web analytics

Wetenschappers ‘vervormen’ tijd met succes in het laboratorium, gebaseerd op de theorie van Einstein

b12a36a3ab628c588a7ee30ce4cd0178 AnGel-WinGs.nlOnlangs waren wetenschappers in staat om de tijd te “vervormen” op de kleinste schaal ooit. Volgens de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein kan de tijd worden vervormd in de aanwezigheid van hoge zwaartekrachtvelden/hoge snelheden. Dit wordt tijddilatatie genoemd.

Klokken tikken ook anders op basis van de zwaartekracht in verschillende situaties. Met behulp van de meest nauwkeurige klokken ter wereld konden wetenschappers van JILA tijddilatatie berekenen op de laagste schaal ooit.

Het National Institute of Standards and Technology en de University of Colorado Boulder hebben samengewerkt om JILA te vormen. Met dit experiment hebben ze de deur geopend voor het maken van klokken die 50 keer nauwkeuriger zijn dan de klokken die nu op de markt zijn.

Volgens de studie, die woensdag in Nature werd gepubliceerd, zou de prestatie kunnen helpen bij het ontrafelen van verschillende wetenschappelijke raadsels van het universum, zoals de ‘unie van algemene relativiteitstheorie en kwantummechanica’.

Het doel van deze wetenschappers is om tijd en ruimte conceptueel met elkaar te verbinden, wat betekent dat ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. JILA-wetenschappers hebben de afgelopen jaren geprobeerd om tijdprecisie te pionieren met atoomklokken, die worden beschouwd als de meest nauwkeurige manieren om tijd te meten, met het vermogen om slechts één seconde te verliezen in 15 miljard jaar.

Wetenschappers kunnen mogelijk kijken naar atoomgolven in “de kromming van de ruimtetijd, waar de klassieke en kwantumwereld elkaar ontmoeten” naarmate atoomklokken nauwkeuriger worden. JILA-wetenschappers waren in staat om tijddilatatie te kwantificeren vanaf een afstand van slechts één millimeter. Deze kleinschalige prestatie kan wetenschappers helpen de gevolgen van tijddilatatie over grotere afstanden te begrijpen.

Lees ook:   Coronaal gat strekt zich uit over halfrond Zon

Bovendien waren ze in staat om de atomen 37 seconden in een toestand van “kwantumcoherentie” te houden, waarin hun gedrag voorspelbaar werd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button