...

04 december 2021

 

Rare historische wetenswaardigheden en overtuigingen over zwangerschap

Rare historische wetenswaardigheden en overtuigingen over zwangerschap

Vraag het aan elke ouder: zwangerschap is een behoorlijk enge beproeving. Er kan zoveel misgaan, zelfs met de wetenschap en de geneeskunde van de 21ste eeuw. Het is dus gemakkelijk om te zien hoe vreemd zwangerschapsovertuigingen duizenden jaren geleden zijn ontstaan: jonge ouders waren bang zonder een redelijke verklaring voor veel van wat er gaande was.

Veel achterlijke opvattingen over zwangerschap in de geschiedenis zijn misogynistisch van aard; sommige zijn echter slechts een indicatie van hoe weinig we wisten over het menselijk lichaam (kleine voorgevormde mensen die in sperma leven?). Het is leuk om terug te kijken op bizarre historische zwangerschapsovertuigingen en opgelucht adem te halen dat die dagen voorbij zijn

fus roh dah GIF
Conceptie vereist het orgasme van een vrouw
Conceptie vereist een vrouwelijk orgasme? … staat vermeld (of gerangschikt) op nr 1 op de lijst Rare historische wetenswaardigheden en overtuigingen over zwangerschap

Het dateert uit Aristoteles en ideeën over ‘hete’ mannen en ‘koude’ vrouwen. Om zwanger te worden, zo luidde de logica, hadden vrouwen de “hitte” van een orgasme nodig. Hildegard van Bingen, een productief schrijver en hoofd van een klooster in het 12e-eeuwse Duitsland, zei het zo:

“En wanneer het zaad op zijn plaats is gevallen, trekt die heftige hitte die uit haar hersenen neerdaalt het zaad naar zich toe en houdt het vast, en al snel trekken de geslachtsorganen van de vrouw samen en alle delen die klaar zijn om zich te openen tijdens de menstruatie nu dichtbij, op dezelfde manier als een sterke man iets in zijn vuist kan houden. ‘

Tot de 18e eeuw werden vrouwen die werden verkracht en zwanger werden verondersteld helemaal niet te zijn verkracht. Ugh.

Je wordt niet zwanger als je verstopt bent (of als je diarree hebt)

diarrhea sneezing GIF
Je wordt niet zwanger als je ‘… wordt vermeld (of gerangschikt) 2 op de lijst Rare historische wetenswaardigheden en overtuigingen over zwangerschap

Deze dateert uit Soranus van Efeze , een beroemde oude Griekse arts. In de tweede eeuw werd Soranus ‘verhandeling Gynaikeia beschouwd als de definitieve gids voor het onderwerp gynaecologie. Soranus dacht dat de darmen kritisch waren in het conceptieproces. Hoezo? Constipatie, beweerde hij, zou de foetus verstikken. Diarree? Het zou het natuurlijk wegspoelen. 🙂 Hij vond ook dat mannen die op zoek waren naar een vruchtbare partner, iemand moeten zoeken die niet “mannelijk” of “slap” is, volgens Randi Hutter Epstein, auteur van Get Me Out: A History of Bevalling van de tuin van Eden naar de Spermabank .

Gewelddadig worden geschud kan helpen bij het opwekken van de baring

shake dancing GIF
Gewelddadig geschud worden Kan Helpen … staat vermeld (of gerangschikt) 3 op de lijst Rare historische wetenswaardigheden en overtuigingen over zwangerschap

Sue Blundell schrijft in Women in Ancient Greece dat soms de arbeid werd geïnduceerd met een beetje hulp van je vrienden … ”je verdomme uit je hoofd schudden” . Specifiek werden “vier vrouwelijke assistenten” aanbevolen voor de taak. Ze zouden “de vrouw bij de benen en armen grijpen” en haar “minstens tien keer” schudden. Als de arme  zwangere vrouw helemaal was geschud, zou ze op het bed worden gelegd en met rust worden gelaten. Eigenlijk … nee. De vrouwelijke assistenten zouden ‘haar aan meer schouders schudden’.

