...

28 januari 2022

 

Waarom vecht Turkije in Syrië?

Waarom vecht Turkije in Syrië?

De operatie van Turkije in Syrië – bijna de hele wereld vraagt ​​om te stoppen. Waarom? Inna Novikova , militair expert Ivan Konovalov, beantwoordde deze vraag aan de hoofdredacteur van Pravda.Ru .

 

“Ongebruikelijke week” met Inna Novikova en Ivan Konovalov
– Ivan, laten we beginnen met de militaire operatie van Turkije in Syrië. De Turkse autoriteiten hebben iedereen al lang gewaarschuwd dat ze van plan zijn een militaire operatie uit te voeren. Op 6 oktober vertelde Erdogan het zelfs aan Trump. En Trump leek te zeggen dat Amerika niet zal deelnemen. Er waren zelfs opmerkingen dat Rusland uiteindelijk won in verband met deze militaire operatie. Hoe beoordeelt u deze evenementen?

– Ten eerste is wat er gebeurt in het noorden van Syrië, inclusief de operatie van de Turkse troepen, nog steeds een redelijk logische ontwikkeling van gebeurtenissen. Sinds president Erdogan in de situatie die zich de afgelopen jaren rondom Syrië heeft ontwikkeld, was het noodzakelijk om op te treden. Ik bedoel de invloed van externe actoren (dit zijn Rusland, Iran, Turkije en alle anderen) op de situatie zelf.

We lijken allemaal bondgenoten te zijn, hoe verschillend we ook kijken naar de algemene situatie in Syrië, maar nu hebben we een partnerschap. Dit is overigens Israël, dat ook op een of andere manier probeert de situatie in Syrië te beïnvloeden. En dit zijn natuurlijk de Verenigde Staten, en al diegenen die naar verluidt deel uitmaken van hun coalitie met de Verenigde Staten.

Hoewel deze coalitie natuurlijk niets van zichzelf is, zijn er alleen de Verenigde Staten en niemand anders, behalve misschien de Koerden, waardoor de huidige situatie voortduurt. De vorige twee operaties uitgevoerd door Turkse troepen hadden tenslotte ook betrekking op Koerdische zelfverdedigingstroepen, die deel uitmaken van de Syrische democratische krachten. Ze zijn geassocieerd met de Koerdische Arbeiderspartij, die rechtstreeks op het grondgebied van Turkije opereert. Ankara beschouwt hen als een terroristische organisatie.

De Amerikanen hebben een ander standpunt over deze kwestie. Maar in feite is ze behoorlijk sluw. En het waren niet de Turken, maar de Amerikanen die de schuld hadden voor wat er nu gebeurde, omdat de Russische Federatie, die zich realiseerde dat de situatie in Syrië in 2015 al kritiek werd en Damascus spoedig zou instorten onder de klappen van terroristen, ook tussenbeide kwam.

De Amerikanen, die eerder de strijd afbeeldden tegen de “Islamitische Staat” *, die in ons land verboden was, deden niets. De Russische Federatie ondernam concrete acties en begon de terroristen te vernietigen, en bovendien begon het hervorming in het Syrische leger, herbewapening, de oprichting van nieuwe eenheden, en in het algemeen, herschiep het Syrische leger, dat met succes de terroristen versloeg en deze oorlog versloeg.

Toen het begon, probeerden de Amerikanen op iemand te vertrouwen. Ze probeerden op verschillende groepen te vertrouwen, maar ze wisten alleen op de Koerden te vertrouwen. Hoewel ze toen al goed wisten dat de Koerdische kwestie vroeg of laat een probleem zou worden tussen de Verenigde Staten en Turkije. En nu is het gebeurd.

Lees ook:   Zorgverzekering hufters zijn het

– We kwamen naar Syrië en namen deel aan de evenementen op het grondgebied van deze staat op verzoek van de Syrische regering. Handelen Amerikanen in het algemeen overal op het grondgebied van een ander land zonder verzoeken van dat land en zonder internationale vergunningen, mandaten, documenten, resoluties, enz. Ligt Turkije ook in Syrië?

– nee Er is een juridische nuance. Omdat er een verdrag uit 1998 bestaat tussen Ankara en Damascus, dat alleen zegt dat Turkije in bepaalde situaties het recht heeft om in het noorden op te treden tegen Koerdische formaties. Deze overeenkomst is al meer dan 20 jaar oud. Deze overeenkomst kwam tot stand omdat Ocalan, een bekende Koerdische leider, in Syrië was.

Op dat moment dreigde Turkije met een directe militaire invasie als Syrië er niet vanaf zou komen. Als gevolg hiervan werd deze overeenkomst gesloten. Ocalan werd uit het land uitgeleverd en viel in handen van respectievelijk de Turkse speciale diensten, dat wil zeggen dat Damascus dat toen deed. En juridisch is er een incident.

Een ander ding is dat in deze situatie de Koerden en zij zichzelf apart van de officiële Syrische autoriteiten positioneren. En daarom veroorzaken de acties van de Turken tegen de Koerden niet zo’n serieuze oppositie vanuit Damascus, simpelweg omdat de situatie zo is. Koerden wordt een directe vraag gesteld: “Met wie ben je? Wil je in ons rechtsgebied zijn? ..”

“We weten het niet”, zeggen ze.

“Wilt u onze steun? Goed. Verklaar het dan. Wilt u op twee stoelen zitten?”

– Iedereen wil op twee stoelen zitten, maar weinig mensen slagen erin lang te blijven.

– “Laten we beslissen, beslissen.” Syrië is een complex territorium, het is een operatietheater waar Shakespeare met zijn toneelstukken gewoon rust. Dergelijke passies worden daar constant gecreëerd. En iedereen steekt over. Sommigen verraden anderen, allen gaan van het ene kamp naar het andere. Dit is vooral duidelijk in de acties van terroristen en rebellen. Of ze hebben het aan het hoofd hiervan, dan nog een, dan zijn ze bij de ene, dan bij iemand anders … En dus veranderen de paraplu’s constant.

En hetzelfde Turkije, dat de ene groep ondersteunt, dan de andere, zegt: “ze lijken nu voor ons te zijn.” En alles is daar constant in de war. Maar het eenvoudigste antwoord op de vraag werd gegeven door Damascus Koerden: “Je moet beslissen wat je wilt. Als je in verenigd Syrië blijft, nemen we bepaalde beslissingen en handelen we samen. Of je wilt je autonomie.”

Maar niemand gelooft hierin, omdat de Koerden op weg zijn naar het creëren van hun eigen staat. “Dan jongens, waarom zouden we je steunen? Nou, los je problemen zelf op en vecht dan alleen.” Daarom heeft iedereen in feite een andere positie en als gevolg hiervan heeft deze situatie zich ontwikkeld.

* Organisatie verboden in Rusland.

Geïnterviewd Inna Novikova

Voorbereid voor publicatie door Yuri Kondratyev

Читайте больше на https://www.pravda.ru/world/1439319-konovalov/

Gerelateerde berichten