01 maart 2021

 

Dijsselbloem: drie tot vijf miljard euro vrijmaken

Dijsselbloem: drie tot vijf miljard euro vrijmaken

DEN HAAG –
Het kabinet wil zodra het maar enigszins mogelijk is 3 tot 5 miljard euro vrijmaken om de eerste stappen te kunnen zetten in een hervorming van ons belastingstelsel. Dat moet met voorrang gebeuren, maar er zal niet extra voor bezuinigd worden, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag in een toelichting op zijn miljoenennota.

Het geld moet komen uit meevallers als de economie verder aantrekt. Het kabinet wil extra banen scheppen door de lasten op arbeid te verlichten. Dat kan binnen een omvangrijker hervorming van het belastingstelsel maar daarvoor is altijd geld nodig om de eerste negatieve inkomenseffecten te compenseren. Tegelijk zal de btw verhoogd worden, al blijven levensmiddelen in het lage tarief van 6 procent.
Het kabinet wil over de belastingherziening in debat met de oppositie. Dat zal ook nodig zijn omdat VVD en PvdA samen niet genoeg zetels hebben om hun plannen door de Senaat te krijgen. Dijsselbloem zal daarbij de begrotingsregels in de gaten houden. Hij wil niet dat het begrotingstekort weer oploopt om zo de belastingherziening mogelijk te maken. Als het tekort sneller daalt dan eerder gepland, dan zou je kunnen besluiten om die extra ruimte te gebruiken als smeerolie bij de belastingherziening, aldus Dijsselbloem dinsdag.
Ook premier Mark Rutte zei dinsdag ervan uit te gaan dat er volgend jaar ruimte is voor verdere lastenverlichting en de eerste stap naar een nieuw belastingstelsel. „We willen in de begroting van 2016 al een eerste grote stap zetten. Dat hangt ervan af hoeveel lastenverlichtingsmogelijkheden er zijn. We hebben nu niet 3 à 5 miljard aan smeermiddel . Dit jaar was het 975 miljoen. Smeermiddel om van het ene naar andere belastingstelsel te gaan.”
Rutte zei dat er geen afspraken zijn gemaakt met de constructieve oppositie over de belastingherziening. Binnen de coalitie zijn VVD en PvdA het volgens de premier „vergaand eens” over de voorstellen, al zullen er nog wel wat dingen uitgezocht moeten worden, „zoals de rendementsheffing op je vermogen”.

Lees ook:   Wilders veegt de vloer aan met Rutte vanwege zorg-bezuinigingen

https://www.telegraaf.nl/binnenland/prinsjesdag2014/23088427/___Drie_tot_vijf_miljard_vrijmaken___.html

Mensen denk toch aan je bloeddruk!!!!!!!!!

https://www.telegraaf.nl/binnenland/prinsjesdag2014/23087684/__Hogere_uitkering_koning__.html

Ook de uitkering van koningin Máxima stijgt licht, met 2000 euro naar 326.000 euro. Prinses Beatrix ontvangt volgend jaar een salaris van 465.000 euro. Dat is een toename van 3000 euro. Het is geen structurele verhoging. De hogere uitkering houdt onder meer verband met de stijging van de lonen en prijzen in Nederland.

De drie leden van het Koninklijk Huis krijgen naast hun uitkering ook een onkostenvergoeding, waarvan ze bijvoorbeeld hun meest directe medewerkers moeten betalen. Willem-Alexander krijgt hiervoor 4.495.000 euro, een stijging van 26.000 euro.

Het koningshuis staat in totaal voor 40.085.000 euro in de boeken. Dat is 98.000 euro meer dan dit jaar.

Voor ‘functionele uitgaven’ is ruim 26,8 miljoen euro bestemd. Daaronder vallen bijvoorbeeld personeelskosten, het gebruik van het regeringsvliegtuig, het rijtuigenpark, belkosten, faunabeheer en verwarming en verlichting van de paleizen.

Voor zaken als de Rijksvoorlichtingsdienst en het Kabinet van de Koning (dat onder meer het contact tussen het staatshoofd en de regering onderhoudt) is 5,6 miljoen euro begroot.

 

https://www.telegraaf.nl/overgeld/pensioen/23088188/__FNV__schrikt__van_koopkracht_ouderen__.html

https://www.telegraaf.nl/overgeld/23086280/__Prinsjesdag__Zorg_zelf_betalen__.html

 

https://www.telegraaf.nl/binnenland/prinsjesdag2014/

 

Stem maar gerust vvd! Super idee!

Gerelateerde berichten