22 januari 2021

 

Kamer wil terugkeer drugstests op dancefeesten

Kamer wil terugkeer drugstests op dancefeesten

Door: David Bremmer
20-10-14 – 21:17
’Het is een feit dat er op party’s véél XTC wordt gebruikt’
Publiek op een dancefeest in de Arena afgelopen weekend. © anp.
De vrijwillige drugstesten op dancefeesten uit de jaren ’90 moeten terug, eisen PvdA, SP, D66 en GroenLinks naar aanleiding van de drie doden bij het Amsterdam Dance Event.

‘Die testen werkten uitstekend in de jaren negentig, het is goed als we dat weer gaan doen,’ zegt Vera Bergkamp, kamerlid van D66. Volgens haar collega Marith Rebel (PvdA) kan het laten testen op feesten bijdragen tot een grotere bewustwording bij feestgangers dat drugs slecht zijn. ‘We moeten meer aan voorlichting doen. Weet wat je slikt en wat de risico’s zijn: voor je gezondheid, maar ook als je gepakt wordt door de politie.’

Vrijwillige XTC-testen waren lange tijd gangbaar op houseparties. Ze werden vanaf 1987 op veel feesten aangeboden in het kader van de Safe House campagne. Het eerste kabinet Balkenende verbood deze testen in 2002 omdat ze excessief drugsgebruik op house party’s juist zouden legitimeren.

Preventie
PvdA, de SP, D66 en GroenLinks vinden het beleid doorgeschoten naar keiharde drugsbestrijding. Er moet meer aandacht komen voor preventie en het voorkomen van slachtoffers. ‘Het is helaas een feit dat er op dance-feesten véél XTC wordt gebruikt,’ aldus Rebel. GroenLinks wijst er op dat in landen waar de focus meer op drugsbestrijding zelf ligt het aantal doden door gebruik van verdovende middelen juist hoger is. ‘Gezondheid zou het zwaarst moeten wegen,’ meent Linda Voortman. Volgens D66 zijn de drugstesten tegenwoordig ook flink verbeterd, zodat bezoekers binnen kortere tijd en met meer nauwkeurigheid duidelijkheid hebben dan vijftien jaar terug.

Staatssecretaris Van Rijn (Zorg) moet daarom maatregelen nemen om tegen te gaan dat er gewonden of doden vallen op danceparties. D66 en GroenLinks willen verder dat er op grote feesten gratis water beschikbaar is voor feestgangers. In Amsterdam eist de gemeente in de vergunningsvoorwaarden dat organisatoren voldoende watertappunten installeren. Een gebrek aan water is bij drugsgebruik zeer gevaarlijk. Bezoekers zouden ook moeten kunnen checken op er rotzooi in hun XTC-pillen zit. Bergkamp: ‘Drugs zijn sowieso slecht, maar in sommige pillen zitten niet zuivere slechte stoffen en die zijn extra gevaarlijk. Aan de naam, vorm en kleur valt vaak te zien of het slechte pillen zijn.’

Lees ook:   ALS HET COVID-VACCIN U VERWONDT, KUNT U NIEMAND AANKLAGEN - WAARSCHIJNLIJK NIET EENS DE REGERING

Verslavingszorg
D66 gaat het overvloedige drugsgebruik in de Dance-scene binnenkort aankaarten bij Van Rijn als de Tweede Kamer met hem debatteert over de verslavingszorg. Ook PvdA en GroenLinks willen het probleem bespreken. Van Rijn was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.

Grootste regeringspartij VVD ziet helemaal niets in de terugkeer van vrijwillige testen. ‘Zulke testen en gratis water zijn een impliciete rechtvaardiging van drugsgebruik,’ meent Arno Rutte. Hij heeft een ander advies. ‘Mensen moeten gewoon stoppen met die pillen. Drugsgebruik op feesten is veel te normaal geworden.’ Hij vindt dat organisatoren van dance-feesten aangepakt moeten worden als ze te laks controleren op drugs. ‘Gemeenten moeten dat afdwingen en ervoor zorgen dat de voorwaarden in vergunningen worden nageleefd.’

De discussie over grootschalig drugsgebruik op bij muziekfestivals laaide deze zomer ook al op toen de politie opeens streng controleerde op festival Lowlands. 122 festivalgangers die met drugs op zak het festivalterrein probeerden te betreden werden gepakt. Zij kregen een boete of een taakstraf.

ad.nl

—————-

 

Tjah voorkomen doe je het niet…dus dan maar beter controle…
gek trouwens dat er een professional blijkbaar als idee had om deze controles van toen af te schaffen!
Sukkel…
Ik wist niet eens dat ze dit niet langer nog testen!!!!!!

Nu heb ik godzijdank nooit drugs gebruikt…!

Ooit 3 x een joint geprobeerd nu daar wordt ik zo intens sick van…doen we maar niet weer!
Pffffffffff…mij te eng die zooi!
Maar goed ik weet ook dat als iemand het wil gebruiken je ze ook niet tegenhoud hoe dan ook…

Je mag blij zijn dat je dan een slim kind hebt!
Wauw… bidt op knieën!

En hopen dat het zo blijft natuurlijk! Want ook dat valt nooit te voorspellen…

Je ziet het, ruimdenkend en open minded…

met veel goede hoop!!!

Fijn dat de politiek de jaren 90 weer gaat zien als de beste tijd die er was, -geen euro!- en oh wacht, bestond rtl en sbs toen al!

Neeeeeeeeeeeeeeeeeh zie je nu wel hoe al die ellende onstaat….!

Crap programma’s op tv!

 

 

Gerelateerde berichten