25 september 2020

 

SP wil geen vodafone ivm afluisterpraktijken

SP wil af van Vodafone als provider

DEN HAAG –
De SP wil dat de Tweede Kamer niet langer gebruik maakt van telecombedrijf Vodafone voor de telefoondiensten, omdat het bedrijf gegevens uit telefoongesprekken zou doorspelen aan buitenlandse geheime diensten. Tweede Kamerlid Ronald van Raak is er niet zeker van dat de informatie die via de telefoon wordt gewisseld veilig is, zei hij donderdag.
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken meldde eerder op de dag dat Vodafone „gegevens alleen na formeel verzoek daartoe binnen de kaders van Nederlandse wet- en regelgeving aan Nederlandse opsporings- en veiligheidsdiensten verstrekt.” Volgens Van Raak is dat onvoldoende informatie om te kunnen bepalen of de Tweede Kamerleden worden afgeluisterd.
Hij wil dat de Nederlandse inlichtingendiensten op onderzoek uitgaan en de Kamer informeren over de risico’s van het gebruik van Vodafone. „Eigenlijk zijn alle providers die in Groot-Brittannië of de Verenigde Staten zijn gevestigd onveilig”, constateert Van Raak. Hij zou het liefst zien dat KPN in Nederlandse handen blijft. „Je ziet nu hoe belangrijk het is om een eigen provider te hebben.”
Van Raak vindt ook dat andere overheden, zoals gemeenten en provincies, zich achter de oren moeten krabben over het gebruik van Vodafone. Ook burgers zouden zich moeten realiseren dat hun informatie bij buitenlandse inlichtingendiensten terecht kan komen, vindt de SP’er.
In september 2010 kreeg Vodafone via een openbare aanbesteding de regie over alle mobiele spraak- en datadiensten van de overheid. Zeker 12 ministeries, provincies, gemeenten, zorg- en onderwijsinstellingen en een aantal overige rijksdiensten maken sindsdien gebruik van de provider.

Lees ook:   Wie ontneemt ons onze cultuurrrrrrr

[divider]

Vreemd wel als je bedenkt dat het hier gaat om het ego.
Egoïstische houding wel te verstaan, want, als de regering afgeluisterd wordt, is het ineens een probleem, maar dat de burger afgeluisterd wordt mag wel?

Gerelateerde berichten