web analytics

Het tragische verhaal van Wu Yongning, de 26-jarige waaghals die uit een wolkenkrabber viel

Die gast spoorde niet.
Wow… dit doe je niet.

Op 8 november 2017 probeerde een jonge Chinese man genaamd Wu Yongning pull-ups te doen aan de zijkant van een gebouw met 62 verdiepingen. Het was de laatste beslissing die hij ooit heeft genomen.

 

Wu Yongning was een internetsensatie die angstaanjagende stunts uitvoerde boven op hoge gebouwen – en oogstte een legioen fans. Zijn video’s, die vaak lieten zien dat de populaire stuntman gevaarlijk hoog boven de grond aan zijn armen of benen hing, trokken miljoenen views.

De intense video’s werden ook een snelle geldmaker voor de ontluikende internetster, die van plan was om met zijn vriendin te trouwen nadat hij geld had verdiend met een bijzonder gevaarlijke “rooftopping” -stunt in 2017. Terwijl hij aan de rand van een 62-verhaal bungelde gebouw in centraal China, probeerde de 26-jarige zijn beroemde pull-ups te doen.

Hoewel hij veel ervaring had met “rooftopping”, was hij niet voorbereid op wat er zou gebeuren als hij zijn grip zou verliezen. Dus helaas leidde deze stunt tot de dood van Wu Yongning, die griezelig op video werd vastgelegd.

Wu Yongning was een klimliefhebber uit China die met succes naam maakte als ‘China’s First Rooftopper’, een label voor sensatiezoekers die waaghalsstunts uitvoeren op hoge gebouwen. Deze stuntmannen pronken regelmatig met hun nieuwste bloedstollende capriolen op sociale media-apps, waar miljoenen kijkers hun inhoud bekijken en delen.

Wu’s video’s benadrukten bijzonder gevaarlijke stunts van schijnbaar onschaalbare hoogten. Hij deed pull-ups en sit-ups terwijl hij aan hoge gebouwen bungelde, langs smalle balken schaalde, en deed salto’s en eenarmige handstanden aan de rand van wolkenkrabbers. Nog schokkender was dat hij al deze stunts deed zonder enige veiligheidsuitrusting.

Soms verscheen hij solo. Maar op andere momenten nam de camera hem op terwijl hij stunts uitvoerde terwijl verbijsterde getuigen vol ongeloof toekeken. In 2017 had Wu Yongning meer dan 500 videoclips en livestreams van zijn rooftopping-acts op Huoshan, een populair Chinees platform, gepost.

Veel bouwklimmers zoals Wu Yongning voeren hun zenuwslopende stunts uit vanwege hun verslaving aan de adrenaline-pompende sensatie die ze krijgen tijdens deze uitvoeringen. Maar veel van de motivatie komt ook van de financiële beloningen die ze kunnen oogsten door deze handelingen te verrichten.

Volgens een rapport van Beijing News had Wu meer dan een miljoen online fans verzameld en meer dan 550.000 yuan ($ 83.000) verdiend met zijn virale video’s. Hij plaatste naar verluidt ook opnames van zijn stunts op vele andere platforms, zoals Volcano, Huajiao en Kuaishou. Het is dus moeilijk om precies te weten hoeveel geld hij in totaal heeft verdiend.

Lees ook:   Niet sexy

Maar afgezien van zijn gewaagde capriolen, was Wu Yongning gewoon een gewone 20-jarige die zich wilde settelen. Volgens zijn familie bereidde de bouwbeklimmer zich voor op een huwelijk met zijn oude vriendin.

Helaas heeft het echtpaar het altaar nooit gehaald.

Op 8 november 2017 bereidde Wu Yongning zich voor op zijn meest gewaagde uitdaging tot nu toe: het Huayuan Hua Center in Changsha, de hoofdstad van de Chinese provincie Hunan, daken. Maar in tegenstelling tot zijn eerdere stunts, bleek deze specifieke uitdaging dodelijk.

Tijdens een van zijn gebruikelijke “pull-up” -stunts, waarbij hij pull-ups probeerde terwijl hij torenhoog boven de grond bungelde, vond Wu het plotseling moeilijk om zichzelf weer op het gebouw te krijgen. Na een pijnlijke 15 seconden verloor Wu uiteindelijk zijn grip en stortte zich ongeveer 45 voet naar de grond. Zijn lichaam werd later gevonden op een terras beneden door een glazenwasser.

