web analytics
...
Gezondheid & UiterlijkPolitiek-Elite

Klachten dankzij lachgas

Waar er vorig jaar nog vier mensen met neurologische klachten door lachgasgebruik in het OLVG terecht kwamen, zijn dat er dit jaar al twaalf. Volgens neuroloog Vincent Kwa zijn de ernstige gevolgen van langdurige consumptie bij de gebruikers onderbelicht.

‘Voor een individu kunnen de gevolgen rampzalig zijn. Het varieert van tintelingen en gevoelloosheid in de armen en benen tot aantasting van het ruggenmerg en zelfs blijvende verlamming’, vertelt Kwa.

Lachgasgebruik leek heel lang onschuldig en de schadelijke gevolgen ervan waren lange tijd niet goed te overzien. Maar medewerkers op de afdeling neurologie van het OLVG zien nu een duidelijke toename van het aantal patiënten met ernstige gezondheidsklachten.

 

300 patronen per dag
‘Er kwam hier een tijd geleden een patiënt binnen met verlammingen van de benen’, vertelt Kwa. ‘We wisten eerst niet wat er aan de hand was, tot een vriend van hem vertelde dat hij meer dan 300 lachgaspatronen per dag gebruikte.’ De jongen had veel te weinig vitamine B12 in zijn lichaam, een gevolg van veelvuldig lachgasgebruik. ‘Dat geeft op z’n beurt weer een beschadiging in het zenuwstelsel. In het ergste geval heb je hetzelfde ziektebeeld als een dwarslaesie.’

Nieuw verbod
De desbetreffende patiënt is inmiddels na revalidatie weer op de been, maar zal nooit meer zo goed kunnen lopen als voorheen. De reden voor Kwa om aan de bel te trekken.

 

Lachgas viel voor 2016 onder de geneesmiddelenwet, maar omdat het geen therapeutische werking zou hebben valt het sinds een paar jaar onder warenwet. Daardoor is het makkelijk te verkrijgen. Kwa ziet het liefst dat dit teruggedraaid wordt. ‘Ik denk dat een verbod één van de manieren is om het gebruik in te dammen. Het zou in elk geval moeilijker te verkrijgen moeten zijn.’

Lees ook:   'Kans op hersentumor niet groter door mobiel bellen'¿

https://www.at5.nl/artikelen/196351/neuroloog-olvg-aantal-patienten-met-klachten-door-lachgas-verdriedubbeld

Nou regering, dan maar een biertje…een jeugd die allemaal zga aan de pillen, drugs en lachgas zit is ook niet te prefereren!

Gerelateerde artikelen

Back to top button