web analytics
11:11 Dubbele getallen
Bizar & Humor

Geen openheid over cito scores?

Oproep PO-Raad aan Dekker over Cito-scores

UTRECHT –
De koepelorganisatie voor het basisonderwijs PO-Raad doet een klemmend beroep op staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs om de Cito-scores per school niet openbaar te maken. RTL Nieuws heeft via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking gevraagd. Dekker liet in een reactie al weten geen juridische grond te zien om dat niet te doen en de vraag ook ‘in het veld’ neer te leggen.
De onderwijsorganisaties zijn er echter niet blij mee. De PO-Raad vindt dat de gegevens pas openbaar mogen als deze ook echt vergelijkbaar en transparant zijn. „Dat is nu nog niet het geval”, aldus de koepelorganisatie.
De Cito-toets wordt door het overgrote deel van de leerlingen van groep 8 van de basisschool gemaakt. Mede op basis van de score die daaruit komt, wordt bepaald naar welk niveau middelbare school de leerling gaat. Als de scores per school openbaar gemaakt worden, vreest onder meer de PO-Raad dat ouders het als een soort ranglijst voor basisscholen gaan zien,(En wat is daar mis mee? Eigenlijk?) terwijl de scores weinig over het niveau van de school zeggen. *Kuch*
„Het ministerie verzamelt nu de bezwaren op het besluit om de Cito-scores aan RTL te geven en zal wegen of deze juridisch houdbaar zijn”, reageerde staatssecretaris Dekker dinsdagavond.
Volgens Dekker ondersteunt het ministerie van Onderwijs de PO-Raad bij het opzetten van een „genuanceerde” vergelijkingssite van basisscholen. De site is waarschijnlijk eind dit jaar operationeel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