30 april 2021

 

Praten met vluchtelingen, dat doet de koning later nog wel

Praten met vluchtelingen, dat doet de koning later nog welwmpl wacko via Angel-Wings

Zonder ook maar één vluchteling te spreken heeft koning Willem-Alexander dinsdagmiddag het asielzoekerscentrum in Ter Apel bezocht. wpml whistle3 via Angel-WingsDe vorst was mee op werkbezoek met de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff.

Dat wilden de betrokken organisaties: geen asielzoekers op de fotowmpl wacko via Angel-Wings
RVD
Dijkhoff wilde in Ter Apel spreken met degenen die de uitvoering van het Nederlandse vluchtelingenbeleid gestalte geven. ,,Dat zijn mensen die de afgelopen maanden knetterhard hebben gewerkt,” aldus de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). De koning schoof daarbij slechts aan.

Het tweetal heeft gesproken met regionale en lokale politici, Vluchtelingenwerk, de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND), het Rode Kruis en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). ,,De koning is rondgeleid over het hele complex,” zegt een voorlichter van de staatssecretaris.

Geen asielzoekers
De verklaring waarom er geen asielzoekers op de ANP-foto’s staan met de koning ligt niet alleen in het karakter van het bezoek. ,,Dat wilden de betrokken organisaties: geen asielzoekers op de foto,” zegt de RVD. wmpl wacko via Angel-WingsHet ANP zegt slechts ‘in het kielzog van de koning en de staatssecretaris te zijn meegelopen’.

Het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk waren er niet bij toen de koning een rondleiding over het complex in Ter Apel kreeg. ,,Wij waren het toetje van het bezoek,” zegt adjunct- directeur Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk. Het maakt hem ook niet uit of Willem-Alexander nu wel of niet met vluchtelingen sprak. ,,Het doel van het bezoek was anders.”wmpl whistle via Angel-Wings
Enorme steun
Ook directeur Gijs de Vries van het Rode Kruis was blij met het onaangekondigde hoge bezoek. ,,Dit is een enorme steun in de rug voor al die mensen die hun handen uit de mouwen steken om vluchtelingen op te vangen,” zegt hij.

Lees ook:   'Wilders roept op tot massaprotest tegen kabinet'

Volgens De Vries toonde de koning zich zeer betrokken. ,,Hij was zich ervan bewust dat er van alles bedacht kan worden op de tekentafel, maar dat het werk uiteindelijk gedaan moet worden door de mensen in de buurt. En die mensen doen dat geweldig, vond hij.”

Werkbezoek
De koning gaat vaker met bewindslieden mee op werkbezoek. Vorig jaar bezocht hij het hoofdkantoor van het COA. ,,Als de koning wel een keer naar een azc gaat om met vluchtelingen te spreken, dan zal dat bekend worden gemaakt,” aldus de RVD.wmpl cool via Angel-Wings

Voor zover bekend zijn daar nog geen plannen voor. Maar Vluchtelingenwerk laat weten dat het de koning zeker gaat uitnodigen komend najaar. Tegelijk met burendag wil de organisatie ook een open dag houden bij alle asielzoekerscentra.wmpl cool via Angel-Wings

https://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4228727/2016/01/20/Praten-met-vluchtelingen-dat-doet-de-koning-later-nog-wel.dhtml

Gerelateerde berichten