Nog gruwelijker was dat de angstaanjagende laatste momenten van zijn leven werden vastgelegd op zijn camera, die was opgezet om zijn stunt vast te leggen.

Wu’s fatale val werd pas openbaar gemaakt nadat zijn fans zijn afwezigheid op sociale media in twijfel trokken. Zijn tragische dood werd ongeveer een maand later door zijn vriendin bevestigd – toen het bericht begon te verspreiden dat Wu was overleden tijdens een van zijn stunts.

Kort na de bevestiging begon de huiveringwekkende video van de dood van Wu Yongning op internet te circuleren.

Ondertussen meldden lokale nieuwsuitzendingen dat Wu Yongning de stunt had geprobeerd om geld te verdienen – dat blijkbaar werd aangeboden als een beloning in een wedstrijd. Zijn familie vertelde de pers dat Wu graag de beloning van 100.000 yuan – het equivalent van ongeveer $ 15.000 – wilde winnen om zijn huwelijk en de medische rekeningen van zijn moeder te betalen.

Het is onduidelijk welke persoon of welke organisatie de wedstrijd sponsorde die leidde tot het tragische ongeval van Wu.

De nasleep van de dood van Wu Yongning

De schokkende video van de dood van Wu Yongning leidde tot gesprekken en debatten over de ethiek van ‘geld voor clips’-stunts.

Lees ook:   Wat mannen zeggen en bedoelen

Sommigen veroordeelden de videoplatforms omdat ze deze gevaarlijke handelingen in de eerste plaats mogelijk maakten. Sommige familieleden van Wu beweerden dat bepaalde platforms niet alleen zijn stunts aanmoedigden, maar ook financiële steun gaven aan enkele van de gevaarlijkste.

Een app genaamd Huajiao kreeg zelfs de opdracht om 30.000 yuan of 4.300 dollar te betalen aan de familie van Wu Yonging. Een rechtbank in Peking oordeelde dat het videoplatform er niet in was geslaagd “de veiligheid en beveiliging te waarborgen” van de klimmer en daarom gedeeltelijk verantwoordelijk was voor de dood van Wu Yongning.

Ondertussen gaven sommige waarnemers de fans de schuld aan deze waaghalzen om hun optredens voort te zetten – en soms zelfs met gelddonaties. Wu had zeker verschillende fans die hem aanmoedigden om door te gaan.

“Naar hem kijken en hem prijzen, was vergelijkbaar met … het kopen van een mes voor iemand die zichzelf wilde steken, of het aanmoedigen van iemand die van een gebouw wil springen”, schreef een gebruiker op het Chinese microblognetwerk Weibo.

Sommige Chinese publicaties zagen de tragedie als een argument voor meer regelgeving op live-streamingplatforms, die meestal buiten de strikte internetbeperkingen van de overheid vallen.

“Als Wu niet zo populair was geweest bij livestream-apps, was hij misschien niet doodgegaan”, stelde een artikel in het door de staat gerunde China Daily . “Sommigen van hen proberen dingen te hype met obscene en gevaarlijke dingen, en hun doel is om meer oogbollen te trekken en winst te maken. Het wordt tijd dat we hier een einde aan maken. ”

De dood van Wu heeft weinig gedaan om de populariteit van waaghalsstunts die door sensatiezoekers over de hele wereld worden uitgevoerd, te onderdrukken. En helaas hebben sommige van deze sensatiezoekers ook hun leven verloren in hun jacht op de ‘ultieme sensatie’.

In oktober 2015 kelderde de Russische waaghals Andrey Retrovsky tot zijn dood nadat het touw dat hem ervan weerhield van een gebouw van negen verdiepingen te vallen, brak. Een paar jaar later, in 2018, stierf de Italiaanse tiener Andrea Barone nadat hij een winkelcentrum in Milaan had geschaald, zodat hij een ‘extreme selfie’ kon maken.

Zolang sociale media een snelle manier blijft voor mensen om meer geld en meer ‘likes’ te verdienen, zullen deze gevaarlijke virale stunts helaas levens blijven eisen.

Bron

Zijn laatste video

Gerelateerde artikelen

Back to top button