22 april 2021

 

Bizar toeval: Tweeling Harry en John overlijdt op dezelfde dag

Afbeeldingsresultaat voor John en Harry van Beusichem

 

 

Bizar toeval: Tweeling Harry en John overlijdt op dezelfde dag
‘Twee zielen, één gedachte. Samen gekomen, samen gegaan’, staat in de beide overlijdensberichten van John en Harry van Beusichem. Het is een bizar toeval: John en Harry van Beusichem werden als tweelingbroers geboren op 2 december 1947 in Wadenoijen en ze overleden beiden op 12 februari 2018. Geboren op 2-12 en overleden op 12-2.

Geboren op:
2-12-1947
=
2-3-3

Gestorven op:
12-2-2018
=
3-2-2

Beiden hadden altijd iets met getallen en data.

De broers hadden veel met elkaar, ze spraken elkaar in ieder geval telefonisch vrijwel dagelijks. Twee weken voor hun sterfdatum zagen ze elkaar voor het laatst. Ze waren beiden ziek maar de familie kon toen nog niet bevroeden dat het hun laatste ontmoeting zou zijn.

De tweelingbroers groeiden op op de inmiddels verdwenen boerderij Groenendaal in Tiel, waar vooral appels en peren werden geteeld. Ze waren samen beresterk. Ze gingen naar de HBS in Tiel en volgens klasgenoten, zelf vertelden ze daar niets over, namen ze elkaars plaats wel eens in als dat beter uit kwam. Want John en Harry waren eeneiige tweelingbroers en leken dus heel veel op elkaar.

De broers leiden allebei later wel hun soms sterk verschillende eigen levens. John werd makelaar, Harry stapte in de voetsporen van zijn ouders en werd fruitteler. Maar de hechte tweelingband bleef. Als de een ziek was, voelde de ander dat, heel wonderlijk vonden ze dat zelf ook. En ze hadden aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen.

Makelaar
Harry was een geliefd fruitteler in Kapel-Avezaath, John was vanaf het begin een handelaar. Al snel werd hij een van de eerste huizenmakelaars in Tiel, hij was de charmante en aimabele grondlegger van makelaardij Van Beusichem waar zijn zoon nu eigenaar van is. John is een van de weinige makelaars die geëerd is met de staf en mantel, een teken dat hij liefst 40 jaar lang makelaar is geweest.

John kreeg met zijn inmiddels overleden vrouw drie kinderen en vier kleinkinderen, Harry met zijn vrouw vier kinderen en vier kleinkinderen. Omdat John en Harry genetisch identiek waren, zijn hun kinderen dus eigenlijk bijna halfbroers en halfzussen van elkaar. De onderlinge band was en is goed.

Lees ook:   Gelukkig werd deze hond gedumpt

Uitvaarten
De nabestaanden hebben de condoleances en uitvaarten van de broers op elkaar afgestemd, zodat iedereen die dat wenste in de gelegenheid was om afscheid te nemen van deze twee bijzondere mannen. Ze worden gemist.

‘Tweeling die sterft op dezelfde dag is vrij zeldzaam’

Hoogleraar Dorret Boomsma kijkt op van het verhaal van de Wadenoijse tweelingbroers John en Harry van Beusichem die op precies dezelfde dag op 70-jarige leeftijd zijn overleden: ,,Zelfs bij eeneiige tweelingen is de overeenkomst in hoe oud ze precies worden niet zo heel erg groot. Dus ik zou zeggen dat overlijden op dezelfde dag redelijk zeldzaam moet zijn.’’

Boomsma: ,,Hoe oud tweelingen worden, of beter gezegd of ze ongeveer even oud worden, hangt af van of ze een- of twee-eiig zijn. Bij eeneiige tweeling zoals deze broers is de kans iets groter, maar op dezelfde dag overlijden blijft een redelijk zeldzaam fenomeen.’’

Boomsma is als hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en geniet wereldfaam als deskundige op het gebied van tweelingen en gedragsgenetica. Ze won onder meer de prestigieuze Spinozapremie en de Merianprijs van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en startte in 1987 met het Nederlandse Tweelingen Register. Daarin zijn 87.000 tweelingen in Nederland geregistreerd.

Ze kent het verhaal dat tweelingen soms denken, zoals ook de broers Van Beusichem aangaven, te weten wanneer de ander bijvoorbeeld ziek is: ,,Dat tweelingen dat vaak zo ervaren, lijkt een aantal verklaringen te hebben. Zoals bijvoorbeeld dat je heel selectief de keren herinnert dat je je afvroeg hoe het ging met je broer of zus en dat er toen iets speelde.’’ Op het moment dat dat samenvalt bijvoorbeeld met ziek zijn herinner je je dat beter dan de keren waarop dat niet op is gegaan.

https://www.ad.nl/bizar/bizar-toeval-tweeling-harry-en-john-overlijdt-op-dezelfde-dag~aad575e6/

Gerelateerde berichten