06 maart 2021

 

Super hier goedkoopst

Super hier goedkoopst

door Richard van de Crommert en Arno Reekers
AMSTERDAM –
Onze supermarkten zijn spotgoedkoop! Dat blijkt uit een vergelijking van Nederlandse, Belgische en Duitse supermarkten. Een gewone kar met boodschappen is in Duitsland zo’n 3,5 procent duurder en in België zelfs 12 procent.
Vooral sinds begin dit jaar wordt veelal gedacht dat onze winkels duur zijn, maar dat beeld klopt niet. Alleen benzine, alcohol en tabak zijn duurder in ons land, maar gewone boodschappen zijn veel goedkoper dan in de buurlanden.
De prijsvergelijking is uitgevoerd door het instituut Prijsobservatorium in België. Het onderzoek is vooral pijnlijk voor de Belgen. In hun land is vrijwel alles veel duurder dan bij concurrenten in Nederland of Duitsland.
De onderzoekers legden gewone en vergelijkbare producten naast elkaar. In de meeste gevallen werden producten van één merk die werden gekocht in verschillende landen met elkaar vergeleken.
De lage prijzen in Nederland zijn te vinden op alle fronten. Gewone, alledaagse producten zijn goedkoper. Brood is bij ons 15 procent goedkoper dan in België en 7 procent voordeliger dan in Duitsland. Chocoladerepen zijn in Duitsland ruim 3 procent duurder en in België (hét chocoladeland) is eenzelfde reep zelfs 12 procent duurder.
Voor de extreme prijsverschillen zijn verschillende oorzaken. Zo zijn de loonkosten in België en Duitsland hoger. De Nederlandse supermarkten worden voor een belangrijk deel bemand door jonge, flexibele mensen die tegen lage lonen werken. Vooral in België zijn de lonen voor dit soort werknemers veel hoger.
Daarnaast speelt een ander voordeel: in Nederland vechten de supermarkten al jarenlang een keiharde concurrentieoorlog uit. Deze oorlog is zo’n tien jaar geleden begonnen door Albert Heijn. Alle ketens zijn gevolgd, waardoor de prijzen voortdurend zijn gedaald. In Duitsland is de concurrentie iets minder; in België is nauwelijks concurrentie met prijzen in de supers.
Sinds drie jaar is Albert Heijn actief in België. Het bedrijf biedt ongeveer dezelfde producten aan als in ons land tegen ongeveer dezelfde prijzen. Terwijl AH in Nederland wordt gezien als ’gemiddeld duur’ ervaren de Belgen dezelfde producten tegen dezelfde prijzen als ’heel goedkoop’.

Lees ook:   De wereld is een vat vol leugens geworden blijkbaar

https://www.telegraaf.nl/binnenland/22363716/__Super_hier_goedkoopst_Sensatie_Broersen__.html?

Lees aub de reacties onder dit bericht bij de telegraaf!!!!!!!! (Hm men heeft de reacties weggehaald zoveel negativiteit was hen vast te veel.)

Wat een leugens! Gelukkig gelooft niemand er nog in. Men weet wat men in de portemonnee ervaart.
En dat zijn geen positieve berichten, hoewel men graag wil doen voorkomen dat we een goedkoop land zijn en dat het eindelijk de goede kant op gaat met NL.
Verkiezingspraatjes, beter voor doen dan het is.
Die kenden we al toch?

Lees ook dit:

https://www.martinvrijland.nl/2014/03/08/verborgen-armoede-in-nederland-de-media-zwijgt/

Gerelateerde berichten