...

24 juni 2021

 

Mogelijk meer kinderen proefkonijn

Mogelijk meer kinderen proefkonijn

woensdag 4 sep 2013

Kinderen mogen in Nederland alleen onder strenge voorwaarden meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Maar dat gaat mogelijk veranderen door een wetsvoorstel van minister Schippers.

In haar voorstel mogen de risico’s en belasting van het onderzoek voor kinderen worden verruimd. Het College voor de Rechten van de Mens, een belangrijk adviesorgaan van het kabinet, zegt in Nieuwsuur dat Schippers haar plan moet intrekken omdat de rechten van jonge kinderen worden aangetast.

Verwaarloosbaar
In Nederland mogen kinderen alleen meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek als ze er zelf baat bij kunnen hebben of als het onderzoek alleen bij kinderen kan worden uitgevoerd. In dat laatste geval moeten de risico’s verwaarloosbaar zijn en de belasting voor het kind minimaal.

In alle andere gevallen is onderzoek met minderjarigen verboden.

Pijn

“We moeten jonge kinderen beschermen, want een kind is heel kwetsbaar”, zegt Laurien Koster van het College voor de Rechten van de Mens in Nieuwsuur. “Vooral voor jonge kinderen vind ik bescherming belangrijk. In het nieuwe wetsvoorstel lopen kinderen het risico meer pijn, meer ongemak en ook meer risico’s te moeten ondergaan.”

Het wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid onderschrijft de doelstelling van de wetswijziging, waarin wordt gestreefd naar innovatie op het gebied van kindergeneeskunde.

Schippers de duivelin van de zorg. Ze maakt meer kapot dan ons lief is.

NOS.nl

Lees ook:   Op bezoek bij de The Rich!

Gerelateerde berichten