 

Zoete geuren kunnen de baarmoeder naar het sperma lokken

bee smelling GIF
Sweet Smells Can Attract the W … staat vermeld (of gerangschikt) 4 op de lijst Rare historische wetenswaardigheden en overtuigingen over zwangerschap

Ja, je leest het goed: baarmoeder naar het sperma, niet naar de baarmoeder. In het oude Griekenland werd de baarmoeder als een afzonderlijke entiteit beschouwd. Heeft iemand je ooit verteld om niet hysterisch te worden? Nou, lang geleden betekende dat iets heel anders. De oude Grieken dachten dat de “rondzwervende” baarmoeder door het lichaam van een vrouw kon reizen en recht naar haar hoofd kon gaan en “hysterie” kon veroorzaken. Ze dachten ook dat zoete geuren, ingebracht in de vagina, de “dolende baarmoeder” naar het sperma konden lokken. Vuile geuren hadden natuurlijk het tegenovergestelde effect.

Zingen en dansen over graven kan moeilijke zwangerschappen helpen voorkomen

high kick happy dance GIF by Vertigo Releasing
staat vermeld (of gerangschikt) 5 op de lijst Rare historische wetenswaardigheden en overtuigingen over zwangerschap

Onderzoekers van de McGill University zeggen dat Angelsaksische vrouwen vroeger over graven dansten en over hun echtgenoten zongen en dansten om een ​​soepele zwangerschap te garanderen. Het idee was om driemaal over het graf van een dode te stappen en te zingen: “Dit is mijn remedie tegen hatelijke langzame geboorte, dit is mijn remedie tegen een zware moeilijke geboorte, dit is mijn remedie tegen een hatelijke onvolmaakte geboorte.” Toen volgde  haar man met plezier. De arme man stapte over (zoals een graf of zoiets!) Terwijl zijn vrouw scandeerde: “Ik ga naar boven, stap over je heen met een levend kind, geen dood kind, volledig geboren, geen gedoemd.” Het waren in wezen gebeden met toevoeging van ritueel graf- en echtgenoothoppen.

Je gedachten vormen de groeiende baby

Swipe Up Think About It GIF by Tactical Baby Gear
staat vermeld (of gerangschikt) 6 op de lijst Rare historische wetenswaardigheden en overtuigingen over zwangerschap

Soranus van Ephesus ‘verhandeling Gynaikeia uit de tweede eeuw beweerde dat een vrouw haar baby op de een of andere manier kon’ vormen ‘door gewoon aan andere gedachten te denken tijdens de zwangerschap. Dronken worden was bijvoorbeeld schadelijk omdat de dronken gedachten tot vreemde kinderen konden leiden. Hij beweerde ook, volgens auteur Randi Hutter Epstein , dat hier direct bewijs voor was. Een vrouw dacht bijvoorbeeld aan apen tijdens haar zwangerschap en had daarom harige kinderen. In een veel positiever verhaal over de kracht van het denken, beweerde Soranus ook dat twee lelijke ouders een mooi kind hadden, gewoon door naar een prachtig beeld te staren tijdens seks. Het is alsof The Secret meets eugenics!

Lees ook:   The history of the Netherlands, every year

Op en neer springen kan een abortus veroorzaken

jump wtf GIF
Op en neer springen kan veroorzaken wordt vermeld (of gerangschikt) 7 op de lijst Rare historische wetenswaardigheden en overtuigingen over zwangerschap

De “Lacedaemonian Leap” is geen Griekse dansgekte: het is de “bijnaam” van een abortustechniek die eigenlijk werd aanbevolen door Hippocrates . Volgens Plinio Pioreschi in A History of Medicine , hier is hoe je het doet (doe het alstublieft nooit): “Het zwangere meisje werd geadviseerd om het ‘zaad’ te verdrijven door te springen waarbij de hielen de billen raakten.” Vreemd genoeg dachten sommige oude Griekse artsen niet dat dit als een echte “abortus” telde, omdat “er een verschil is, omdat een verdrijvend middel, niet betekent door middelen, maar schudden en springen”. Hippocrates stond bekend als anti-abortus en dit is het enige “recept” voor abortus (of hoe hij het ook wilde noemen) in zijn Hippocratic Corpus.

