...

01 december 2021

 

‘Europa klaagt Nederland aan om asielwet’

‘Europa klaagt Nederland aan om asielwet’
De Europese Commissie start een juridische procedure tegen 19 EU-landen, waaronder Nederland. De landen zouden zich niet aan Europese asielwetgeving hebben gehouden.

Dat meldt de Duitse krant Die Welt woensdag op basis van Brusselse bronnen. De bekendmaking van de aanklacht komt luttele uren voor de met spoed ingelaste Europese top over de migratiecrisis.

Geen implementatie
Onder de landen zijn Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje, Nederland en Hongarije. Denemarken, Ierland en Groot-Brittannië worden buiten de aanklacht gehouden omdat zij niet meedoen met de op Europees niveau ingestelde asielwetgeving.

Volgens de Europese Commissie zouden de landen een aantal richtlijnen niet hebben geïmplementeerd: het zou daarbij gaan om wetgeving over de erkenning van vluchtelingen, de minimumnormen voor asielprocedures en de opvang van asielzoekers.

Dinsdag stemde een overgrote meerderheid van Europese asielministers in met het nieuwe plan om asielzoekers te herverdelen over lidstaten van de Europese Unie. Woensdag houden Europese regeringsleiders een speciale top om over verdere maatregelen te praten.

‘Het is zinloos om een top te houden over nieuwe regels voor het migratiebeleid als de bestaande wetgeving niet wordt gehandhaafd,’ zei een woordvoerder uit Brussel. ‘Verantwoordelijkheid en solidariteit moeten hand in hand gaan.’
Immigranten worden verdeeld over de landen van de Europese Unie, zo besloten de asielministers dinsdag in Brussel. Een curieus besluit dat mede is genomen als reactie op de Duitse geschiedenis. Lees het commentaar van Jelte Wiersma >
Stilhouden
De landen krijgen twee maanden de tijd om te reageren op de aanklacht en aanstalten te maken om de wetgeving alsnog te implementeren. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen zij voor het Europees Hof worden gedaagd.

Lees ook:   Ziekenhuis overweegt weigeren patiënt

De Europese Commissie probeert processen over het algemeen zo stil mogelijk te houden. De krant schrijft dan ook dat voorzitter Jean-Claude Juncker met de bekendmaking ervan de landen onder druk zou willen zetten en hen eraan te herinneren ‘dat de wetten die zij zelf hebben aangenomen, ook moeten worden nageleefd.’

https://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2015/9/Europese-aanklacht-tegen-Nederland-om-asielwet-2691149W/

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten