web analytics

Inwoners ‘Sleepy Hollow’ slapen dagenlang door gas

Inwoners ‘Sleepy Hollow’ slapen dagenlang door gas
Een giftig gas zorgt ervoor dat inwoners van Kalachi, ook wel Sleepy Hollow genoemd, uit het niets dagenlang in slaap vallen. Het bestuur van de plaats in het noorden van Kazachstan overweegt daarom het dorp te verplaatsen. Recentelijk werd bekend dat het giftige gas radon vrijkomt uit een mijn die pal onder het dorp ligt.
Lange tijd was onduidelijk waarom de inwoners van Sleepy Hollow zomaar in slaap vielen. Een inwoner, Lyubov Belkova, beweerde dat zij de eerste inwoner was die slachtoffer werd van het gas in 2010. Sindsdien is zij naar eigen zeggen zeven keer lange tijd in slaap gevallen.

Hersenziekte
Medische experts concludeerden dat er sprake was van een hersenziekte, maar zij konden de oorzaak hiervan niet benoemen. Zij voerden het onderzoek op nadat het aantal incidenten toenam. Alleen al in de zomer werden zestig mensen slachtoffer van het giftige gas. Eén op de vijf inwoners van het dorpje viel zomaar in slaap.

Na vier jaar onderzoek en vele testen bleek uiteindelijk de oorzaak te liggen bij het gas radon, dat vrijkwam uit de onderliggende mijn. Die conclusie trokken wetenschappers aan de Universiteit van Tomsk, een stad in het westen van Rusland.

Open ruimtes
Eén van de wetenschappers, Leonid Rikhvanov, legt aan The Independent uit waar het probleem vandaan kwam. ,,In de mijnen lagen open ruimtes. Deze vulden zich langzaam met water waardoor het gas naar de oppervlakte werd gedreven en in de lucht kwam.”

Eerdere onderzoeken mislukten omdat de onderzoekers niet de juiste middelen gebruikten. ,,De gebruikelijke methodes om straling te meten, registreren geen rodan. Daardoor was er geen resultaat in de vorige testen”, legt Rikhvanov uit.

Lees ook:   Het geheim van het badeendje

 

https://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3846166/2015/02/06/Inwoners-Sleepy-Hollow-slapen-dagenlang-door-gas.dhtml

Gerelateerde artikelen

Back to top button