Je BFF tijdens de zwangerschap wordt ook de BFF van je kind

best friend love GIF
Je BFF tijdens de zwangerschap … staat vermeld (of gerangschikt) 8 op de lijstRare historische wetenswaardigheden en overtuigingen over zwangerschap

Dit is een oud Hawaiiaans volksgebruik dat tussen 1826 en 1919 door wetenschappers is vastgelegd . Het gaat als volgt: als je zwanger bent, zal de vriend die je het meest wilt zien ‘vooral geliefd zijn bij het kind’. Het wordt kau-na-maka genoemd, of “laat de ogen rusten.” Als die vriend niet te zien is, kun je ze gewoon vervangen door een gladde steen. Het enige wat u hoeft te doen is een familielid (blijkbaar familielid) krijgen om de steen in het midden van een deuropening te plaatsen en hen te laten zeggen: “Hier is (naam van vriend)!” Naar verluidt zal de moeder ‘onmiddellijk getroost worden’.

Tarwe en gerst kunnen zwangerschap detecteren (en het geslacht van de baby)

Heikoop Bruiloftsfilms GIF
staat vermeld (of gerangschikt) 9 op de lijst Rare historische wetenswaardigheden en overtuigingen over zwangerschap

Een oud Egyptisch document beschrijft een behoorlijk uitgebreide methode om zwangerschap en het geslacht van de baby te detecteren. Het gaat als volgt : plassen op wat tarwe- en gerstzaden in de loop van enkele dagen, en wacht dan af wat er gebeurt. “Als de gerst groeit, betekent dit een mannelijk kind. Als de tarwe groeit, betekent dit een vrouwelijk kind. Als beide niet groeien, zal ze helemaal niet voldragen.” Geleerden hebben dit ook daadwerkelijk getest in 1963 en vond dat de urine van zwangere vrouwen met de algemene tarwe en gerst groei van ongeveer 70 procent van de tijd. Ze denken dat het iets te maken kan hebben met verhoogde oestrogeenspiegels in de urine.

Zwangerschap wordt weerspiegeld in de ogen van een vrouw

british eye roll GIF by unimpressionism
Zwangerschap wordt weerspiegeld in … wordt vermeld (of gerangschikt) 10 op de lijst Rare historische wetenswaardigheden en overtuigingen over zwangerschap

Deze wordt toegeschreven aan de 16e-eeuwse arts Jacques Guillemeau, volgens het Museum voor anticonceptie en abortus in Wenen, Oostenrijk. Hij schreef: “In de tweede maand krijgt een zwangere vrouw diepliggende ogen met kleine pupillen, hangende oogleden en gezwollen kleine aderen in de hoek van het oog.” In werkelijkheid zien zwangere vrouwen er eigenlijk niet uit als stoners, maar hun ogen veranderen wel een beetje. WebMD zegt dat hormonen ervoor kunnen zorgen dat je ogen droog en wazig worden, maar dat is meestal niets om je zorgen over te maken.

Kleine, voorgevormde mensen leven in eieren (of sperma)

sperm GIF
Tiny, Preformed Humans Live in staat vermeld (of gerangschikt) 11 op de lijst Rare historische wetenswaardigheden en overtuigingen over zwangerschap

Het is moeilijk te geloven, maar vóór de uitvinding van microscopen geloofden mensen eigenlijk iets dat ” preformationism ” werd genoemd. Het idee was dat een klein, “voorgevormd” persoon in het moeders ei of het vadersperma leefde. Er waren eigenlijk “Team Egg” en “Team Sperm” preformationists – het was een behoorlijk populair onderwerp in de 17e eeuw. Hoe gek het ook klinkt, het is veel beter dan de theorie van spontane generatie, die beweert dat vliegen “uit” mest en maden “komen uit” rot vlees. Dus de preformationists waren soort van iets op het spoor …

Vrouw moet stil zijn tijdens de bevalling

silent film vintage GIF
Vrouw moet stil zijn tijdens C staat vermeld (of gerangschikt) 12 op de lijst Vreemde historische noties en overtuigingen over zwangerschap

De Zuni-indianen moedigden in de jaren 1890 naar verluidt vrouwen aan om tijdens het baringssproces te zwijgen. De andere vrouwen in het gezin? Dat is een ander verhaal! Terwijl de baby afdaalde, huilden en kreunden alle andere dames in de kamer, de pijn uitlatend die de vrouw in de bevalling niet kon “uiten”. De grootmoeder van de nieuwe moeder, zeker versleten van al dat geschreeuw, zou op de een of andere manier de kracht opbrengen om de placenta in een nabijgelegen rivier te gooien nadat de baby was geboren.

Kellen Perry

Tjah wat is raar? 🙂

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten