Spaanse horrorfilm “Veronica” is succes op Netflix is waargebeurd verhaal


Zoals altijd zijn ook bij de Spaanse horrorfilm “Veronica” die op Netflix te zien is de meningen verdeeld. De een vindt de film zo angstaanjagend dat men niet verder durft te kijken terwijl de critici zeggen dat het een slaapverwekkende film is. Een ding is echter wel zeker, het verhaal van “Veronica” is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en echte feiten die zich hebben afgespeeld in Madrid in de jaren negentig.

De filmregisseur Paco Plaza (bekend van o.a. Rec) heeft zich bij zijn horrorfilm “Veronica” gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het zogenaamde “Expediente Vallecas” wat zich in 1991 afspeelde in de Madrileense wijk Vallecas. In dat jaar deed de 18-jarige Estafanía Gutiérrez Lázaro mee aan een spel met een Ouijabord wat samen met vriendinnen gespeeld werd op het toilet van de school Colegio Aragón. De meisjes wilden contact zoeken met een vriend van een van hen die was overleden bij een motorongeval. Het spel werd onderbroken door een leraar en in de tumult die ontstond brak het Ouijabord doormidden. Volgens een ander verhaal brak de leraar het glas wat gebruikt werd en werd het meisje Estafanía geraakt door een onverklaarbare zwarte rook.

Het bovenstaande is het echte verhaal maar in de film heeft Estafanía de naam Veronica gekregen en houdt zij samen met vriendinnen een séance terwijl er een zonsverduistering gaande is. In de film wordt ook geprobeerd contact te zoeken met de overleden vriend maar omdat er een foto was vergeten maakte Veronica gebruik van een foto van haar overleden vader.

De echte familie van Estafanía bestond uit (de levende) vader Máximo Gutiérrez, moeder Concepción Lázaro en zes kinderen waarbij Estafanía het derde kind was. Deze familie woonde in de Calle Luis Marin straat nummer 8 in de Madrileense wijk Vallecas maar in de film woont de familie op een ander adres en is Veronica het vierde geboren kind.

Na dit mislukte spel leed Estafanía gedurende weken aan aanvallen, convulsies en visioenen waarbij haar ouders haar naar verschillende ziekenhuizen brachten waar niemand in staat was om te achterhalen wat er aan de hand was met Estefanía. Het meisje beweerde dat ze nachtvisioenen had met een groep mannen zonder gelaatstrekken rond haar bed die haar mee wilden nemen. De laatste dag van haar leven viel ze met schuim op haar mond haar zus gewelddadig aan, iets wat sommigen omschrijven als epilepsie maar Estafanía had dit nog nooit eerder gehad. Uiteindelijk is het meisje in coma geraakt en is ze nooit meer wakker geworden.

Het jaar na de dood van Estafanía in 1992 richtte de familie een klein altaar op ter nagedachtenis aan hun dochter. Daarna vonden er echter vreemde gebeurtenissen plaats in de familiewoning. Zo was er en spontane verbranding van een foto van de overledene en waren er nachtelijke bezoeken van een lang zwart figuur. Uiteindelijk op 27 november 1992 werd de politie erbij gehaald waarbij de agenten vreemde en onverklaarbare gebeurtenissen meemaakten wat weer leidde naar het “Expediente Vallecas”.

Hoe dan ook, in de huidige horrorfilm “Veronica” komen veel van deze waargebeurde feiten terug maar worden ze filmtechnisch veranderd. Daardoor is het een spannende film geworden waarbij veel mensen niet meer kunnen slapen na het zien van de film en anderen beweren dat het een lachwekkende vertoning is.

https://www.spanjevandaag.com/21/03/2018/spaanse-horrorfilm-veronica-is-een-succes-op-netflix-maar-is-ook-een-waargebeurd-verhaal/

Gerelateerde Berichten