedereen gelijke kansen bieden en rechtsongelijkheid tegengaan.
participatieladderDe discussie in de raadsvergadering duurde niet lang en concentreerde zich op de mensen die nu een beschutte werkplek hebben en die beslist niet ‘buiten de boot’ mogen vallen door de Participatiewet.

Daarom kwamen de fracties van de coalitiepartijen SP, D66, CDA en GroenLinks met een voorstel (amendement) om met ingang van 1 januari 2015 en voor de eerste twee jaar een casemanager of ambassadeur aan te stellen voor de meest kwetsbare mensen om hen te ondersteunen bij het vinden van een geschikte werkplek of dagbesteding.

“Geen doekje voor het bloeden, maar een ambtenaar voor het bloeden.” noemde raadslid Roel Lauwerier (VVD) dit voorstel. Hij vond het vreemd dat hij als lid van de oppositie het vertrouwen moest hebben dat de uitvoering van de Participatiewet goed zal verlopen, terwijl de coalitie-partijen dat vertrouwen blijkbaar niet hebben.

Erik de Ridder viel de indieners van het voorstel bij en kwam ook Roel Lauwerier tegemoet: “Nee, we zijn er als college niet 100% van overtuigd dat de Participatiewet voor iedereen goed werkt en daarom omarm ik dit voorstel, als aanvulling en extra stok achter de deur.” Hij gaf aan dat hij, na de discussie in de commissie Sociale Stijging van 8 september jl. het plan hierop al had aangepast. “Omdat dit een nieuwe werkwijze is, zal dit zich in de praktijk van het eerste jaar uitvoering Participatiewet, 2015, moeten bewijzen. Juist gelet op de kwetsbaarheid van deze mensen willen we voorkomen dat er mensen tussen wal en schip belanden.” Deze aanpassing, en het voorstel van de coalitiepartijen, werd breed gesteund.
Een voorstel van de LST en de PvdA om het beschutte werk in stand te houden en dit (deels) te betalen uit de financiële reserves van de Diamantgroep, haalde de eindstreep niet en bleek ook niet uitvoerbaar. De raad heeft namelijk geen zeggenschap over het geld van de Diamantgroep.

Lees ook:   Asielzoekers waren in Goor op de verkeerde plek (Sure)

 

Men kan een petitie ondertekenen, —hier https://www.petities24.com/handen_af_van_de_sociale_werkplaatsen

Maar goed wat een lastige regering, eerst mocht men geen vrijwilligerswerk doen want men moest vrij en open staan voor een eventuele baan.
Nu moet men verplicht, iets gaan doen voor de maatschappij…leuk bedacht hoor,  hoe gaat dit in de praktijk? Allemaal blije mensen, die liever een goed betaalde baan zouden hebben.
Betaal mensen wat extra, als ze verplicht  iets moeten doen, al is het 150 euro meer per maand?
Wat is het probleem hier? Of zorg ervoor dat dit volwaardige banen worden met een redelijk loon! Geen minimum want ook dat is misbruik maken van.

Ik denk dat je zo mensen heel wat blijer maakt dan verplichten tot het zoeken van werk en hierbij per dag 5 sollicitaties moeten schrijven naar banen waar ze niet eens geschikt voor zijn, maar men moet wel die 5 sollicies doen hé?
Wat denk je dat bazen doen, ergens een advertentie plaatsen?
Ze kijken wel uit, niemand zit te wachten op duizend sollicitatiebrieven! En dan zou men ze nog persoonlijk moeten berichten dat diegene is afgewezen want ook dat moet van de regering. Bewijs leveren dat het niets geworden is, dan kan men weer sollicitatietrainingen op uitschrijven, krijgen ze weer subsidies voor bij de gemeentes! Altijd leuk toch?
Ten koste van mensen dus…. rijker worden en de baas zijn over deze mensen.
Ongezonde kost van een vrouwmens die al lang zou moeten aftreden, dat ze daar werkt is al een groot wonder.
Juist zij zou moeten weten hoe dit alles werkt?
Maar ze zit met haar reet op het pluche, dan schijnen ze zich ineens nog van niets meer bewust…
Ze breken alles af!
Echt alles in totala en niemand die iets doet.

Nu gaan ze mensen die gehandicapt zijn, op welke wijze dan ook, verplichten om mee te doen in de standaard wereld, dat kun je niet van hen verwachten!
Laat die mensen met rust.

Hoeveel banen zijn er?
Hoeveel mensen zijn werkeloos?
Hoe vaak moeten mensen nog solliciteren, alsof er nog iemand zit te wachten op duizenden sollicitaties, die vervullen ze wel via eigen bedrijf-via-via..zou ik wel doen als ik een bedrijf met werknemers had!

Nee logisch ga mensen straffen omdat er minder werk is dan werkelozen…GO to hell with it… stupid peoples die dit bedacht hebben.
Verdeel banen in parttime functies, en beloon mensen met meer loon, zodat ze meer krijgen als ze parttime werken…De participatie-deel je job met anderen…
De PDJJ oid… klinkt toch beter… jij krijgt meer loon als je je baan deelt met een ander zo kan iedereen mee doen in de maatschappij nml..
Sam-Sam, eerlijk zullen wij alles delen nml…toch?

 

Gerelateerde berichten