03 mei 2021

 

Duitsland verwerpt de oproep van Frankrijk om de bouw van de Nord Stream 2-pijpleiding boven Navalny-detentie stop te zetten

Duitsland zei dat het van plan is om het door Rusland geleide Nord Stream 2 offshore gaspijpleidingproject te voltooien, ondanks oppositie van Frankrijk over Moskou’s gevangenneming van oppositiefiguur Alexey Navalny.

Het standpunt van de Duitse regering “is niet veranderd” in de afgelopen dagen, zei plaatsvervangend regeringswoordvoerster Martina Fietz maandag in Berlijn, nadat de Franse staatssecretaris voor Europa Clément Beaune Duitsland had gevraagd het project stop te zetten.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn vertelde ”Die Welt” dat hoewel het project doorgaat, de Duitse regering op de hoogte was van het Franse standpunt en een “zeer nauwe uitwisseling” met Parijs had over de pijpleidingkwestie.

Volgens de Russische energiegigant Gazprom levert Rusland ongeveer 40 procent van het aardgas in Europa, en dat aandeel is vorige maand gestegen. Met Nord Stream 2 kan dit gas rechtstreeks naar Europa worden getransporteerd, waarbij Oekraïne wordt omzeild. 

Zelfs vóór de detentie van Navalny en de daaropvolgende protesten in Rusland, werd de pijpleiding fel verzet door de VS, waarbij Washington sancties oplegde aan het project en Amerikaans geproduceerd vloeibaar aardgas (LNG) aanbood als zijn eigen duurdere alternatief.

Bron

Lees ook:   Transgenderisme op een school schokt leerkracht

Gerelateerde berichten