web analytics

Scarabee, fallussen, boze oog – hoe de oude amuletten ziekten probeerden af ​​te weren

Loving these! Every girl needs to have one. I'm hoping to score one myself soon. ;)                                                                                         More

Gedurende de oudheid, van de Middellandse Zee tot Egypte en het huidige Midden-Oosten, geloofden mensen dat ongeluk, inclusief ongelukken, ziekten en soms zelfs de dood, werd veroorzaakt door externe krachten.

Of het nu goden waren of andere soorten bovennatuurlijke krachten (zoals een daimon ), mensen zochten – ongeacht hun geloof – naar magische middelen om hen tegen hen te beschermen.

Hoewel geneeskunde en wetenschap in de oudheid niet afwezig waren, concurreerden ze met diepgewortelde magische systemen en het wijdverbreide gebruik ervan. Mensen raadpleegden professionele goochelaars en beoefenden ook hun eigen vormen van volksmagie.

Mogelijk afgeleid van het Latijnse woord “amoliri”, wat “wegrijden” of “afwenden” betekent, werd aangenomen dat amuletten inherente magische eigenschappen bezitten. Deze eigenschappen kunnen van nature intrinsiek zijn (zoals de eigenschappen van een bepaalde steen) of kunstmatig doordrenkt met de hulp van een spreuk.

Het is niet verrassend dat het gebruik van amuletten een integraal onderdeel van het leven was. Van sieraden en versieringen op gebouwen tot papyri met spreuken en zelfs tuinversieringen, ze werden beschouwd als effectieve vormen van bescherming.

Amuletten bestaan ​​al duizenden jaren. Barnsteenhangers uit het Mesolithicum van Denemarken (10.000-8.000 voor Christus) lijken te zijn gedragen als een vorm van algemene bescherming.

Sieraden en ornamenten die verwijzen naar de figuur van de mestkever, waren ook populaire amuletten voor alle doeleinden in Egypte, daterend uit het begin van het Middenrijk (2000 voor Christus).

Een zonne-scarabee-hanger uit het graf van Toetanchamon.

This simple and highly elegant breastplate was made of gold, inlaid with peaces of lapislazuli, cornelians, turquoises and green fedspars. It represents a winged scarab which sustains the solar disk. The good supply of precious and semi-precious stones in Egypt encouraged the artisans to librally use them in the creation of these jewels. Cairo Museum

Twee van de meest voorkomende symbolen van bescherming zijn het oog en de fallus. Een of beide amuletontwerpen komen in veel contexten voor en bieden bescherming van het lichaam (in de vorm van sieraden), een gebouw (als plaquettes op buitenmuren), een tombe (als een inscriptie) en zelfs een babybedje (als een mobiel of wieg ornament).

In Griekenland en het Midden-Oosten heeft het boze oog bijvoorbeeld een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Tegenwoordig siert het beeld de straten, gebouwen en zelfs bomen van dorpen.

Een boom versierd met het boze oog-symbool in een Turks dorp. Marguerite Johnson
De magie achter het boze oog is gebaseerd op de overtuiging dat kwaadwilligheid op een individu kan worden gericht door een akelige blik. Dienovereenkomstig absorbeert een “nep” oog, of boos oog, de kwaadaardige bedoeling in plaats van het oog van het doelwit.

Lees ook:   Hoe liefde en licht te sturen

Windgongen

Griekse ‘herm’ (circa zesde eeuw voor Christus).
De fallus was een vorm van magische bescherming in het oude Griekenland en Rome. Het Griekse beeldhouwwerk dat in het Engels bekend staat als “herm”, functioneerde als apotropische magie (gebruikt om het kwaad af te weren). Dergelijke artefacten, met een hoofd en romp bovenop een fronton – vaak in de vorm van een fallus en, zo niet zeker met een fallus – werden gebruikt als grenspalen om overtreders buiten te houden.

De impliciete dreiging is die van verkrachting; als u in de buurt komt van een ruimte die niet van u is, kunt u de gevolgen ondervinden. Deze dreiging was bedoeld om metaforisch te worden geïnterpreteerd; namelijk, een schending van andermans eigendom zou een vorm van straf van het bovennatuurlijke rijk met zich meebrengen.

Het fallusamulet was ook populair in de oude Italiaanse magie. In Pompeii hebben archeologen windgong ontdekt die tintinnabulum wordt genoemd (wat ‘belletje’ betekent). Deze werden in tuinen opgehangen en namen de vorm aan van een fallus versierd met bellen.

Deze fallische vorm, die vaak in schunnige vormen veranderde, bood dezelfde waarschuwing als de hermebeelden in Griekenland. Maar ook de komische vormen in combinatie met het gerinkel van bellen onthulden het geloof in de beschermende kracht van geluid. Men geloofde dat lachen de kwade krachten afweerde, net als het geluid van klokken.

Scarabs, phalluses, evil eyes — how ancient amulets tried to ward off disease
Tintinnabulum uit Pompeii (circa eerste eeuw na Christus).
Een geleerde opvatting van magie is dat het functioneert als het laatste toevluchtsoord voor de wanhopigen of onteigenen. In die zin presenteert het zich als een hoopvolle actie, door sommige moderne commentatoren geïnterpreteerd als een vorm van psychologische bevrijding van stress of een gevoel van machteloosheid.

Eigentijds ‘magisch denken’
In de context van ‘magisch denken’ kunnen amuletten worden afgedaan door kritische denkers van alle overtuigingen, maar ze blijven over de hele wereld in gebruik.

Vaak gecombineerd met wetenschap en gezond verstand, maar niet altijd, hebben amuletten een heropleving gemaakt tijdens de COVID-19-pandemie. De amuletten zijn even divers, komen in alle soorten en maten, en worden gepromoot door politici, religieuze leiders en sociale beïnvloeders.

Lees ook:   De tijd van de reuzen op aarde, toen alles groter was dan nu.

Een traditionele vorm van versiering en bescherming in de Javaanse cultuur, nu populair bij toeristen, “verbrande wortel” armbanden, bekend als “akar bahar” , zijn verkocht door sjamanen uit de gemeenschap. De Indonesische minister van Landbouw, Syahrul Yasin Limpo, heeft ondertussen een aromatherapie-halsketting gepromoot met een eucalyptusdrankje dat wordt aangeprezen als een preventief middel tegen COVID (nutteloos in termen van wetenschap, maar misschien minder gevaarlijk dan hydroxychloroquine ¿).

Deze ketting roept de vraag op: waar eindigt alternatieve geneeskunde en begint magie? Het is geen nieuwe vraag, aangezien er al duizenden jaren een kruising bestaat tussen magische kennis en medische kennis.

 

In Babylon, omstreeks 2000-1600 v.Chr., Werd een aandoening die bekend staat als de “kuràrum-ziekte” (geïdentificeerd als een ringworm, waaronder puisten in het gezicht) gereageerd door zowel magiërs als artsen. En in één tekst staat een “genezer” die tegelijkertijd de rol van tovenaar en dokter lijkt te spelen .

Andere oude culturen beoefenden ook medische magie door middel van amuletten. In Griekenland schreven goochelaars amuletten voor om de zwervende baarmoeder te genezen , een aandoening waarbij men dacht dat de baarmoeder losliet en door het lichaam van een vrouw reisde, waardoor hysterie veroorzaakte.

Scarabs, phalluses, evil eyes — how ancient amulets tried to ward off disease

Deze amuletten konden de vorm aannemen van sieraden waarop een spreuk was gegraveerd. Amuletten werden ook gebruikt om zwangerschap te voorkomen, zoals blijkt uit een recept dat rond de tweede eeuw voor Christus in het Grieks is geschreven en waarin vrouwen werden opgedragen: “neem een ​​boon met een insect erin en bevestig hem aan jezelf als een amulet.”

In een hedendaagse religieuze context vervangen geschreven amuletten spreuken door gebeden. In Thailand heeft Phisutthi Rattanaphon , een abt in de Wat Theraplai-tempel in Suphan Buri, bijvoorbeeld oranje papier uitgegeven met daarop beschermende woorden en afbeeldingen.

Ontworpen om COVID-19 af te weren, vertegenwoordigen de kranten de kruising tussen magie en religie; een paradigma dat zo verankerd is als het vervagen van magie en geneeskunde in tal van historische en culturele contexten. Gelukkig zijn er ook gezichtsmaskers en handdesinfectiemiddel verkrijgbaar in de tempel.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button